مغازه‌ای به قدمت اخلاق | خاطرات شیخ رجبعلی خیاط، مرشد خیاط‌ها
موضوع : شهرشناسی | تهران شناسی

مغازه‌ای به قدمت اخلاق | خاطرات شیخ رجبعلی خیاط، مرشد خیاط‌ها

مغازه قدیمی شیخ رجبعلی خیاط، که به گفته احمد مسجدجامعی، “مرشد خیاط‌ها” بود، هنوز هم در خیابان فلسطین تهران پابرجاست. این مغازه که حالا به یکی از مقاصد دیدنی تورهای تهرانگردی تبدیل شده، خاطراتی از مردی را در خود جای داده که هر سوزن و کوک او، درس اخلاق و معرفت بود.

در کوچه‌ای بن‌بست با دری سبزرنگ

در یکی از تورهای تهرانگردی، سری به این مغازه زدیم. در انتهای یک کوچه بن‌بست، دری سبزرنگ با تابلویی قدیمی که نام “خیاطی یگانه” روی آن نقش بسته است، ما را به دنیایی از خاطرات برد. از همان لحظه ورود، حال و هوای قدیمی مغازه به چشم می‌آید؛ اتوی زغالی، چرخ‌خیاطی‌های دستی، چراغ‌های گردسوز و دیوارهایی که بوی قدمت می‌دهند.

روی یکی از دیوارها، عکسی از احمد مسجدجامعی، رئیس پیشین شورای شهر تهران، نصب شده است که در حال گپ و خنده با خیاط‌های مغازه است. مسجدجامعی درباره این مغازه می‌گوید: «در هر صنفی، مرشدی وجود دارد و برای صنف خیاط‌ها، شیخ رجبعلی خیاط، مرشد است.»

خاطرات شنیدنی از شیخ رجبعلی خیاط

فرزند مرحوم شیخ رجبعلی خیاط، که به مناسبت حضور مسجدجامعی به مغازه دعوت شده بود، خاطراتی از پدرش تعریف می‌کند که هر کدام درس اخلاق و الگوی زندگی است. او می‌گوید:
«پدرم هنگام خیاطی حالتی عجیب داشت. همیشه می‌گفت: هر سوزنی که با نیتی غیر از رضای خدا زدم، به دستم فرو رفت.»

یکی از خاطرات جالب او مربوط به رفتار پدرش با مشتریان است:
«شخصی برای دوخت یک شلوار به پدرم مراجعه کرد. پدر ۱۰ تومان هزینه دوخت را تعیین کرد. اما وقتی مشتری برای تحویل شلوار آمد، پدر ۲ تومان به او برگرداند و گفت: کار شما ۸ تومان خرج داشته است.»

رفتار بی‌نظیر در کسب‌وکار

فرزند شیخ خاطره دیگری تعریف می‌کند که نشان‌دهنده انصاف و اخلاق در کسب‌وکار پدرش است:
«یکی از علما لباسی را نزد پدر آورده بود. پدر برای دو روز کار، ۴۰ تومان با او قرارداد بست. اما هنگام تحویل لباس، ۲۰ تومان را به او بازگرداند و گفت: لباس شما یک روز کار برده است.»

مغازه‌ای که به میراث اخلاق تبدیل شده است

مغازه شیخ رجبعلی خیاط، با تمام سادگی و قدمتش، نمادی از اخلاق و انصاف در کسب‌وکار است. این مغازه، که حالا به یکی از جاذبه‌های گردشگری تهران تبدیل شده، یادآور مردی است که هر کوک و سوزنش، درسی از صداقت و خلوص نیت بود.

شیخ رجبعلی خیاط نه‌تنها مرشدی برای خیاط‌ها، بلکه الگویی برای تمام کسانی بود که در هر حرفه‌ای به دنبال رضای خدا و خدمت به مردم هستند.

همشهری یکشنبه ۱۴ خرداد ۱۴۰۲ 

نظر شما