زین‌العابدین رهنما
موضوع : دانشنامه | ر

زین‌العابدین رهنما

زاده: ۱۵ آذر ۱۲۷۳ کربلا
درگذشته: ۱۲ تیر ۱۳۶۸ تهران
حرفه: نویسنده، مترجم، روزنامه‌نگار، پژوهشگر و سیاستمدار

تحصیلات و آغاز فعالیت‌ها

زین‌العابدین رهنما در حوزه نجف به تحصیل فقه، اصول و زبان عربی پرداخت و سپس به ایران آمد تا معلومات خود را در تاریخ و ادبیات فارسی تکمیل کند. او قبل از سال ۱۲۹۹ به نمایندگی پنجمین دوره مجلس شورای ملی از تبریز انتخاب شد.

نقش در تأسیس راه‌آهن

یکی از ابتکارات مهم رهنما تأمین بودجه تأسیس راه‌آهن در دوره پنجم مجلس شورای ملی بود. او با پیشنهاد انحصار کامل واردات قند، شکر، چای و شیرینی‌جات به دولت، درآمد حاصل از آن را برای ساخت راه‌آهن اختصاص داد.

فعالیت‌های سیاسی و فرهنگی

در سال ۱۳۰۶، با نخست‌وزیری مخبرالسلطنه هدایت، رهنما به معاونت وی منصوب شد. او همچنین رئیس انجمن قلم ایران بود و به زبان‌های عربی و فرانسه تسلط داشت. از جمله آثار مهم او، ترجمه قرآن به فارسی است که در سال ۱۳۴۶ منتشر شد و به دلیل رعایت دقیق دستور زبان فارسی، مورد توجه قرار گرفت. مشهورترین آثار رهنما شامل دو کتاب به نام‌های پیامبر و حسین است.

حضور در مجلس و زندگی در خارج از کشور

رهنما در سال ۱۳۰۹ به نمایندگی شهر ری به مجلس شورای ملی رفت (دوره هشتم) و در دوره بعد نیز کرسی خود را حفظ کرد. پس از آن، تا شهریور ۱۳۲۰ در عراق و لبنان زندگی کرد.

بازگشت به ایران و فعالیت‌های بعدی

پس از شهریور ۱۳۲۰ و اشغال ایران به دست متفقین در جنگ دوم جهانی، که به کناره‌گیری رضاشاه از سلطنت انجامید، رهنما به ایران بازگشت و دوباره روزنامه ایران را منتشر کرد. در آغاز سال ۱۳۲۲، علی سهیلی، نخست‌وزیر وقت، او را به معاونت پارلمانی خود برگزید و در ۱۱ فروردین به مجلس معرفی کرد. رهنما سپس به عنوان وزیرمختار ایران در فرانسه و سفیر ایران در چند کشور عربی خدمت کرد.

آرامگاه و میراث

زین‌العابدین رهنما در بهشت‌زهرا آرام گرفته است. او به عنوان یک شخصیت فرهنگی و سیاسی تأثیرگذار در تاریخ معاصر ایران شناخته می‌شود و آثارش همچنان مورد توجه قرار دارد.

جمع‌بندی

زین‌العابدین رهنما با فعالیت‌های علمی، فرهنگی و سیاسی خود، نقش مهمی در تاریخ معاصر ایران ایفا کرده و یاد و خاطره‌اش در عرصه‌های مختلف فرهنگی و اجتماعی زنده است.

نظر شما