موضوع : پژوهش | مقاله

شراب و مضرات آن در شخصیت روحی، روانی و جسمانی افراد


شراب نوشیدنی‌ای الکلی است که از تخمیر انگور به‌دست می‌آید. تعادل شیمیایی انگور به‌گونه‌ای است که می‌تواند بدون افزودن شکر، اسید، آنزیم یا دیگر افزودنی‌ها تخمیر شود. شراب از تخمیر انگور خورد شده به وسیله‌ی انواع مخمر که شکر موجود در انگور را به الکل تبدیل می‌کنند بدست می‌‌آید. برای بدست آوردن انواع شراب، انواع مختلفی از انگور با مخمرهای گوناگون استفاده می‌شود. اگرچه از میوه‌های دیگر مانند آلبالو، سیب، توت و... و تقریباً از تمامی رستنی‌ها نیز شراب ساخته می‌شود ولی واژه شراب بدون ذکر نام میوه تقریباً همیشه به معنی شراب انگور است. معمولاً شراب‌هایی که از دیگر رستنی‌ها مانند برنج، گندم، رازک و... به دست می‌آیند برای استفاده به عنوان شراب در نظر گرفته نمی‌شوند بلکه فرایندهای دیگری بر روی آنها انجام می‌شود تا نوشیدنی‌های دیگری از جمله آبجو یا ویسکی به دست آید. شراب سازی از گذشته‌های دور در بسیاری از مناطق جهان رواج داشته است.

قال رسول الله (ص): الخمر ام الخبائث)
مردى به على (ع) گفت به نظر شما معصیت شراب خورى از زنا و دزدى بیشتر است؟ فرمود آرى، زیرا زناکار ممکن است به همین گناه اکتفا کند، خود را بگناه دیگر آلوده نسازد ولى شراب خوار با آنکه به یک گناه آلوده شده به گناهان دیگرى نیز مانند زنا، دزدى، آدم کشى و ترک نماز.... آلوده خواهد شد. قیل لامیر المومنین (ع) انک تزعم ان شرب الخمر اشد من الزنا و السرقة؟ فقال (ع) نعم، ان صاحب الزنا لعله لا یعدوه الى غیره و ان شارب الخمر اذا شرب الخمر زنى و سرق و قتل النفس التى حرم الله عزوجل و ترک الصلوه. زیانهاى شراب منحصر به جنبه هاى بهداشتى نیست بلکه از جنبه هاى معنوىو اجتماعى قابل توجه است. مردى از امام پنجم (ع) علت حرام شدن شراب را سؤ ال مى کرد. آنحضرت اینطور فرمودند: ان مدمن الخمر کعابد و ثن و یورثه الارتعاش، و یهدم مروءته، و تحمله على التجسر على المحارم، منسفک الدماء و رکوب الزنا، حتى لایومن اذا سکر ان یثبت على حرمه، وهو لا یعقل ذلک، و الخمر لا تزید شاربها الا کل شر. دائم الخمر مانند بت پرست است شراب برایش رعشه بدن پدید مى آورد، مردانگى و انصاف ومروتش را نابود مى کند تشراب است که که شراب خوار را وادار بر جسارت بر نزدیکان و اقوام وخویشان و خون ریزى و زنا مینماید حتى از زناى با محارم ایمن نمى تواند بود او پس از مستى این کار را بى توجه انجام مى دهد وخلاصه شراب وادار کننده به هر نوع شر و اعمال ضد انسانى است. دراین روایت به یک قسمت از ضررهاى الک از نظر جنبه هاى جسمانى، اخلاقى، و اجتماعى تصریح شده است دانشمندان تعداد امراضى را که عامل اصلى آنها شراب و عرق است تقریبا 11 نوع شمرده اند.

1. امراض معدى
الف (گاستریت ساده و مزمن که بالاخره به ضعف و نابودى قوا منجر مى شود.
ب (فلگمن معده.
ج (انتتریت - سخت و اغلب -اسفلگیت دل دردهاى مختلف و درد معده که بیشتر در وقت اعتیاد به وقوع مى رسد و درد دل هاى دایمى اثر دیگر آن درمعده اتساع معدى است که گاهى چنان این عضو را بزرگ مى کند که مانند کیسه اى شده و پنج برابر موقع عادى گنجایش پیدا میکند یعنى ممکن است ده تا 12 لیتر آب بیشتر جا بگیرد. بطور کلى الکل باعث التهاب جهاز هاضمه مى شود، در روده ها نیز تاءثیر سخت نمود، باعث خراشیدگى جدار آنها، و دفع خون، و ضعیف ساختن قوا میشود، و بالاخره اسهال سخت تولید مى کند، و گاهى نیز یبوست مى آورد در اثر استعمال نوشابه (قولون)روده بزرگ لطمه دیده، یبوست و لینت پشت سر هم به وجود مى آورد.
الکل زبان را ضخیم و سخت مى کند و سلولهاى مخصوص ذائقه را ضعیف و بالاخره محو مى نماید، بطوریکه شخص دائم الخمر دیگر طعم غذاها را درست حس نمى کند، و این خود یکى از علل بى اشتهایى در شخص الکى مى باشد و بیشتر از همه باعث خرابى دستگاه هاضمه مى شود. الکل، شیره هاى دهان (بزاق) و شیره هاى معدى و سایر شیره هاى بدن را کم کرده از بین مى برد.

2. امراض دستگاه تنفس
الکل از بزرگترین علل ابتلاى به مرض سل، مى باشد ریه ها در اثر الکل تورم یافته؛ لکه هاى بنفش یا سفیدى روى آنها ظاهر مى گردد، و لخته هاى خون در خلط شرابخوار ظاهر میشود که نتیجه خرابى ریه است، شرابخوار هر صبح در رختخواب مدتى سرفه مى کند خود مى اندازد و گاهى لخته هاى خون یا صفراء به حال تهوع از دهانش بیرون مى آید و بدون استثنا در اشخاص الکلى عمل تنفس سخت و پر زحمت است.

3. گردش خون.
در اثر شراب مواد اصلى خون از جمله فیبرین و گلبولهاى قرمز و غیره خیلى کم شده و از دست رفته، مایع خون، آهکى و خراب شده است، چون خون فاسد شود کلیه بدن دچار اختلال و کم غذایى و ضعف مى گردد، گلبولهاى سرخ و سفید را از بین برده شخص را آماده براى سکته مى نماید.
هر نوع نوشابه الکلى؛ از جمله آبجون، رگها را سخت و شکننده مى کند و مرونت یا ارتجاع آنها را از دست مى دهد و موجب مى شود در در اثر جزئى فشار مانند عصبانیت، کار زیاد، سرما، یا گرماى فوق العاده پاره شده و سکته ناقص یا کامل بوجود آورد؛ عروق در اثر الکل، تصلب و شریان، تکلس پیدا مى کند.

4. امراض قلب
در نتیجه خرابى خون، عمل قلب مختل شده کم کم چربى و پیه دور آنرا مى گیرد، و آن را سنگین و بزرگ مى کند، و چون قلب در حین ضربان، با قوت حرکت مى کند سنگینى مزبور موجب کندى حرکت و نامرتبى مى گردد، و روى این اصل نبض اشخاص الکلى، آهسته و نامرتب مى زند.

5. بیماریهاى عصبى
الکل وضع اعصاب را فلج مى سازد اعصاب آخذ، و محرکه ضعیف شده، فلج و رعشه پیدا مى کند، در تمام بدن حالت خارشى به وجود مى آید و الکى بدون سبب احساس حرارت مى کند، بدنش مخصوصا دستها و سر، مى لرزدسخنش نامفهوم و بى معنى مى شود، و علائم روحى، عصبانیت، حالت قیافه حیوانى، ترس و سردرد، دراو به وجود مى آید. در اثر ضعیف شدن اعصاب، در معرض برخى امراض عصبى، واقع مى شود، و راه براى سکته وخونریزى باز مى گردد. الکل در اثرداخل کردن اسید اوریک درخون تولید درد اعصاب و رماتیسم مى کند.

منابع:
1. Wine, Encyclopedia Britannica online, Retrieved 24 February 2007.
2. H. Johnson Vintage: The Story of Wine pp. 11–6 Simon & Schuster 1989 ISBN 0671791826
3. Introduction to Wine. 2basnob. com.
4. Barley Wine, The Brewer''s Corner, Retrieved February 24, 2007
http://es70.blogfa.com/post-6.aspx

منبع: / سایت / باشگاه اندیشهبه نقل از: aamlashizade.blogfa.comصفحه اینترنتی مرتبطaamlashizade.blogfa.com/post-485.aspx
نویسنده : معظم السادات مظلومی پور

نظر شما