چرا پختن تخم مرغ در قله اورست غیرممکن است؟
درست است که در اکثر نقاط دنیا میتوان به راحتی تخم مرغ را آبپز کرد، اما در قله اورست، مرتفعترین نقطه زمین، این کار غیرممکن است. دلیل این امر به فشار هوا و نقطه جوش آب در ارتفاعات بالا مربوط میشود.
نقش فشار هوا:
فشار هوا در سطح دریا حدود 1 اتمسفر است، اما با افزایش ارتفاع، فشار هوا به تدریج کاهش مییابد. در قله اورست، فشار هوا فقط حدود 0.33 اتمسفر است. این کاهش فشار بر نقطه جوش آب تاثیر مستقیم میگذارد.
نقطه جوش آب:
نقطه جوش آب، دمایی است که در آن آب به بخار تبدیل میشود. در سطح دریا، آب در دمای 100 درجه سانتیگراد به جوش میآید. با این حال، با کاهش فشار هوا، نقطه جوش آب نیز کاهش مییابد. در قله اورست، آب در دمای 71 درجه سانتیگراد به جوش میآید.
پخت تخم مرغ:
برای پختن تخم مرغ، باید سفیده و زرده آن را سفت کرد. سفیده تخم مرغ در دمای حدود 80 درجه سانتیگراد و زرده آن در دمای حدود 70 درجه سانتیگراد منعقد میشود.
با توجه به اینکه در قله اورست آب در دمای 71 درجه سانتیگراد به جوش میآید، به اندازه کافی گرم نیست که سفیده و زرده تخم مرغ را به طور کامل سفت کند. به همین دلیل، حتی اگر تخم مرغ را برای مدت طولانی در آب جوش نگه دارید، سفت نخواهد شد.
نظر شما