کشف معبد ۴ هزار ساله تمدن دیلمون در جزیره فلیکا
یک تیم کاوش مشترک دانمارکی-کویتی به سرپرستی موزه ماسگارد، موفق به کشف معبدی باستانی از دوران برنز شدند که به تمدن دیلمون (۳۲۰۰ تا ۳۲۰ قبل از میلاد) در جزیره فلیکا، یکی از جزایر خلیج فارس، مرتبط است.
تمدن دیلمون، با عنوانهایی مانند «جایی که خورشید طلوع میکند» و «سرزمین زندگان»، از کهنترین تمدنهای شناخته شده در شرق شبهجزیره عربستان بود. این تمدن، که مرکز آن در مجمعالجزایری قرار داشت که امروز به نام بحرین شناخته میشود، به دلیل موقعیت جغرافیایی ممتاز خود، به یک مرکز تجاری بزرگ تبدیل شده بود و مسیرهای تجاری خلیج فارس را تحت تسلط داشت.
اهمیت تاریخی دیلمون و کشف اخیر
تمدن دیلمون به عنوان یکی از بزرگترین اسرار تاریخ باستانی خاورمیانه شناخته میشود، و اطلاعات محدودی درباره آن در دست است. حتی در افسانههای باستانی همچون افسانه گیلگمش، دیلمون به عنوان «سرزمین جاودانگی و جوانی ابدی» توصیف شده است.
این کشف با اعلام شورای ملی فرهنگ، هنر و ادبیات کویت صورت گرفت. بر اساس بیانیه این شورا، معبد تازه کشف شده در منطقهای شرقی، در تپه معروف به F6 قرار دارد که به عصر برنز و دوره تمدن اولیه دیلمون باز میگردد. این معبد، که ابعادی به اندازه ۱۱ در ۱۱ متر دارد، با بقایای دیوار و سکویی مرتبط است که احتمالاً به عنوان بخشی از سکوی اصلی معبد مورد استفاده بوده است.
یافتههای مهم در محوطه معبد
از جمله آثاری که در این محوطه کشف شدهاند، میتوان به مهرهها و سرامیکهای متنوع اشاره کرد که نشانههای از تمدن دیلمون و ارتباطات تجاری آن با تمدنهای بینالنهرین هستند. افزون بر این، مهر دیلمونی و اشیای زینتی از سنگهای قیمتی نیز در این محوطه یافت شده که بر اهمیت فرهنگی و دینی معبد افزوده است.
دکتر استفان لارسن، رئیس مأموریت باستانشناسی دانمارک در کویت، این کشف را گامی مهم در فهم مراسم مذهبی و باورهای تمدن دیلمون دانسته و آن را یک پیشرفت غیرمنتظره و با ارزش در زمینه مطالعات تاریخی میداند.
نظر شما