اقدام تاریخی علیه طالبان به دلیل تبعیض جنسیتی به دیوان بینالمللی دادگستری میرود
کانادا، استرالیا، آلمان و هلند تصمیم گرفتهاند که طالبان را به دلیل تبعیض جنسیتی به دیوان بینالمللی دادگستری بکشانند. این اقدام، که در مجمع عمومی سازمان ملل اعلام شد، نخستین باری است که دیوان لاهه برای شکایت به دلیل تبعیض جنسیتی مورد استفاده قرار میگیرد.
پرونده طرح شده بر اساس کنوانسیون رفع هر گونه تبعیض علیه زنان است که در سال ۱۹۷۹ به تصویب رسید و افغانستان نیز پیش از سلطه طالبان در سال ۲۰۲۱ این کنوانسیون را در سال ۲۰۰۳ تصویب کرده بود.
با این اقدام، انتظار میرود افغانستان شش ماه فرصت داشته باشد تا پاسخ دهد. سپس دیوان بینالمللی دادگستری جلسهای برگزار میکند که ممکن است منجر به پیشنهاد تدابیر موقتی شود. حامیان این اقدام معتقدند که حتی اگر طالبان از به رسمیت شناختن صلاحیت این دادگاه امتناع کند، رأی دیوان میتواند تأثیر بازدارندهای بر دیگر کشورهایی داشته باشد که به دنبال عادیسازی روابط دیپلماتیک با طالبان هستند.
واکنش طالبان به اقدام بینالمللی
حمدالله فطرت، معاون سخنگوی طالبان، این اقدام را «اتهام» خوانده و ادعا میکند که حقوق بشر در افغانستان محفوظ است و تبعیضی صورت نمیگیرد. سهیل شاهین، رئیس دفتر سیاسی طالبان در قطر نیز اظهار داشت که حقوق زنان در افغانستان براساس شریعت اسلامی رعایت میشود و ادعای مقایسه زنان با حیوانات را رد کرد.
اعتراضهای بینالمللی به محدودیتهای طالبان
در واکنش به این محدودیتها، مریل استریپ، بازیگر مشهور هالیوود، در یکی از نشستهای جانبی سازمان ملل، وضعیت زنان را با آزادیهای طبیعی حیوانات مقایسه کرد و گفت: «امروز در افغانستان سنجاب حقوق بیشتری نسبت به یک دختر دارد.» این اظهارات نیمکرهای از مشکلات زنان افغانستان تحت سلطه طالبان را به تصویر میکشد.
حمایت بینالمللی از حقوق زنان در افغانستان
این اقدام قانونی بوسیله سه وزیر امور خارجه زن پشتیبانی میشود: پنی وانگ از استرالیا، آنالنا بائربوک از آلمان و ملانی جولی از کانادا. همچنین وزیر امور خارجه هلند، کاسپار ولدکامپ، این اقدام را حمایت کرده است. تظاهرات و اعتراضهای جهانی نشان از حمایت گسترده از حقوق زنان افغانستان دارد که احتمالاً همچنان ادامه خواهد یافت.
نظر شما