سازمان ملل متحد، روز جهانی بزرگداشت نسلکشی سربرنیتسا را تصویب کرد
در اقدامی تاریخی، مجمع عمومی سازمان ملل متحد با تصویب قطعنامهای، یازدهم ژوئیه (جولای) هر سال را به عنوان "روز جهانی بزرگداشت نسلکشی ۱۹۹۵ در سربرنیتسا" تعیین کرد.
اهمیت این قطعنامه:
- گرامیداشت یاد قربانیان: این قطعنامه فرصتی برای یادآوری و گرامیداشت حدود ۸ هزار مرد و پسر مسلمان بوسنیایی است که در جریان نسلکشی سربرنیتسا در سال ۱۹۹۵ به قتل رسیدند.
- حمایت از بازماندگان: این قطعنامه بر تعهد جامعه جهانی به حمایت از بازماندگان این جنایت هولناک و تلاش برای التیام زخمهای آنها تأکید میکند.
- جلوگیری از تکرار چنین فاجعهای: با به رسمیت شناختن نسلکشی سربرنیتسا، این قطعنامه گامی مهم در جهت جلوگیری از تکرار چنین فاجعههایی در آینده به شمار میرود.
مخالفت صربستان:
- صربستان و صربهای بوسنی که این نسلکشی را انکار میکنند، با این قطعنامه به شدت مخالفت کردهاند.
- آنها معتقدند که این قطعنامه صربستان را به عنوان "کشور عامل نسلکشی" معرفی میکند، در حالی که متن قطعنامه به صراحت به این موضوع اشاره نمیکند.
- الکساندر ووچیچ، رئیس جمهور صربستان، این قطعنامه را "بسیار سیاسی" دانسته و مدعی شده است که به آشتی در بوسنی و منطقه کمکی نمیکند.
نقش آلمان و رواندا:
- ابتکار عمل برای تصویب این قطعنامه توسط آلمان و رواندا و با حمایت ۱۷ کشور دیگر صورت گرفته است.
- آنته لندرتسه، نماینده دائم آلمان در سازمان ملل، هدف از این اقدام را "گرامیداشت یاد قربانیان و حمایت از بازماندگان" عنوان کرده است.
پیامدهای این قطعنامه:
- انتظار میرود این قطعنامه بازتابهای گستردهای در سطح بینالمللی داشته باشد.
- بحث و گفتگو درباره نسلکشی سربرنیتسا و لزوم آشتی در بوسنی و هرزگوین قوت بیشتری خواهد گرفت.
- صربستان احتمالا با چالشهای سیاسی و دیپلماتیکی جدیدی روبرو خواهد شد.
جمعبندی:
تصویب این قطعنامه توسط مجمع عمومی سازمان ملل متحد، گامی مهم در جهت به رسمیت شناختن نسلکشی سربرنیتسا، گرامیداشت یاد قربانیان و تلاش برای جلوگیری از تکرار چنین فاجعههایی در آینده به شمار میرود. با وجود مخالفت صربستان، این قطعنامه پیام روشنی مبنی بر عدم تحمل نسلکشی و جنایات علیه بشریت به جهانیان ارسال میکند.
نظر شما