ردپای عوامل نفوذی
روزنامه شرق پنجشنبه ۲۰ آذر ۱۳۸۲ - ۱۶ شوال ۱۴۲۴ - ۱۱ دسامبر ۲۰۰۳
ترجمه امیر زمانی فر: مقامات دولت بوش به شدت نگران آنند که نیروهای ضدآمریکایی در عراق با استفاده از وسایل ساده اما مؤثر قصد آن دارند که امور را تحت کنترل خود در آورند و حملاتی را علیه نیروهای ارتش آمریکا، کارکنان غیرنظامی و نیز مقامات عالی رتبه ای که از این کشور دیدار می کنند سازمان دهی کنند.بر پایه گزارش ها، پنتاگون و مقامات ارتش می گویند که نیروهای دایره یکصد و یکم هوا برد طی حمله ای توطئه ترور یک سرهنگ آمریکایی را خنثی کردند. تروریست هایی که قصد انجام این ترور را داشتند به گفته مقامات برنامه روزانه این سرهنگ آمریکایی از جمله قدم زدن او در جاده و برنامه دیدار او با مردم را بررسی کرده بودند و بر پایه آن حمله خود را طرح ریزی کرده بودند.مدارک به دست آمده توسط مقامات، همچنین بخش های دیگری از حمله راکتی شبانه به هتل رشید در جریان دیدار پل ولفوویتز معاون وزیر دفاع آمریکا از بغداد را برملا می کند. این حادثه در ماه اکتبر روی داد. مأموران اطلاعاتی ارتش گزارش داده اند که در طول تابستان دست کم یکی از اعضای پیشین سرویس اطلاعاتی صدام حسین در جمع کارکنان هتل به عنوان نفوذی حضورداشته است. با اینکه پنتاگون، مقامات ارتش و اطلاعاتی هشدار داده اند که هنوز بسیاری از زوایای این رخدادها روشن نشده است و تحقیقات در این زمینه ادامه دارد شاید دلیل اصلی سفر تعجب انگیز و مخفیانه پرزیدنت بوش در روز شکرگزاری به عراق بدین وسیله قابل توجیه باشد. به گفته مقامات آمریکایی نیروهای آمریکایی قبلاً جاده های مختلف را بررسی کرده اند. اما تأسیسات زیربنایی عراق به گونه ای هستند که در آنها جاهای امن برای اقامت معدودند و این مسئله شناسایی و پیشگیری از عملیات پیچیده برای حملات را با مشکل مواجه می کند.یکی از مقامات دولت بوش که به گزارش های اطلاعاتی رسیده از عراق دسترسی دارد می گوید: هر از چندی مقامات بلند پایه به عراق می آیند و پی بردن به این مطلب مستلزم داشتن سرویس های اطلاعاتی قوی نیست.
بازرسان در حال مرور حملات اخیر به محافظان آمریکایی هستند تا دریابند که آیا راه ها آنقدرعادی شده اند که هدف هایی آشکار و سهل الوصول تلقی شوند. آنان همچنین سرگرم بررسی بمبگذاری های دفاتر سازمان ملل در بغداد که در ماه اوت گذشته روی داد هستند که طی آن یک وسیله نقلیه مجهز به بسته های انفجاری درست در کنار پنجره دفتر نمایندگی ویژه سازمان ملل منفجر شد.مقامات آمریکایی می گویند وفاداران رژیم سرنگون شده صدام حسین به دستگاه های پیشرفته استراق سمع نیاز ندارند تا به وسیله آنها به جمع آوری اطلاعات و فعالیت های آمریکاییان بپردازند. یکی از این مقامات می گوید: «آنها اطلاعاتشان را با اندازه گیری رد پای ما به دست نمی آورند. می شود گوشه ای ایستاد و فقط تماشا کرد و از این طریق اطلاعات جمع آوری کرد.»دولت صدام حسین از روش های استالینی برای تأمین امنیت داخلی وکنترل مردم عراق بهره می جست بنابراین کم نیستند مأموران حرفه ای که از روش های سنتی برای زیر نظر گرفتن کسی استفاده کنند.
یک مقام پنتاگون می گوید در قضیه هتل رشید که محل اسکان آمریکاییان و سایر خارجیانی شده که برای ائتلاف موقت کار می کنند «یک عامل نفوذی» وجود داشته است.مقامات در واشنگتن و عراق می گویند که مأموران اطلاعاتی ارتش به این نتیجه رسیده اند که در همان اوایل تابستان یکی از عوامل پیشین اطلاعاتی دولت صدام در سرویس آذوقه رسانی هتل رشید فعالیت می کرد، اما مقامات بر این باورند که با توجه به تعداد فراوان کارکنان عراقی هتل رشید بهترین راه برای کسب اطلاعات و گوش دادن به شایعاتی بود که در قهوه خانه رد و بدل می شد یا با نگاه کردن به خیابان های اطراف هتل که پر از محافظانی بزرگ و غیرمعمول بود می شد فهمید اوضاع از چه قراراست. همین مقامات بر این باورند که غالب اطلاعاتی که توسط طرفداران رژیم پیشین جمع آوری می شود از راه منتظر ماندن، نگاه کردن وگوش دادن برای طراحی حملات است.
یک مأمور اطلاعاتی در عراق می گوید: «ما مدارکی داریم دال بر اینکه برخی از پرسنل اصلی ما به عنوان هدف های احتمالی انتخاب شده بودند.»مقامات آمریکایی در واشنگتن و عراق ارزیابی های مختلفی اظهار می کنند از جمله اینکه راکتی که در هنگام اقامت پل ولفوویتز در هتل رشید از بیرون شلیک شد مشخصاً برای ترور وی برنامه ریزی شده بود. یک مأمور ارتش در جریان این حمله کشته شد و تعداد زیادی از آمریکاییان و سایر خارجیان در این حمله زخمی شدند.
در حالی که سفر آقای ولفوویتز پیش از عزیمت وی کاملاً محرمانه بوده است یک مقام عالی رتبه دولت بوش می گوید: «من نمی توانم باور کنم که وفاداران رژیم پیشین از اقامت معاون وزیر دفاع در آنجا بی خبر بوده اند. او یک یا دو روز در این کشور بود که این مسئله به طور وسیعی انعکاس یافت. شب قبل از حادثه نیز مسئله ای برای او پیش آمد اما او حاضر به ترک هتل نشد.» مأموران تحقیق می گویند که هیچ مظنونی تاکنون در این رابطه دستگیر نشده است که اعتراف کند این حمله برای دیدار ولفوویتز برنامه ریزی شده بود. یک مقام آمریکایی درعراق می گوید: «آیا برای آنها ممکن بوده که از جریان سفروی آگاه شوند و سپس او را هدف قرار دهند؟ بله. آیا من فکر می کنم آنها به طور مشخص او را نشانه گرفته بودند؟ خیر.»
اما حملات زوایای دیگری را درباره حمله به هتل رشید برملا ساخت. مأموران ارتش با مقایسه مشخصات فنی روی راکت ها ازجمله جوشکاری و سیم کشی به این نتیجه رسیده اند که همان گروهی که حمله به هتل رشید را مرتکب شدند مسئول حملات مشابه هفته گذشته بوده اند.در حملات اخیر راکت ها به سوی هتل های «فلسطین» و «شرایتون» و وزارت نفت راکت ها از چهار گاری که برای رد گم کردن به شکل گاری پر ازکاه درآمده بودند شلیک شد.مقامات ارتش تأکید دارند که تعداد بسیاری از حملات توسط نیروهای ارتش آمریکا و سرویس های امنیتی عراق خنثی شده اند آن هم از طریق اطلاعاتی که از طریق سازمان های اطلاعاتی آمریکا و یا خود افراد غیرنظامی عراق گزارش شده است.یکی از افسران ارتش می گوید: «سیستم اطلاعاتی نیروهای ائتلاف تحت رهبری آمریکا تلاش می کند تا روزبه روز بهتر از گذشته در صحنه حضور داشته باشد. ما اطلاعات موثقی دریافت می کنیم که ما را در خنثی کردن حملات بالقوه علیه سربازانمان یاری می کند.مأموران تحقیق به موشکافی پیرامون حمله به دفاتر سازمان ملل در بغداد در ۱۹ اوت پرداخته اند که در جریان آن ۲۲ تن کشته شدند و در میان آنها از جمله نماینده ویژه سازمان ملل سر جیو ویه را دی ملو به چشم می خورد.مواد انفجاری درست کنار پنجره دفتر آقای دوملو منفجر شدند و مأموران تحقیق به این نتیجه رسیده اند که بمبگذاران انتحاری می دانستند که وی در کدامیک از اتاق های ساختمان کار می کند.یک مقام آمریکایی می گوید: «می توانید فکر کنید و شاید به این نتیجه برسید اما هیچ اظهارنظر قطعی در این زمینه ارائه نشده است.» مأموران اطلاعاتی ارتش متوجه شده اند که مواد انفجاری بانام D.E.I در طول مسیرهایی که محافظان ارتش آمریکایی در آن رفت وآمد می کنند قرار داده شده است. یک افسر ارتش درعراق می گوید: «اگر به نحوه کار گذاشتن بمب ها توجه کنید متوجه خواهید شد که آنها، جایی می روند که ما می رویم. آنها مواظب ما هستند .آنها همراه مردم به این طرف و آن طرف می روند.»
منبع: نیویورک تایمز
نظر شما