خطر «بمب جیوهای» ناشی از ذوب یخهای دائمی قطب شمال
با افزایش دما و تغییرات آب و هوایی، یخهای دائمی قطب شمال در حال ذوب شدن هستند که به نوبه خود باعث آزاد شدن جیوه محبوس در خاکهای یخزده میشود.
مطالعهای که توسط محققان دانشگاه دورنسیف کالیفرنیای جنوبی منتشر شده، به بررسی آلودگی جیوه و روشهای دقیقتر اندازهگیری آن پرداخته است. با ذوب شدن یخهای دائمی، جیوه که برای هزاران سال در خاک یخزده به دام افتاده بود، اکنون در حال آزاد شدن و انتشار در محیط است.
در حال حاضر، این جیوه آزاد شده تهدید سمی فوری ایجاد نمیکند، اما به مرور زمان در زنجیره غذایی انباشته میشود و میتواند خطرات بهداشتی بالقوهای برای انسانها ایجاد کند. جیوه با تجمع در خاک یخزده به دلیل گردش طبیعی اتمسفر، در قطب شمال جمع شده و با ذوب شدن این خاکها آزاد میشود.
این پژوهش جدید به ارزیابی دقیقتری از میزان آلودگی جیوه در قطب شمال میپردازد و بر روشهای بهبود یافته برای اندازهگیری و تخمین کل جیوه آماده برای رهاسازی تمرکز دارد. روشهای قبلی با محدودیتهایی مواجه بودند و این مطالعه جدید از ماهوارهها برای پیشبینی تغییرات مسیر رودخانهها و تأثیر آن بر فرسایش سواحل مملو از جیوه استفاده کرده است.
جاش وست، استاد علوم زمین و مطالعات زیست محیطی، اظهار داشت که ممکن است یک بمب جیوهای عظیم در قطب شمال در حال آماده شدن باشد. ایزابل اسمیت، دانشجوی دکترای دانشگاه دورنسیف، افزود که تخمین دقیق میزان جیوه آزاد شده در آینده نیازمند در نظر گرفتن تمامی عوامل محیطی است.
این وضعیت میتواند تهدیدی جدی برای ۵ میلیون نفر ساکن در قطب شمال و بیش از ۳ میلیون نفر دیگر که در مناطق در حال ذوب یخهای دائمی زندگی میکنند، به همراه داشته باشد.
نظر شما