زندگی در گرانترین شهرهای دنیا
اگر بخواهیم وضعیت زندگی ساکنان شهرهای مختلف دنیا را از نظر هزینههای لازم برای تامین نیازهای ضروری و اولیه زندگی مورد مقایسه قرار دهیم متوجه وجود تفاوتهای قابل توجهی در این شهرها خواهیم شد که موجب میشود زندگی در شهرهای گرانقیمت که تامین نیازهای اولیه زندگی برای ساکنان آنها مستلزم صرف هزینه قابل توجهی است با مشکلات بسیار زیادی برای ساکنان این شهرها همراه باشد.
شاید اینطور به نظر برسد که به طور قطع شهرهایی که از آنها به عنوان گرانقیمتترین شهرها نام برده میشود باید از نظر دسترسی به فناوریهای نوین، از جمله پیشرفتهترین کشورهای دنیا باشند. اگرچه در گذشته اینچنین بود، اما در سالهای اخیر شاهد تغییرات قابل توجهی در این زمینه بودهایم. به گونهای که در فهرست اسامی گرانقیمتترین شهرها، اسامی شهرهای آفریقایی نیز به چشم میخورد که در گذشته هیچ ردپایی از آنها در این فهرستهای ردهبندی که به طور سالیانه اعلام میشوند یافت نمیشد.
سالهای متمادی تصور عمومی بر این بود که نیویورک گرانترین شهر دنیا است و از این رو گرانی به یکی از ویژگیهای کلیشهای این شهر بزرگ و پیشرفته مبدل شده بود. اما به نظر میرسد اکنون زمان آن است که این باور قدیمی را که در ذهن بسیاری از ما نقش بسته است برای همیشه به دست فراموشی بسپاریم. این روزها گرانی از شهر نیویورک رخت بربسته است و 26 شهر دنیا توانستهاند گوی سبقت را از نیویورک ربوده و این شهر را به رتبه بیست و هفتم فهرست گرانترین شهرهای دنیا برسانند. در مطالعاتی که توسط یک موسسه تحقیقاتی و برای رتبهبندی گرانترین و ارزانترین شهرهای دنیا انجام شده است، قیمت 129 کالا که میتوان آنها را در گروههای مختلف مواد غذایی، پوشاک و البسه، خدمات تفریحی و فناوریهای الکترونیکی ردهبندی کرد، مورد بررسی قرار گرفته است و بر این اساس شهرهای توکیو، اسلو، لواندا، ناگویا، یوکوهاما، استوانگر، کوبه، کپنهاگ، ژنو و زوریخ از نظر قیمت کالاهای اولیه مورد نیاز ساکنان این شهرها در 10 رتبه برتر در میان 399 شهر گران قرار گرفتند.
لواندا، شهری با 5 میلیون نفر جمعیت
به رغم این که اسامی بسیاری از شهرها را به عنوان گرانقیمتترین شهرهای دنیا شنیدهاید، اما براساس تحقیقات و مطالعات جدیدی که در سال جدید میلادی نتایج آن اعلام شده است شهر لواندا مرکز کشور آفریقایی آنگولا به عنوان گرانقیمتترین پایتخت دنیا معرفی شده است. اگرچه هزینه زندگی در بسیاری از شهرها مانند اسلو و توکیو بسیار بالاست اما هزینه زندگی در لواندا بسیار بیشتر از آن چیزی است که به نظر میرسد. این شهر تنها ظرفیت سکونت 500 هزار نفر را دارد در حالی که بیش از 5 میلیون نفر ساکن آن هستند و به همین علت گردشگرانی که به این شهر آفریقایی سفر میکنند و حتی افرادی که ساکن این شهر هستند باید برای تامین نیازهای اولیه خود مبالغ قابل توجهی را بپردازند.
بسیاری بر این باورند که احداث ساختمانهای مرتفع و برجهای بلند در این شهر موجب شده است که این شهر به دبی آفریقا مبدل شود. شرایط سخت زندگی در این شهر پرهزینه اهالی این شهر را مجبور کرده است که در حومه شهر ساکن شوند تا هزینه کمتری را بابت بهای مسکن بپردازند. اما این گرانیها تنها به هزینه مسکن ختم نخواهد شد بلکه گاهی افراد مجبورند برای خرید یک کیلو میوه بیش از 10 دلار هزینه کنند به این ترتیب شهر لواندا در رتبه نخست فهرست رتبهبندی شهرهای گرانقیمت دنیا قرار گرفته است. این شهر که در مقایسه با دیگر شهرها بیشترین میزان فقر عمومی را دارد از نظر هزینههای زندگی حتی گوی سبقت را از شهر توکیو هم ربوده است.
اگر در این شهر بخواهید با یک ساندویچ معمولی شکم خود را سیر کنید، باید حداقل 15 دلار بپردازید و اگر بخواهید برای کوتاه کردن موهایتان به آرایشگاه بروید باید بیش از 150 دلار هزینه کنید. اجاره متوسط ماهیانه یک واحد آپارتمان در این شهر بیش از 1000 دلار برآورد شده است. گردشگرانی که به این شهر آفریقایی سفر کردهاند گرانی را به خوبی در زیر پوست خود احساس کردهاند. پایتخت این کشور آفریقایی از جمله شهرهای نفتخیز دنیاست و همه ساله مبالغ قابل توجهی را از فروش نفت به دست میآورد.
این شهر در فهرستی که در سال 2009 میلادی اعلام شده بود اصلا در ردهبندی حضور نداشت و حالا تنها پس از گذشت یک سال که اجاره ماهیانه برای سکونت در یک واحد آپارتمان لوکس در این شهر به بیش از 7000 دلار رسیده است رتبه نخست ردهبندی جدید را از آن خود ساخته است.
علیرغم اینکه درآمد سرانه ساکنان این شهر کمتر از 4000 دلار است اگر فردی بخواهد یک وعده غذای ساده و معمولی در یکی از رستورانهای شهر لواندا بخورد باید بیش از 45 دلار برای این وعده غذا بپردازد و جالب این که خوردن یک فنجان قهوه در کافیشاپهای این شهر نیز بیش از 4 دلار هزینه در بر خواهد داشت.
همبرگر 5/7 دلاری
پس از شهر لواندا شهر توکیو در رتبه دوم این فهرست قرار دارد. بسیاری بر این باورند که اگر شما یک ژاپنی با درآمد سرانه 33 هزار دلاری نباشید هیچگاه نمیتوانید در شهرهای این کشور از عهده خرج و مخارج زندگی خود برآیید. صرف یک وعده ناهار یا شام ساده در این شهر بیش از 40 دلار برای هر نفر هزینه در بر دارد.
توکیو پایتخت ژاپن، سال گذشته میلادی در رتبه نخست فهرست رتبهبندی گرانترین شهرهای دنیا قرار داشت و اکنون پس از لواندا رتبه دوم این فهرست را از آن خود ساخته است. بیشک اگر بخواهیم از نظر هزینههای لازم برای تامین نیازهای اولیه این دو شهر را مورد مقایسه قرار دهیم متوجه تفاوت قابل توجه قیمتها خواهیم شد. شما برای اجاره ماهانه یک آپارتمان دوخوابه لوکس در توکیو باید 4400 دلار هزینه کنید و اگر بخواهید برای ناهار یک همبرگر ساده بخورید باید 5/7 دلار بپردازید. اما اگر قصد دارید مبلغی از درآمد ماهانه خود را به تفریح اختصاص دهید در مقایسه با شهر لواندا متحمل هزینه بیشتری خواهید شد. قیمت یک فنجان قهوه در شهر توکیو حدود 7 دلار است و اگر هوس کردید سری به سینماهای این شهر بزنید این نکته را در نظر داشته باشید که به ازای خرید بلیت برای هر نفر باید 20 دلار بپردازید که در مقایسه با شهر لواندا قیمت بلیت سینما 7 دلار بیشتر است.
توکیو یعنی دومین شهر گرانقیمت دنیا شهری است که وقتی قدم به خاک آن میگذارید از دیدن امکانات بسیار پیشرفته در این شهر که هر یک نمادی از آخرین فناوریها و تحولات روز دنیا هستند بسیار متعجب خواهید شد و این در حالی است که علیرغم بالا بودن هزینهها، مهماننوازی مردم این شهر و عطر و بوی غذاهای ژاپنی که در همه نقاط شهر استشمام میشود شما را به وسوسه میاندازد تا آخرین سکههای پولی که در جیب یا کیفتان هست در این شهر بزرگ و بسیار مدرن خرج کنید.
اگرچه هزینههای زندگی در این شهر به حدی سرسامآور است که هیچگاه برای استفاده از این امکانات پول کافی در اختیار نخواهید داشت.
وقتی یک تفریح ساده هم گران تمام میشود
در فهرست رتبهبندی گرانترین شهرهای جهان در سال 2010 میلادی شهر اندیجامنا پایتخت چاد که در سالهای گذشته اصلا در ردهبندی حضور نداشت در رتبه سوم جای گرفته است و جالب این که هزینه تفریح و سرگرمی در این شهر آفریقایی از 2 شهر توکیو و لواندا بیشتر است؛ اگرچه در مقایسه هزینه مسکن و دیگر نیازهای اولیه کمتر برآورد شده است. قرار گرفتن این شهر در مجاورت یک منطقه بیابانی به شما این امکان را میدهد تا بتوانید از هوای گرم و زیبای این منطقه در همه فصول سال لذت ببرید و این در حالی است که مهماننوازی و خونگرم بودن مردم این منطقه موجب خواهد شد که احساس کنید در شهر محل اقامت خودتان هستید و بنابراین هیچ گاه احساس دلتنگی را تجربه نخواهید کرد.
شهر اندیجامنا یکی از بزرگترین شهرهایی است که فرهنگ غنی و سبک زندگی و آداب و رسوم ساکنان آن همواره مورد توجه بوده است. این شهر که همچنان راههای ارتباطی در آنجا آن طور که باید توسعه نیافته است و هیچ نشانی از خطوط راهآهن در آن یافت نمیشود و به عبارتی میتوان گفت که هیچ اثر و نشانهای از فناوری در آن یافت نمیشود یکی از گرانترین شهرهای دنیاست که به یکی از مهمترین قطبهای تجاری در کشور آفریقا تبدیل شده است و از این رو به نظر میرسد که آینده درخشانی را پیش رو داشته باشد. کشور آفریقا یکی از کشورهای در حال توسعه است که داشتن یک زندگی معمولی در اغلب شهرهای این کشور مستلزم صرف هزینههای هنگفتی است. پس از این شهر، شهرهای مسکو، ژنو و اوزاکا در ژاپن در رتبههای چهارم تا هفتم این فهرست قرار میگیرند. اما شهر اسلو پایتخت نروژ هم از جمله گرانقیمتترین شهرهای اروپایی است که گرانی آن زبانزد همه اروپاییان است. اغلب ساکنان این شهر برای خرید بسیاری از مایحتاج زندگی خود به کشورهای دیگر سفر میکنند.
اگر قصد سفر به این کشور سردسیر را دارید بدانید که قیمت یک وعده ناهار معمولی در رستورانهای شهر اسلو بیش از 50 دلار است و برای خرید یک کیلو برنج باید بیش از 5 دلار بپردازید که رقم قابل توجهی است. علیرغم اینکه زندگی در بسیاری از شهرهای بزرگ دنیا مستلزم صرف مبالغ قابل توجهی از درآمد افراد برای خرید نیازهای اولیه زندگی خواهد بود اما اگر نگاهی به گذشته بیندازیم بدون تردید متوجه خواهیم شد که زندگی ثروتمندان و افراد سرشناس و معروف در مقایسه با گذشته از پیشرفت قابل توجهی برخوردار بوده است. امروزه حتی داشتن یک زندگی ساده هم هزینههای زیادی را در بر خواهد داشت که در همه این تغییرات میزان درآمد افراد و چگونگی مدیریت آن نقش بسیار مهمی را ایفا خواهد کرد. اما اگر شما درآمد خوبی داشته باشید در هر گوشهای از این دنیا و حتی در کشورهایی که بعنوان گرانقیمتترین کشورها در سطح دنیا شناخته شدهاند نیز براحتی و بدون مواجه شدن با هر مشکلی به زندگی خود ادامه میدهید.
منبع: روزنامه جام جم ۱۳۸۹/۱۲/۱۹
نویسنده : فرانک فراهانیجم
نظر شما