موضوع : نمایه مطبوعات | شرق

اوپک در جست و جوى دستیابى به قدرت گذشته خود است

روزنامه شرق، یکشنبه ۱۱ دى ۱۳۸۴ - - ۱ ژانویه ۲۰۰۶


شانا: رئیس سازمان کشورهاى صادرکننده نفت (اوپک) و مقام هاى روسیه هفته گذشته تصمیم گرفتند همکارى هاى نفتى و هماهنگى هاى سیاست هایشان در این زمینه را بیشتر و نزدیکتر کنند. این روشى است که اوپک براى ترمیم نفوذش بر بازارها که در طول سال جارى در وضعیت نامناسبى قرار گرفت، در پیش گرفته است. روزنامه «لاتریبون» در گزارشى جامع به تصمیم اخیر مسکو و اوپک مبنى بر تشکیل اجلاسى سالانه در سطح وزیران و نیز همکارى هاى بیشتر آنها در زمینه نفت پرداخت و این تصمیم را نتیجه تلاش هاى اوپک براى ترمیم وجهه و افزایش مجدد تاثیرش بر بازارهاى جهانى خواند. در این گزارش آمده است: آیا سازمان کشورهاى صادرکننده نفت موفق خواهد شد بیش از آنچه در سال ۲۰۰۵ انجام داد، بر بازار نفت تاثیر بگذارد؟ «لاتریبون» نوشت: اکنون به پایان سالى رسیده ایم که یک بار دیگر ناتوانى بزرگترین کشورهاى صادرکننده نفت دنیا در تاثیر گذاشتن بر بهاى طلاى سیاه خودنمایى کرد. در حالى که یازده کشور عضو اوپک، ۴۰ درصد تقاضاى جهانى نفت را تامین مى کنند، اما این کشورها در تابستان گذشته و در پى بروز توفان هاى ویرانگر در خلیج مکزیک که بهاى نفت از بشکه اى ۷۰ دلار هم بالاتر رفت، کاملاً ناتوان عمل کردند. اما همین ها اکنون توقع دارند که در ماه هاى آتى با کاهش کنترل نشده بهاى نفت روبه رو نشوند. شیخ احمد فهد الصباح، رئیس اوپک، پیش بینى کرد میزان تقاضاى جهانى نفت خام در سه ماهه دوم سال ،۲۰۰۶ به دلیل گرم شدن هوا در بهار، کاهش خواهد یافت. به اعتقاد وى مشترى هاى اوپک در بهار آینده دو میلیون بشکه در روز، کمتر از مقدار کنونى به نفت احتیاج دارند و میزان نیاز آنها به ۸/۲۷ میلیون بشکه در روز کاهش خواهد یافت. البته رئیس اوپک از اظهار نظر در این خصوص که سازمان در شرایطى که وى تشریح کرده است چه واکنشى نشان خواهد داد، خوددارى و صرفاً به این نکته بسنده کرد که اوپک مراقب خواهد بود ثبات بازار نفت حفظ شود. هرچند که اوپک مى گوید براى تصمیم گیرى در این خصوص که چگونه باید عمل کند به زمان نیاز دارد، اما واضح است که براى جلوگیرى از سقوط شدید بهاى نفت خام در زمان مناسب، به کاهش سهمیه هاى تولیدش مبادرت خواهد ورزید به طورى که هفته قبل نیز این موضوع را به صراحت بیان کرد. اوپک بارها اعلام کرده است تنش هاى شدیدى که سال ۲۰۰۵ در بازار نفت پدید آمدند بر اثر حوادثى از جمله توفان هاى ویرانگرى بوده اند که تابستان گذشته به تاسیسات نفتى آمریکا در خلیج مکزیک به شدت آسیب رساندند. دیگر عامل اساسى افزایش بهاى نفت، به اعتقاد اوپک، افزایش میزان تقاضاى جهانى بر اثر افزایش شدید رشد اقتصادى در سطح جهانى به ویژه در کشورهاى بزرگ در حال توسعه از جمله چین و هند است. به همین دلیل اوپک هیچ دلیلى براى این نمى بیند که بپذیرد بهاى نفت به خاطر عوامل صرفاً فصلى، کاهش قابل ملاحظه اى پیدا کند و به همین منظور کشورهاى تولیدکننده در نظر دارند تحولاتى را که در میزان تقاضا رخ مى دهد، بهتر بررسى و حتى الامکان، آنها را از قبل پیش بینى کنند.
«لاتریبون»، سفر دو هفته قبل الصباح به چین را در راستاى همین هدف و مطلع شدن از وضعیت انرژى کشورهاى بزرگ مصرف کننده، عنوان کرد. روزنامه یادشده در ادامه نوشت: اوپک همچنین در تلاش است با هماهنگ کردن خود با دیگر تولیدکننده هاى بزرگ نفت در دنیا، به نفوذ قبلى خود دوباره دست یابد.
به نوشته «لاتریبون»، درست است که اوپک از کشورهاى نفتى بسیار مهمى همچون عربستان سعودى، ایران و ونزوئلا تشکیل شده است اما چنگ اندازى اش بر بازار نفت، زیاد نیست و فقط ۴۰ درصد از تولید جهانى نفت را بر عهده دارد و به همین دلیل دومین سفر الصباح، به روسیه صورت گرفت.
وى در سفر اخیرش به مسکو، با افراد عالى رتبه اى از جمله سرگئى لاوروف وزیر امور خارجه روسیه، ویکتور خریستنکو وزیر انرژى این کشور و نیز سرگئى اوگانسیان رئیس «آژانس فدرال انرژى» دیدار و گفت وگو کرد. اوپک به شدت مایل است که مسکو، دومین تولیدکننده جهانى نفت خام، بپذیرد سیاست هاى نفتى اش را به سیاست هاى این سازمان نزدیک کند و الصباح نیز در این خصوص گفت: «ما نیاز داریم که تلاش هایمان را با کشور شما هماهنگ کنیم تا ثبات بازار نفت حفظ شود.» الصباح، تا حدى به این خواسته اش رسید و قرار شد اوپک و روسیه همه ساله اجلاسى در سطح وزیران نفت و انرژى و به منظور دستیابى به این هدف، تشکیل دهند. تبادلات فنى، برگزارى سمینارها و نیز انجام دادن یک رشته پژوهش ها به طور مشترک، در چارچوب همکارى هاى آتى اوپک و روسیه قرار خواهند داشت و این همکارى ها را غنى تر خواهند کرد. طبق بیانیه مشترکى که در پایان دیدار هیات اعزامى اوپک با مقام هاى روسى منتشر شد، اوپک و روسیه همچنین در زمینه سرمایه گذارى در بخش هاى اکتشاف، تولید و پالایش نفت نیز احتمالاً همکارى هایى خواهند داشت. «لاتریبون» در ادامه نوشت: حال باید دید که چنین اظهاراتى در حقیقت به چه منظورى ابراز مى شوند؟ آیا براى تاثیر گذاشتن بر بازارهاى نفت است که ظرف ماه هاى اخیر رو به افول گذاشته اند؟
آیا براى آماده کردن اوپک براى مقابله با پدیده هاى جوى و ارقام بالاى رشد اقتصادى چین است و یا صرفاً اظهاراتى است که در سطح چند وزیر باقى مى ماند؟

نظر شما