کشف یک روستای ۶ هزار ساله در منطقه ۲۰ تهران
موضوع : شهرشناسی | تهران شناسی

کشف یک روستای ۶ هزار ساله در منطقه ۲۰ تهران

باستان‌شناسان دانشگاه شهید بهشتی در کاوش‌های اخیر خود در تپه باستانی چشمه علی شهرری موفق به کشف بقایای یک روستای ۶ هزار ساله متعلق به دوره سیلک ۳ شدند. این یافته شامل سه فاز معماری، واحدهای مسکونی و فضاهای استقراری متعدد است.

ویژگی‌های کشف‌شده
حمیدرضا ولی‌پور، سرپرست هیئت کاوش، اعلام کرد که این کشف شامل دیوارهای خشتی ضخیم با معماری ویژه آن دوره است. این دیوارها که با قلوه‌سنگ‌ها و خاک کوبیده زیرسازی شده بودند، به فضاهای مختلف سکونتگاه متصل می‌شدند. همچنین، شواهدی از اندودهای کف و گل اخرا در برخی نقاط مشاهده شده است.

حفاری‌های غیرمجاز و آسیب‌های وارده
طی سال‌های گذشته، حفاری‌های غیرمجاز و فعالیت‌های شهرداری آسیب‌های جدی به این محوطه وارد کرده‌اند. این اقدامات بخش‌هایی از آثار تاریخی منطقه را تخریب کرده و برخی از دیوارها و کف‌ها به‌طور کامل نابود شده‌اند.

کشف اسکلت و تدفین عجیب
در بخشی از کاوش، بقایای اسکلت یک دختر ۱۵ تا ۱۶ ساله با قدی حدود ۱۶۰ سانتی‌متر پیدا شد. این اسکلت زیر کف یکی از خانه‌ها دفن شده بود. تدفین این دختر با ساخت دیوارهایی اختصاصی انجام شده و همراه او زیورآلاتی مانند مهره‌های صدفی و سنگی به‌دست آمده است. جمجمه اسکلت دچار دفرمه‌شدگی بوده که به‌نظر می‌رسد ناشی از رفتارهای فرهنگی یا اجتماعی خاص آن دوره باشد.

پیشینه محوطه باستانی چشمه علی
این محوطه با قدمتی هزاران ساله پیش از این توسط اشمیت در دهه ۱۹۳۰ مورد بررسی قرار گرفته بود. چشمه علی، که دلیل اصلی شکل‌گیری این روستا بوده است، به دلیل فعالیت‌های عمرانی در سال‌های اخیر، تقریباً خشک شده و بخشی از تاریخ باستانی این منطقه را در معرض خطر قرار داده است.

کاوش‌های دقیق همچنان ادامه دارد و اطلاعات به‌دست‌آمده برای مطالعات بیشتر با دانشجویان و محققان به اشتراک گذاشته می‌شود.

نظر شما