انجمن باغ میکده
انجمن باغ میکده یکی از انجمنهای سری و مهم در دوران مشروطیت ایران بود که در محل باغ میرزا سلیمان خان میکده فعالیت میکرد. این انجمن توسط عدهای از روشنفکران و مبارزان مشروطهخواه تأسیس شد و هدف اصلی آن سرنگونی حکومت قاجار و پیشبرد آرمانهای مشروطیت بود.
مقدمه
انجمن باغ میکده در شرایطی شکل گرفت که مشروطهخواهان به دلیل سرکوب و تهدیدات حکومت قاجار، نمیتوانستند به صورت آشکارا فعالیت کنند. این انجمن، محل تجمع و هماهنگی مبارزان مشروطه بود و با برنامهریزی و سازماندهی جلسات مخفیانه، به نقشآفرینی اساسی در جنبش مشروطه پرداخت.
نحوه تشکیل
در تاریخ ۶ خرداد ۱۲۸۳ (۱۲ ربیعالاول ۱۳۲۲)، گروهی از مشروطهخواهان برجسته به رهبری افرادی مانند ملک المتکلمین، سید جمالالدین واعظ، و یحیی دولتآبادی در باغ سلیمان خان میکده جمع شدند و با سوگند به قرآن و پرچم ایران، فعالیتهای انقلابی خود را آغاز کردند.
اعضاء
بسیاری از اعضای انجمن، از روشنفکران و فعالان سیاسی برجسته آن زمان بودند. برخی از اعضای کلیدی این انجمن شامل ملک المتکلمین، سید جمالالدین واعظ، یحیی دولتآبادی، سید محمدرضا مساوات، و میرزا جهانگیرخان صوراسرافیل بودند.
فعالیتها
این انجمن نقش بسیار مهمی در پیشبرد آرمانهای مشروطه داشت. اعضای انجمن با سازماندهی مبارزات و تبلیغات، به حمایت از مشروطه و روشنگری عمومی پرداختند. از جمله فعالیتهای مهم انجمن میتوان به تماس با روحانیون مخالف حکومت، جلب حمایت تجار و فرستادن نمایندگان به نجف برای جلب نظر ملا محمدکاظم خراسانی اشاره کرد.
پایان انجمن
با تدابیر علیاصغرخان اتابک، این انجمن از هم پاشیده و بسیاری از اعضای آن دستگیر یا تبعید شدند. از جمله اعضای برجستهای که پس از افشای انجمن مورد تعقیب قرار گرفتند، ملک المتکلمین و سید جمالالدین واعظ بودند.
منابع
این اطلاعات برگرفته از منابع مختلف تاریخی مرتبط با دوران مشروطه و فعالیتهای انجمنهای سری آن دوران است.
نظر شما