رجبعلی امیریفلاح
زاده: سال ۱۲۷۸ بندرانزلی
درگذشته: ۱۵ آذر ۱۳۷۳ تهران
حرفه: خواننده و استاد آواز
زندگی و آغاز فعالیت هنری
رجبعلی امیریفلاح، خواننده و استاد آواز ایرانی، در بندرانزلی به دنیا آمد. او با استعداد و صدای خوشی که داشت، در نوجوانی وارد کار کشاورزی و صیادی شد و صدای زمزمههایش در مزرعه و سواحل به گوش اهالی میرسید.
بر اساس گفته دخترش، خانم ایران امیری، در یکی از روزها که او در کنار دریا مشغول خواندن بود، استاد صبا و بانو قمرالملوک توجهشان جلب شد و این آشنایی باعث دعوت استاد صبا از او به تهران شد. این دعوت مصادف با عروسی ملکه فوزیه بود و قرار شد امیریفلاح در آنجا به اجرای برنامه بپردازد.
فعالیتهای هنری و ضبط صدا
تنها سند بهجای مانده از صدای او، گفتگوی کوتاه ۱۰ دقیقهای است که در سال ۱۳۵۵ با فریدون فرخزاد در برنامه صبح جمعه انجام شد. در این برنامه، او به همراه تار فریدون حافظی اشعاری از سعدی و حافظ را خواند که مورد توجه حاضران قرار گرفت.
امیریفلاح همچنین برنامههای زنده رادیویی را در سالهای ۱۳۲۲ تا ۱۳۲۴ در رادیو نیروی هوایی اجرا کرد که طرفداران زیادی پیدا کرد. او از هفت سالگی به خواندن مشغول بود و استادش پدر تاتایی، محمد بلبلخوان، خواننده مظفرالدین شاه بود.
تحصیلات و فعالیتهای شغلی
به دلیل وضعیت مالی نامناسب، دکتر مشحون برای او کاری در بانک صنعت و معدن پیدا کرد و بعدها به سازمان برنامه رفت. او پس از ۱۸ سال خدمت، خود را بازخرید کرد و با پول مختصری که دریافت داشت، خانه کوچکی خرید.
امیریفلاح بعد از بازنشستگی به کلاسهای آموزش موسیقی و آواز پیوست و با بزرگان موسیقی مانند اسماعیل مهرتاش، سلیمان امیرقاسمی، نورعلی برومند و سعید هرمزی همکاری کرد. او در کلاس موسیقی حسین ملک نیز مدتی حضور داشت و به آموزش شاگردان آن هنرکده پرداخت.
دوران بعد از انقلاب و تجلیل از خدمات
پس از انقلاب، به دلیل بحران مالی، به ماشکبافی (تور) روی آورد و برای فروش آنها به زیر پل بندر انزلی میبرد. او بعدها که بیمار شد، دوستان و شاگردان قدیمیاش، از جمله استاد شجریان، برای دیدار و حقشناسی به عیادتش آمدند.
در مراسم بزرگداشتی که توسط دکتر علیاکبر جلالی و مهندس موسوی برگزار شد، از او به شایستگی تجلیل کردند.
چندین کار خصوصی از او با سهتار کمالیان و جزایری ضبط شده که بخشی از آنها توسط انتشارات ماهور عرضه شده است.
میراث هنری
رجبعلی امیریفلاح به عنوان یکی از استادان آواز ایرانی، گوشه دیلمان را به بنان یاد داد و شیوه خواندن او در شمال ایران رواج دارد.
جمعبندی
رجبعلی امیریفلاح با صدای خوش و هنر خود، تأثیر عمیقی بر موسیقی ایرانی گذاشت و به عنوان یک استاد آواز، یاد و خاطرهاش در تاریخ موسیقی ایران ماندگار خواهد بود.
نظر شما