همه آنچه که باید درباره سندروم استکهلم بدانید
سندرم استکهلم یک پدیده روانی است که در آن فرد نسبت به شخصی که او را مورد آزار و اذیت قرار داده، احساس همدردی کرده و به او وابسته میشود. این سندرم برای اولین بار در سال ۱۹۷۳، پس از یک گروگانگیری در بانکی در استکهلم، سوئد، توصیف شد. در این گروگانگیری، چهار کارمند بانک به مدت ۵ روز توسط یک زندانی فراری به گروگان گرفته شدند. در طول این مدت، گروگانها نسبت به گروگانگیر خود احساس همدلی و حتی وفاداری پیدا کردند.
علل سندرم استکهلم
علت دقیق سندرم استکهلم هنوز به طور کامل مشخص نیست، اما عوامل مختلفی در بروز آن نقش دارند. از جمله این عوامل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
ترس و اضطراب: در موقعیتهای گروگانگیری، گروگانها احساس ترس و اضطراب شدیدی میکنند. این احساسات میتواند باعث شود که آنها به هر کسی که به آنها احساس امنیت میدهد، وابسته شوند.
تغییر در نقشها: در موقعیتهای گروگانگیری، نقشهای سنتی قربانی و متجاوز تغییر میکند. گروگانها در معرض خطر و آسیب قرار دارند، اما گروگانگیرها نیز در معرض خطر دستگیری و مجازات هستند. این تغییر در نقشها میتواند باعث شود که گروگانها نسبت به گروگانگیر خود احساس همدلی کنند.
نیاز به کنترل: گروگانها در موقعیتهای گروگانگیری احساس کنترل خود را از دست میدهند. آنها ممکن است سعی کنند با ایجاد رابطه با گروگانگیر، کنترل خود را تا حدی به دست آورند.
علائم سندرم استکهلم
علائم سندرم استکهلم میتواند متفاوت باشد، اما برخی از علائم رایج آن عبارتند از:
احساس همدردی و همدلی با گروگانگیر
احساس وفاداری به گروگانگیر
دفاع از گروگانگیر در برابر دیگران
توجیه رفتارهای گروگانگیر
عواقب سندرم استکهلم
سندرم استکهلم میتواند عواقب مختلفی برای گروگانها داشته باشد. از جمله این عواقب میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
دشواری در سازگاری با زندگی پس از گروگانگیری
**افزایش خطر ابتلا به بیماریهای روانی
**مشکل در برقراری روابط سالم
درمان سندرم استکهلم
سندرم استکهلم معمولاً با درمان رواندرمانی درمان میشود. درمانهای رواندرمانی میتوانند به گروگانها کمک کنند تا احساسات خود را در مورد گروگانگیری پردازش کنند و رابطه سالمتری با دیگران برقرار کنند.
نمونههای دیگر سندرم استکهلم
سندرم استکهلم فقط در موقعیتهای گروگانگیری اتفاق نمیافتد. این سندرم میتواند در هر موقعیتی که فرد در معرض کنترل یا تهدید باشد، رخ دهد. از جمله نمونههای دیگر سندرم استکهلم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
**رابطههای عاطفی ناسالم
**رابطههای بین کارمندان و مدیران
**رابطههای بین زندانیان و زندانبانان
**رابطههای بین افراد آسیبدیده و سوءاستفادهگر
نتیجهگیری
سندرم استکهلم یک پدیده روانی پیچیده است که هنوز به طور کامل درک نشده است. این سندرم میتواند عواقب مختلفی برای گروگانها داشته باشد و به همین دلیل مهم است که در مورد آن آگاهی داشته باشیم.
نظر شما