سعودی پنچمین کشور پر هزینه نظامی جهان در سال 2022
🔺المانیتور (https://www.al-monitor.com/originals/2023/04/saudi-arabia-rises-worlds-5th-largest-military-spender-sipri): بر اساس گزارش موسسه تحقیقات صلح استکهلم، عربستان سعودی تنها کشور خاورمیانه است که در سال 2022 در فهرست 10 هزینهکننده نظامی برتر جهانی قرار گرفت. هزینههای نظامی سعودی طی سال گذشته ۱۶ درصد افزایش یافت و به حدود ۷۵ میلیارد دلار رسید. مجموع مخارج خاورمیانه در سال 2022 به 184 میلیارد دلار رسید که 3.2 درصد نسبت به سال قبل افزایش داشت که عمدتاً به دلیل افزایش قابل توجه هزینههای سعودی بوده است.
🔺این رقم مجموع شامل سرزمینهای فلسطینی و کشورهای عرب زبان شمال آفریقا از جمله مصر، مراکش و الجزایر نمیشود. این آمار همچنین شامل امارات متحده عربی نیز نمیشود که به گفته شرکت تجزیه و تحلیل داده گلوبال دیتا، بودجه دفاعی آن در سال 2023 به ارزش 23.2 میلیارد دلار برآورد شده است. موسسه تحقیقات صلح استکهلم گزارش داد که این سازمان از سال 2014 تاکنون اطلاعاتی در مورد هزینههای نظامی امارات متحده عربی به دست نیاورده است.
🔺این کشورهای که در میان 40 هزینهکننده نظامی برتر جهانی قرار دارند رتبه بندی آنها عبارتست از: سعودی، 75 میلیارد دلار (پنجم)، اسرائیل، 23.4 میلیارد دلار (پانزدهم)، قطر، 15.4 میلیارد دلار (بیستم)، ترکیه، 10.6 میلیارد دلار (بیست و سوم)، الجزایر، 9.1 میلیارد دلار (بیست و ششم)، کویت، 8.2 میلیارد دلار (سیام)، ایران، 6.8 میلیارد دلار (سی و چهارم)، عمان، 5.8 میلیارد دلار (سی و ششم).
🔺15 بزرگترین هزینهکننده، که شامل سعودی و اسرائیل میشوند، 82 درصد از هزینههای نظامی جهان و 1.842 تریلیون دلار را تشکیل میدهند. بر اساس گزارش SIPRI، خاورمیانه همچنین بالاترین وزن هزینه نظامی را در سال 2022 داشته است و این هزینهها به طور متوسط 3.9 درصد از تولید ناخالص داخلی کشورها را تشکیل میدهند. اروپا با 2.5 درصد دومین وزن و آفریقا با 1.7 درصد سومین وزن را داشتند.
🔺دیگو لوپس داسیلوا، محقق ارشد در برنامه هزینههای نظامی و تولید تسلیحات موسسه تحقیقات صلح استکهلم، گفت که بار سنگین خاورمیانه به دلیل درگیریهای منطقهای است. او به المانیتور گفت: «سعودی طی سال گذشته به رهبری ائتلاف نظامی علیه حوثیها در یمن ادامه داد. این درگیری هشت ساله در سال 2022 با تشدید حملات موشکی و هوایی هر دو طرف، دوباره بالا گرفت.»
🔺در اسرائیل، علیرغم کاهش هزینههای نظامی در سال 2022، در میان حملات اسرائیل به سرزمینهای فلسطین و تشدید حملات به سوریه، وزن این هزینهها همچنان بالاست.
🔺کشورهای خاورمیانه (با استثنای سعودی) در سال 2022 شاهد کاهش 0.4 درصدی هزینههای نظامی در مقایسه با سال قبل از آن بودند، که میتواند با عادیسازی تدریجی روابط در منطقه با کشورهایی بود که قبلاً رقیب محسوب میشدند -بهویژه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس- در آینده نیز ادامه یابد.
🔹مطالعات خلیج فارس
نظر شما