مراکز داده (Data Center) چیست؟ (2)
شرکت هاى ایرانى از روش هاى متفاوتى براى راه اندازى سایت هاى خود استفاده مى کنند. برخى از امکاناتISPهاى داخلى استفاده مى کنند. این روش على رغم این که امکان پشتیبانى مناسبى را براى مدیر سایت فراهم مى کند، اما از سوى دیگر به دلیل پائین بودن پهناى باند ISPهاى ایرانى و همچنین نامتقارن بودن اتصالات (پائین تر بودن پهناى باند ارسال نسبت به دریافت) و همچنین بالا بودن ترافیک در برخى ساعات خاص، عملاً باعث کند شدن سایت مى شود.
روش دیگر، استفاده از امکانات شرکت هاى خارجى است که به روش هاى مختلفى انجام مى پذیرد، این روش ها علاوه بر بالا بردن هزینه ها ، مشکلات خاصى را براى سایت هاى ایرانى به وجود آورده است که از مهم ترین آنها مى توان به مسائل امنیتى اشاره کرد که براى مدتى بزرگ ترین دغدغه مدیران سایت هاى ایرانى مى باشد.
پائین آمدن ترافیک Gatewayهاى شرکت مخابرات
درحال حاضر بیش از ۳۰ سرور درکشورهاى غربى (اکثراً کانادا، امریکا و انگلیس) در اجاره شرکت هاى ایرانى قرار دارد. ترافیک ماهانه هر سرور به طور متوسط ۴۰۰ GB مى باشد که در مجموع بیش از ۱۲۰۰ GB ترافیک به gatewayهاى شبکه Data کشور وارد مى کند. با توجه به این که اکثر بازدیدکنندگان این سایت ها ایرانى هستند، در حقیقت کاربر ایرانى، براى بازدید سایت ایرانى، علاوه بر این که باعث بالا رفتن ترافیک در gatewayهاى شرکت مخابرات مى شود، خود نیز متوسط زمان بیشترى را باید منتظر بماند. در یک نمونه گیرى آمارى، تعداد hopها براى ارتباط با یکى از سرورهاى ایرانى واقع در Data center خارج از کشور، عددى در حدود ۲۶ بوده است. نکته جالب توجه این است که طبق مصوبه شوراى عالى انقلاب فرهنگى، کلیه ISPها باید سرویس خود را از شرکت مخابرات و یا شرکت هاى مورد تأیید مخابرات ICPها دریافت کنند که این شرکت ها نیز اکثراً به نوعى به شبکه دیتا متصلند. در نتیجه عملاً تمامى ISPها به نوعى به شبکه دیتاى کشور متصل هستند.
حال اگر مرکز داده اى در ایران تأسیس شود، علاوه بر این که عملاً هیچ ترافیکى به gatewayهاى دیتا وارد نمى شود، متوسط زمان انتظار براى مشاهده صفحات نیز بسیار کمتر خواهد بود.
نکته دیگر این که هنگام به وجود آمدن مشکلات پیش بینى نشده در gatewayهاى اصلى مخابرات (مانند قطع شدن لینک Flag در خردادماه ۸۵) حداقل این امکان براى کاربران ایرانى وجود دارد که سایت هاى فارسى و ایرانى را به راحتى مشاهده کنند چراکه در این صورت عملاً نیازى به اتصال به شبکه اصلى اینترنت وجود ندارد. با توجه به ساختار شبکه انتقال داده شرکت مخابرات ودیتا، مى توان حداکثر تخمین Hop10 براى رسیدن کاربران ایرانى به سایت هاى ایرانى در نظر گرفت. هرچند در تست هایى بر روى سرورهاى وب برخى ISPها که از خدمات شرکت مخابرات استفاده مى کردند، به عدد Hop8 در هر اتصال به دست آمد که در مقایسه با سرورهاى ایرانى واقع در خارج از کشور عدد قابل قبولى است.
استفاده بهینه از امکانات موجود
شرکت مخابرات ایران سرمایه گذارى عظیمى در بخش دیتا و اینترنت انجام داده است. خطوط فیبر نورى که در سراسر تهران و ایران نصب شده است، پهناى باند بالایى را در اختیار گذاشته است. در تهران، یک حلقه با پهناى باند بیش از ۶۲۲Mb بین ۸مرکز اصلى مخابراتى وجود دارد که عملاً باچنین پهناى باندى مى توان یک مرکز داده اى با استانداردهاى جهانى را پیاده سازى کرد. تنهاکافى است که Data center مورد نظر به یکى از مراکز اصلى این حلقه متصل شود که در نتیجه با هزینه پایینى مى توان از امکانات موجود استفاده کرد.
هزینه پائین تر
بیش از ۵۰درصد هزینه یک سرور اجاره اى در مرکز داده اى در خارج از کشور، مربوط به هزینه پرسنل آن مرکز و همچنین اجاره نرم افزارهاى نصب شده بر روى سرور مى شود. با توجه به پائین بودن دستمزد متخصصان ایرانى نسبت به همتاهاى غربى، طبیعتاً هزینه سرور در ایران بسیار پائین تر از معادل خارجى خواهد شد.
امنیت بیشتر براى سرورها
مطمئناً زمانى که سرورهاى ایرانى در خاک ایران وجود داشته باشند، مى توان از اطلاعات آنها به نحو شایسته ترى محافظت کرد. علاوه بر حفاظت اطلاعات عمومى، اطلاعات مخصوص به سرورهاى شرکت ها و سازمان هاى دولتى، نیاز به حفاظت ویژه اى دارند و در صورتى که این سرورها در یک مرکز داده اى درایران باشند، قطعاً حفاظت بیشتر نیز از آنها امکان پذیر خواهد بود.
در زمان بحران هاى عمومى مانند حملات هکرى و یا مشکلات مشابه، مدیران یک مرکز داده اى ایرانى مسلماً مى توانند سریع تر از مسئولان یک مرکز داده اى خارجى براى رفع مشکل اقدام نمایند.
مزایاى در اختیار داشتن Data center در آینده
پس از اجراى کامل پروژه FLAG، ایران از طریق BackBone هاى پرقدرت به پهناى باند Gbps10 متصل خواهد شد. در این صورت پهناى باندى که در اختیار ایران قرار مى گیرد، تفاوت چندانى باکشورهاى پیشرفته اروپایى و امریکایى نخواهد داشت. علاوه بر این و با توجه به موقعیت فیزیکى ایران در منطقه و عنایت به این نکته که اکثر کشورهاى منطقه به وسیله فیبرهاى نورى قصد برقرارى ارتباط با ایران را دارند، عملاً ایران در آینده به چهارراه ارتباطى خاورمیانه، کشورهاى آسیاى مرکزى، پاکستان و افغانستان تبدیل خواهد شد. در صورت اجراى موفق پروژه راه اندازى Data center در ایران، کشورمان به عنوان نخستین کشورى که در خاورمیانه داراى مرکز داده اى است شناخته مى شود. باتوجه به استقبال گسترده از اینترنت در خاورمیانه و بخصوص کشورهاى عربى و بازار روبه رشد آن، و همچنین کمبود متخصص در این کشورها و نیاز روزافزون شرکت هاى دولتى و خصوصى این کشورها به در اختیار داشتن سرورهاى وب و سایت هاى اینترنتى، ایران مى تواند باهزینه پائین سرورهاى خود، مشتریان بسیارى را در منطقه به خود جلب کند. در مرحله بعدى و با توجه به جهانى بودن شبکه Flag، حتى مى توان بازار سرورهاى وب کشورهاى اروپایى و امریکایى را با هزینه پائینى که سرورهاى ایرانى خواهند داشت، به دست آورد. این امر علاوه بر ایجاد اشتغال و ارزآورى، باعث بالا رفتن سطح دانش فنى و عملى ایران در زمینه سرورهاى وب خواهد شد. مهم ترین قدم براى اجراى این طرح، مجاب کردن شرکت مخابرات ایران براى در اختیار گذاشتن خطوط فیبر نورى به Data center است. این نکته براى شرکت مخابرات ایران باید کاملاً مشخص شودکه Data center نه تنها از امکانات مخابرات براى اتصال به اینترنت استفاده نمى کند، بلکه وجود آن باعث پائین آمدن ترافیک gatewayهاى اتصالى دیتا به اینترنت خواهد شد که در نتیجه منجر به کاهش هزینه هاى این شرکت در بلندمدت مى گردد.
منبع: / روزنامه / ایران ۱۳۸۷/۰۴/۱۱
نویسنده : مهدى جعفرى نژاد
نظر شما