احداث بیمارستان فاطمی ــ سهامیه قم
بیمارستان فاطمی توسط آقای حاج سید محمد فاطمی قمی و به مشاورت حاج فهیم التجار قرار شد ساخته شود. پس از بررسیهای لازم، زمینی به مساحت دههزار متربه مبلغ ۹۰۰ تومان رایج از حاج عیسی خان بیگدلی خریداری گردید. نقشه بیمارستان را مهندس «اسپاسوسکی» روسی از طرف جمعیت شیر و خورشید (ترسیم) و ارائه داد و مرحومان استاد مهدی و علیرضا قمی کار عملیات بیمارستان را تحت نظر پدرم، آغاز کردند تا آنکه بیمارستان در ۱۵ شعبان ۱۳۵۴ قمری/ ۱۳۱۵ شمسی آماده بهرهبرداری گردید.
کلنگ بنای بیمارستان فاطمی در فروردین ماه ۱۳۱۰ شمسی توسط آیتالله حاج شیخعبدالکریم حائری یزدی زده شد و بنای ساختمان تا سال ۱۳۱۵ شمسی به طول انجامیده و بیمارستان مزبور در همان تاریخ با جشن مفصلی که از طرف محمود جم رئیس الوزراء و با حضور جمع کثیری از محترمان شهر بر پا شده بود، مفتوح و گشایش یافت. بیمارستان از آن تاریخ به نخست وزیر وقت تحویل گردید تا جزو مؤسسات درمانی دولت قرار گیرد.
تشکیلات داخلی بیمارستان شامل: مطب عمومی جراحی، مطب عمومی امراض داخلی، شعبه قابلگی، پست پزشک کشیک، دواخانه مخصوص برای مریض های فقیر و بیبضاعت و مداوای مریض هایی که در بیمارستان بستری و تحت معالجه قرار میگیرند. بیمارستان فاطمی دارای ۳۰ تختخواب مجانی بوده که مخصوص مریض های فقیر و بیبضاعت بود. اولین روسای بیمارستان به ترتیب عبارت بودند از: دکتر صمدی، دکتر سالاری و دکتر سید محمود طباطبایی مدرسی یزدی.
افزون برآن در زمانی که ساختمان بیمارستان فاطمی مراحل تکمیلی خود را میگذراند حاج میرزا یحیی خان احتشامی که ناظر و وصی مرحوم جعفرقلی خان سهام الدوله بود به قم آمد و به حضور حاجشیخعبدالکریم حائری رسید، به ایشان اظهار داشت که «سهامالدوله» یک ثلث از ملک چاله ترخان شهرری را برای خیرات معین کرده است حضرت عالی چه دستور میفرمایید؟ حضرت آیتالله ساختن بیمارستان دیگری را پیشنهاد کرد از این رو در جنب بیمارستان فاطمی، از حاج عیسی خان بیگدلی، قطعه زمینی به مساحت ۶۰۰۰ متر به مبلغ ۷۰۰ تومان خریداری و ساختمان بیمارستان سهامیه نیز با کار عملی استادان مهدی و علیرضا قمی و زیر نظر حاج فهیم التجار آغاز گردید. این بیمارستان ۱۲ تخت داشت، خصوصی بوده و ریاست آن نیز به عهدهی دکتر محمود مدرسی بوده است.
دکتر سید مصطفی محقق داماد نوادهی دختری آیتالله حائری با استفاده از یافتههای خانوادگی خود، دربارهی چگونگی تأسیس بیمارستان سهامیه قم گفتهاند: مادرم می گفت در حدود سال ۱۳۱۳ شمسی در قم سیل عظیمی آمده و خانههایی را ویران کرده بود مردم زیادی بیمار شده و بیمارستانی در شهر قم وجود نداشت. پدرشان، مرحوم حاج شیخ عبدالکریم، منزلی در مبارک آباد قم تهیه کرده و در حد امکان تختهای زیادی در آن جا گذاشته بودند و دکتر مدرسی طباطبایی را مسئول آن جا قرار داده و مریضها را بستری مینمودند و خودشان روزها به عیادت آنها میرفتند. سال بعد از ثلث مرحوم سهامالدوله که ایشان یعنی مرحوم حائری وصی یا ناظر او بودند، بیمارستانی در قم ساختند، که به نام بیمارستان سهامیه معروف شد.
لازم به ذکر است که بیمارستان فاطمی که با مشقات فراوان بنا گردیده بود، در دهه شصت درعملیات تعریض خیابان معلم و احداث میدان روحالله، به کلی تخریب شد.
منبع: وبلاگ حاج سید علی فهیم التجار
نظر شما