داستان مسجد ۴۰۰ ساله آقامحمود در قلب تهران
موضوع : شهرشناسی | تهران شناسی

داستان مسجد ۴۰۰ ساله آقامحمود در قلب تهران

در کوچه مروی تهران، مسجدی ۴۰۰ ساله با آجرهای سرخ و زرد خودنمایی می‌کند. این مسجد که به “مسجد آقامحمود” یا “حکیم باشی” معروف است، داستان جالبی از گذشته تهران را در خود جای داده است.

آقامحمود، بنیانگذار مسجد:

آقامحمود، پزشک و تاجر کرمانشاهی دوره صفویه، بنیانگذار این مسجد است. در سال ۱۰۰۷ هجری شمسی، وی در سفر به شمال شرق کشور، شبی را در منطقه‌ای که امروزه پامنار نامیده می‌شود، سپری کرد. آن زمان، این منطقه بیابانی خالی از سکنه بود. آقامحمود پس از بیدار شدن از خواب، دستور خرید زمین‌های اطراف و ساخت مسجد و مدرسه دینی را صادر کرد. ساخت مسجد ۱۰ سال به طول انجامید و در سال ۱۰۱۷ به پایان رسید.
 

معماری مسجد:

مسجد آقامحمود با آجرکاری‌های زیبا، سه ایوان، هشتی‌های ورودی و گنبد بلند، از نمونه‌های معماری دوره صفویه است. این مسجد در سال ۱۳۶۳ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

موقوفات آقامحمود:

آقامحمود علاوه بر مسجد و مدرسه پامنار، ۵ مسجد دیگر نیز در محله عودلاجان ساخت. مسجد ملک در بازار، مسجد بتول (ویژه بانوان)، مسجد پیرمرد و مسجد پیرزن از دیگر موقوفات او هستند. او همچنین دو سرا در بازار و سه آب‌انبار در پامنار وقف کرد تا آب آشامیدنی ساکنان محله تأمین شود.

نظر شما