محبوبترین غذای تهرانیها در گذشته: آش، از شلهقلمکار تا آش سماق
در گذشته، به ویژه در فصلهای سرد پاییز و زمستان، آش یکی از محبوبترین غذاها در میان تهرانیها بود. تنوع آشها در تهران قدیم بسیار زیاد بود و از آشهای گرانقیمت تا آشهای ساده و ارزان برای اقشار مختلف جامعه پخته میشد.
انواع آش در تهران قدیم:
تهرانیهای قدیم بیش از 15 نوع آش را طبخ میکردند، از جمله:
- آشهای میوهای: آش آلو، آش آلوچه، آش آلو برغانی (که به دلیل خواص پزشکیشان معروف بودند)
- آشهای سبزیجات: آش جو، آش کلم، آش چغندر
- آشهای حبوبات: آش ماش ساک (آشی رقیق و ساده)
- آشهای خاص: آش سماق، آش انار، آش شلهقلمکار، آش کشک، آش رشته، آش کشک کله بره (که در مغازههای خاصی پیدا میشد)
- آش نذری: آش نذری ابودردا
شوربا، غذای محبوب دیگر:
در کنار آش، شوربا نیز از غذاهای محبوب ایرانیان در دوره قاجار بود که در سفرنامهها از آن به نیکی یاد شده است.
مراسم آشپزان در دوره قاجار:
در دوره قاجار، به ویژه در زمان فتحعلیشاه و ناصرالدینشاه، مراسم آشپزان به یک رسم سالیانه تبدیل شد. این مراسم معمولاً در ایام عید نوروز و یا در مناسبتهای خاص برگزار میشد. ناصرالدینشاه اهمیت زیادی به این مراسم میداد و حتی در سفرنامههایش از آن یاد کرده است.
آش و سلامتی:
برخی از پادشاهان قاجار، مانند ناصرالدینشاه، اعتقاد داشتند که خوردن آش آنها را از بیماریها مصون میدارد.
مکان برگزاری مراسم آشپزان:
در ابتدا این مراسم در شهرستانک برگزار میشد، اما بعدها به دلیل دوری راه، سرخهحصار (قصر یاقوت) به عنوان مکان برگزاری انتخاب شد. در این مراسم، شاهزادگان و بزرگان در تهیه و پخت آش مشارکت میکردند و در کنار آن، موسیقی و شادی نیز برپا بود.
نظر شما