کشف دو سیاهچاله نزدیک به هم در فاصله ۸۰۰ میلیون سال نوری از زمین
اخترشناسان به تازگی موفق به شناسایی دو سیاهچاله کلانجرم شدهاند که تنها با فاصلهای بسیار کم حدود ۳۰۰ سال نوری از یکدیگر به دور هم در حال گردشاند. این سیاهچالهها در کهکشانی به نام «MCG-03-34-64» واقع شدهاند و این کشف غیرمنتظره توسط تیمی از محققان به سرپرستی آنا ترینداد فالکائو از مرکز اخترفیزیک دانشگاه هاروارد انجام شده است.
بررسیها و روشهای شناسایی
تلسکوپ فضایی هابل موفق به ثبت تصاویر این کهکشان شده است که نشاندهنده وجود سه حباب درخشان حاوی مقدار زیادی گاز اکسیژن بودند. این یافتهها با استفاده از تلسکوپ پرتو ایکس رصدخانه چاندرا تأیید شده و نشان داد که این دو سیاهچاله در واقع دو منبع انتشار اکسیژن مجزا و قوی هستند.
واکنشها و تحلیلها
سازمان ناسا در بیانیهای این دو سیاهچاله را با «دو کشتیگیر سومو» مقایسه کرده است، که به دلیل نزدیک بودن زیادشان به همدیگر در طول موجهای نوری مرئی، به نظر میرسد که در حال ادغام هستند. ترینداد فالکائو در این خصوص میگوید: «ما انتظار نداشتیم چنین چیزی را ببینیم. این منظره یک اتفاق رایج در جهان نزدیک نیست و به ما میگوید که پدیدهای غیرعادی در داخل کهکشان در حال وقوع است.»
ویژگیهای سیاهچالهها
این نوع سیاهچالهها که به عنوان هستههای فعال کهکشانی شناخته میشوند، در مرکز کهکشانها قرار دارند و بزرگترین نوع سیاهچالهها محسوب میشوند. جرم این سیاهچالهها میتواند به صدها هزار تا چندین میلیارد برابر جرم خورشید برسد. این کشف مهم در حالی صورت گرفته که پیشتر نیز جفت سیاهچالههای دیگری شناسایی شده بودند، اما این سیاهچالهها به دلیل نزدیکی به یکدیگر بیشتر مورد توجه قرار گرفتهاند.
پیشبینی آینده ادغام
دانشمندان پیشبینی میکنند که این دو سیاهچاله، پس از گذشت حدود ۱۰۰ میلیون سال، در یک برخورد عظیم با یکدیگر ادغام خواهند شد و امواج ضربهای گرانشی را تولید خواهند کرد که در گستره وسیعی از فضا تاثیرگذار خواهند بود.
این مطالعه اخیر برای افزایش فهم ما از دینامیک کهکشانی و رفتار سیاهچالههای کلانجرم بسیار مهم است و نتایج آن در نشریه معتبر «The Astrophysical Journal» منتشر شده است. کشف نزدیکترین جفت سیاهچاله تایید شده در «جهان محلی» نشاندهنده قدرت حیرتانگیز ابزارهای اخترشناسی مانند هابل و چاندرا در آشکارسازی پدیدههای کیهانی پیچیده است.
نظر شما