انار تهران: از شکوه گذشته تا خاطرهای محو
در گذشتهای نهچندان دور، تهران با باغهای انار شناخته میشد و انار تهران سرآمد انارهای ایران بود. اما امروزه ردی از آن باغهای سرسبز و انارهای شیرین باقی نمانده است.
از “انار طهرانی” تا بوستان و تالار:
کتاب تهراننامه از وجود بیش از 1400 باغ در تهران قدیم خبر میدهد. ابن بلخی نیز در کتاب فارسنامه از “انار طهرانی” نام برده است. متاسفانه بسیاری از این باغها، از جمله باغهای انار، جای خود را به ساختمانها و خیابانها دادهاند. بهعنوان مثال، باغهای انار در مناطقی مانند بوستان پلیس (منطقه 4)، بلوار اقاقیا (منطقه 22) و چهارراه اناری (منطقه 10) دیگر وجود ندارند.
خاطرات باغهای انار در محلههای تهران:
طرشت: طرشت از مناطق معروف تهران به دلیل باغهای انار بود. ناصرالدین شاه در سفرنامه خراسان از انار کن و طرشت بهعنوان انارهایی بهتر از انار سمنان یاد میکند. با ساخت مترو و توسعه شهر، بسیاری از این باغها از بین رفتند.
خیابان 17 شهریور: این منطقه نیز مملو از باغهای انار بود که با تغییرات ساختاری شهر، کاربری آنها تغییر کرد. باغ وثوقالدوله، که به باغ اناری و باغ سلیمانیه نیز معروف بود، از جمله این باغها بود.
یوسفآباد: باغ اناری یوسفآباد به دلیل خواص درمانی انارهایش معروف بود. پزشکان آن زمان، آب انار این باغ را برای درمان نوزادان توصیه میکردند. این باغ بعدها به پارک شفق تبدیل شد.
وردآورد: وردآورد در دوران قاجار شکارگاه سلطنتی و مملو از باغهای انار بود. این باغها نیز به مرور زمان به شهرکهای مسکونی تبدیل شدند.
نارمک: نارمک نیز از مناطق پر از باغ انار بود، بهطوریکه نام آن از کلمه “انار” یا “نار” گرفته شده است. باغ اناری نارمک، که متعلق به حاجبالدوله بود، امروزه به بوستان پلیس تبدیل شده است.
نظر شما