گفت و گوی نهایی درباره قانون اساسی اروپا
موضوع : نمایه مطبوعات | شرق

گفت و گوی نهایی درباره قانون اساسی اروپا

روزنامه شرق، شنبه ۲۲ آذر ۱۳۸۲ - ۱۸ شوال ۱۴۲۴ - ۱۳ دسامبر ۲۰۰۳

سهیلا قاسمی: رهبران کشورهای عضو و نامزدهای عضویت در اتحادیه اروپا از روز جمعه در بروکسل گرد آمده اند تا آخرین گفت وگو های لازم در خصوص قانون اساسی این اتحادیه را انجام دهند. در این مذاکرات دو روزه، مسائل مهمی همچون حق رأی کشورها بررسی می شود.

بی بی سی در این زمینه گزارش می دهد که اسپانیا و لهستان به هیچ وجه با این پیشنهاد که حق رأی کشورها براساس جمعیت آنها باشد موافق نیستند. به اعتقاد آنها کشورهای بزرگ از این امر برای ارعاب دیگر اعضای اتحادیه استفاده خواهند کرد.

خبرنگار بی بی سی در بروکسل می نویسد که تنش کاملاً مشهود است و سیلویو برلوسکونی اظهار داشته که «برای دستیابی به توافق باید در انتظار معجزه بود.»

به اعتقاد سران بسیاری از کشورهای اروپایی، رسیدن به توافق در مورد قانون اساسی اروپا بسیار دشوار است. در این حال انگلستان نیز اعلام کرده که به هیچ وجه حاضر نیست از خط قرمزهای خود برای پذیرش قانون اساسی اتحادیه اروپا عقب نشینی کند.

به گزارش ایرنا جک استراو، وزیر خارجه انگلستان در آستانه نشست  نهایی کشور های عضو در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت: «دیدگاه ما در مورد قانون اساسی اتحادیه اروپا در عین الزامی بودن، یک دیدگاه عملگرا است.

ما معتقدیم کشورها باید در اموری چون سیاست خارجی، مسائل دفاعی، مالیات ها و نظام قضایی مستقل باشند.» وی در ادامه گفت: «ما به دنبال توافق با دیگر کشورها بر سر قانون اساسی، فقط برای اینکه توافقی صورت گرفته باشد نیستیم.» دولت کارگری انگلیس به رهبری تونی بلر در مجموع با ایجاد اروپای واحد موافق است، اما با برخی مفاد آن از جمله اشتراک در سیاست خارجی، مسائل دفاعی، مالیات ها و نظام  قضایی مخالف است . مخالفت انگلستان در مقایسه با سایر کشورهای اروپایی از شدت بیشتری برخوردار است. در حقیقت رهبران حزب محافظه کار این کشور بیم دارند که تصویب قانون اساسی اروپا اتحاد برلین- پاریس برای کسب رهبری این اتحادیه را مستحکم تر کند و به این ترتیب نفوذ آنها کاهش یابد.

با این حال بسیاری از گروه های مخالف، خواهان برگزاری رفراندوم برای پذیرش این قانون توسط انگلستان هستند، اما دولت کارگری با رفراندوم مخالف است و تاکید دارد که این قانون اساسی تاثیر چندانی بر سرنوشت انگلیس نخواهد داشت.

روز گذشته و در اولین روز از نشست بروکسل، قرار بود رهبران سه کشور بزرگ اروپا یعنی فرانسه، آلمان و بریتانیا با هم دیدار کنند.

این اجلاس دو روزه نقطه اوج روند دو سال گذشته، در خصوص تدوین این قانون اساسی خواهد بود. ایرنا به نقل از خبرگزاری فرانسه می نویسد که رئیس پارلمان اروپا هشدار می دهد ناکامی در رسیدن به توافق در این زمینه به بروز «بحران هویت سیاسی» در اروپا منجر خواهد شد.

کاکس، رئیس این پارلمان وجود این قانون اساسی را به منظور جلوگیری از بن بست تصمیم گیری پس از افزایش اعضا در سال  آینده بسیار ضروری می داند.

وی در این باره می گوید: «ما محکوم به پیشرفت در این زمینه هستیم، زیرا هزینه ناکامی در این زمینه بسیار بالا است.

ناکامی در خصوص توافق بر سر قانون اساسی اتحادیه اروپا خطر بروز بحران هویت سیاسی در اروپا را به همراه دارد.»

نظر شما