علیاکبر مرادی
نغمهپرداز تنبور و حامل میراث فرهنگی کرد
علیاکبر مرادی، متولد ۱۳۳۶ در روستای بانزلان دالاهو، معلم، مقامدان، مقامخوان، آهنگساز، خواننده کُرد اهل ایران و نوازنده تنبور است. او بیشک یکی از برجستهترین چهرههای موسیقی تنبور و از گنجینههای ارزشمند فرهنگ و هنر ایران به شمار میرود.
زندگی و فعالیت هنری:
- مرادی در خانوادهای یارسان در دامنههای زاگرس چشم به جهان گشود و از همان کودکی شیفته نوای دلانگیز تنبور شد.
- در سنین نوجوانی نزد استادان برجسته تنبور همچون سید ولی حسینی و سید محمد علوی به فراگیری این ساز اصیل پرداخت و در سن سی سالگی بر تمامی ۷۲ مقام تنبور تسلط یافت.
- فعالیت حرفهای وی از سال ۱۳۵۰ با تکنوازی در فرهنگ و هنر کرمانشاه آغاز شد و در سال ۱۳۵۱ به همراه دیگر هنرمندان، اولین گروه تنبور را در کرمانشاه تشکیل داد.
- در سال ۱۳۵۹ گروه تنبور شمس را بنیان نهاد و با این گروه به اجرای برنامههای متعدد و دریافت جوایز ارزشمند از جشنوارههای مختلف موسیقی پرداخت.
- از سال ۱۳۷۲ به صورت مستقل به فعالیت خود ادامه داد و به جمعآوری، فراگیری و ثبت مقامات کهن تنبور همت گماشت.
- تلاشهای بیوقفه او در حفظ و احیای این گنجینه گرانبهای موسیقی ایرانی، منجر به انتشار مجموعه مقامات تنبور در قالب چهار آلبوم و نامزدی وی برای دریافت جایزه گرمی شد.
جوایز و افتخارات:
- مجله معتبر Sing Line، مرادی را در میان ۵۰ نوازنده برتر جهان جای داده است.
- دریافت مدرک درجه یک هنری از شورای ارزشیابی هنرمندان کشور در سال ۱۳۸۱
- کسب رتبه اول تنبورنوازی و لوح زرین و دیپلم افتخار در سال ۱۳۷۰
- تجلیل و قدردانی به عنوان یکی از مشاهیر کرد در کنگره جهانی مشاهیر کرد در سال ۱۳۹۸ و دریافت نشان شهروند طلایی
میراث ماندگار:
علیاکبر مرادی با خلاقیت و پشتکار مثالزدنی خود، نقشی بیبدیل در حفظ و احیای موسیقی تنبور ایفا کرده است. او با انتشار آثار فاخر و تربیت شاگردان برجسته، گامی ماندگار در راستای اعتلای این هنر اصیل برداشته است. نغمههای دلنشین تنبور در نوازش انگشتان او جان میگیرند و حسی عمیق از عشق به سرزمین و فرهنگ غنی ایران را در جان مخاطبان جاری میکنند.
نظر شما