یک گام تا فروپاشی
شورشیان هائیتی که مخالف رئیس جمهور ژان برتراند آریستید هستند و گوناییوس چهارمین شهر مهم کشورشان را اشغال کرده اند،روز دوشنبه به مقر پلیس شهر اینچه واقع در مرکز جزیره حمله ور شدند و علاوه بر کشتن رئیس پلیس، محافظان او را هم به قتل رساندند. این شهر هم اکنون تحت کنترل شورشیان است.
ژان برتراند آریستید، رئیس جمهور هائیتی در کنفرانس مطبوعاتی پورتوپرنس تایید کرد که کمیسر ماکسیم خوناس به دست شورشیان کشته شده است و در عین حال قتل او را خجالت آور توصیف کرد. آریستید تاکید کرد که در مقابله با شورشیان، دولت او خواستار رفتار های خشونت آمیز نیست.از روز پنجم فوریه شورشیان کنترل شهر گوناییوس را به دست گرفته اند و این مسئله باعث شده که شمال هائیتی ارتباطش کاملاً با پایتخت قطع شود.وضعیت در بخش شمال غربی و در شبه جزیره ای که حدود ۴۵۰ هزار سکنه دارد نیز وخیم است. این بخش با سایر مناطق بسیار فاصله دارد و حتی در شرایطی که وضعیت عادی است جاده های شنی، سیم خاردار ها و رودخانه ها عبور و مرور را مشکل می کنند.
در موله _ سنت _ نیکولاس، شهری ساحلی که ۴۰ هزار سکنه دارد مقامات مسئول شهر در حال ترک منطقه هستند اوایل ماه فوریه، سه پلیس شهر بدون هیچ اطلاعی شهر را ترک کردند و چند روز بعد هم کشیش که سال ها برای پیروزی آریستید نطق کرده بود از آنجا بیرون رفت. مدارس و دانشگاه ها تعطیل هستند و بسیاری از مدرسین اعتصاب کرده اند. بقیه هم به این دلیل که بچه ها سنگ پرتاب می کنند ترجیح داده اند سرکار نروند.
تنها کابین تلفن شهر به طور نامنظم کار می کند. به علت کمبود گازوئیل سیستم های برقی تنها چند ساعت از روز کار می کنند. شهرداری باز است اما پورتیلوس ویزلر شهردار معترف است که هیچ کاری از دستش برنمی آید. او می گوید: «بودجه عمومی به زحمت به سالی ۲۵۰ دلار می رسد و سه سال است که من هیچ کمکی از دولت دریافت نکرده ام. بحران سیاسی فعلی تغییر چندانی ایجاد نکرده است.» شب که می شود جوان ها با طبل و دهل به خیابان ها می ریزند و ضمن پایکوبی و شادی به رئیس جمهورشان دشنام می دهند. بچه ها هم به راحتی می توانند تمام شب را بیدار بمانند چون روز بعد به مدرسه نمی روند.به رغم اینکه دولت عملاً در برخی مناطق کشور هیچ دخالتی ندارد، نیرو های مخالف هیچ ساختار و نظامی را ایجاد نکرده اند. به نظر می رسد بیشتر مردم که فقرا و بی سوادان را تشکیل می دهند هیچ خبری از دیگر نقاط کشور ندارند و سرنوشت خود را همین طور که هست پذیرفته اند. بیشتر مردم به یک وعده غذای بی کیفیت در روز اکتفا می کنند. در بازار ها نه گوشت پیدا می شود و نه ماهی.
مغازه داران امکان عزیمت به جنوب و خریدن جنس را ندارند و به زودی همه آنها بسته می شوند.وقتی به سمت شرق هائیتی نظری می اندازیم، می بینیم که طرفداران دولت و مخالفان کم و بیش در کنار هم هستند و همزیستی را ترجیح داده اند. پلیس در همه جا حاضر است، با این همه جوانان که غالباً مسلح هم هستند با سنگ، شاخه و تنه درختان موانعی ایجاد کرده اند. بعضی از آنها می گویند که این موانع را برای جلوگیری از ورود شورشیان ایجاد کرده اند و برخی دیگر مدعی هستند که ایجاد این موانع بهترین راه برای رساندن صدا های مخالف به گوش دولت است. همه چیز نشان دهنده بی نظمی و هرج و مرج بی نظیر است.
عملیات نمایشی
وقتی نظامیان سنگری را ترک می کنند، مردان دیگری به تخریب سنگر آنها می پردازند. در واقع همه چیز نمایشی است و هیچ کس دقیقاً نمی داند که چه می کند. از زمان آغاز مشکلات در هائیتی، حمل و نقل جاده ای عملاً متوقف شده است و مردم با پای پیاده و یا سوار بر الاغ از جایی به جای دیگر می روند.کارمندان سازمان های انسان دوستانه که پیش از این کمک به ده ها هزار خانواده فقیر را بر عهده گرفته بودند، به تدریج با استفاده از هواپیما های کوچک منطقه را خالی می کنند. از سویی ناامنی بر همه جا حاکم است و از سوی دیگر منابع غذایی و دارو به شدت کاهش یافته است.سازمان جهانی تغذیه وابسته به سازمان ملل و سایر سازمان ها هم حضور خود در این کشور را کاهش داده اند. پورت دو په، تنها بندر بزرگ واقع در شمال شرق کشور است که تحت کنترل دولت مرکزی باقی مانده است. چندین روز و شب پیاپی است که شلیک های هوایی و گازهای اشک آور همه جای این بندر را پوشانده نیرو های حافظ صلح تلاش می کنند هر طور شده این بندر را حفظ کنند.بیشتر مردم عادی ترجیح می دهند در خانه هایشان بمانند. وقتی نیروهای حافظ صلح شهری را ترک می کنند وضعیت کمی عادی تر می شود. اما هنوز معلوم نیست با قیمت دو برابر گازوئیل و بازار سیاهی که روزبه روز رونق می گیرد چه می توان کرد.رادیو هائیتی اعلام کرده است که حمله به شهر اینچه توسط یکی از شبه نظامیان راست گرا با نام لوئیس خودل چامبلین که سابقاً پلیس بوده رهبری شده است. از سوی دیگر اخبار غیر رسمی حاکی از این است که برخی اعضای ارتش هائیتی که آریستید آنها را اخراج کرده بود هم با او همکاری دارند.
یک گور دسته جمعی
رسانه های گروهی روز سه شنبه از کشف یک گور دسته جمعی هم در این کشور خبر داده اند.در این گورستان جمعی که در گوناییوس کشف شد، تعداد نامحدودی اجساد به طور جمعی دفن شده است.وینتراتیه نه رهبر جبهه مقاومت هائیتی معتقد است اجساد یافت شده در این گورستان جمعی به دست مزدوران ژان برتراند آریستید رئیس جمهوری این کشور قتل عام شده اند.ساکنان منطقه گوناییوس به وجود گورهای دیگری نیز اشاره کرده اند. براساس شایعاتی که در بین اهالی منطقه گوناییوس رواج دارد، دولت آریستید برخی از ساختمان های خود را بر روی بقایای اجساد مخالفان بنا کرده است.
منبع: روزنامه / شرق ۱۳۸۲/۱۱/۲۹به نقل از: لوموند، لیبراسیون
مترجم : سهیلا قاسمی
نظر شما