از شکارگاه سلطنتی تا قطب صنعتی: داستان تهرانسر
موضوع : شهرشناسی | تهران شناسی

از شکارگاه سلطنتی تا قطب صنعتی: داستان تهرانسر

تهرانسر، این محله پر جمعیت و صنعتی در غرب تهران، روزگاری شکارگاه سلطنتی قاجار بود. داستان تغییر چهره این منطقه از ییلاق سلطنتی تا محله‌ای صنعتی، شنیدنی است.

خرید چشمه توسط داود معنوی:

در دوران احمدشاه قاجار، داود معنوی چشمه‌ای را در این شکارگاه از فرمانفرما، نوه ناصرالدین شاه، خریداری کرد. این معامله با مبلغ قابل توجه 13 هزار تومان انجام شد و هسته اولیه تهرانسر را تشکیل داد. به تدریج خانه‌های روستایی در اطراف چشمه ساخته شد و تهرانسر شکل گرفت.

ساخت خانه برای کارمندان شرکت نفت:

در سال 1331، شرکت تعاونی کارمندان شرکت نفت در این منطقه خانه‌هایی برای کارکنان خود ساخت. این اقدام، آغاز رشد و توسعه تهرانسر بود. در آن زمان، موقعیت تهرانسر نسبت به تهران مانند موقعیت شهریار نسبت به تهران امروزی بود.

باغ‌های گیلاس و انار:

شهرک استقلال و پادگان‌های اطراف آن مانند شهید بروجردی و پانزده خرداد، مملو از باغ‌های میوه، به ویژه گیلاس، بودند و به “باغ گیلاسی” معروف بودند. همچنین، وردآورد به “باغ اناری” شهرت داشت. در گذشته، محله‌ها را با توجه به نوع باغ و محصولات آن نامگذاری می‌کردند.

توسعه صنعتی تهرانسر:

در دهه 50 شهرک هواپیمایی و در دهه 60 کارخانه‌های بزرگی مانند ارج، جنرال، الیاف، مینو، ایران خودرو و زیمنس در جنوب تهرانسر تأسیس شدند. همچنین، در سال 1363 شهرک دریا برای کارکنان نیروی دریایی ارتش ساخته شد. این توسعه صنعتی، تهرانسر را از یک منطقه ییلاقی به یک محله صنعتی و پر جمعیت تبدیل کرد.

تغییر چهره تهرانسر:

از اواخر دهه 60 و اوایل دهه 70، تهرانسر شروع به تغییر چهره کرد. ساختمان‌ها و معابر قدیمی تخریب و بناهای جدید ساخته شدند و تهرانسر به شکل امروزی خود درآمد.

کلمات کلیدی: 

نظر شما