موضوع : پژوهش | مقاله

مسیحیان و جشن هاى آغاز سال نو

روزنامه شرق، یکشنبه ۱۱ دى ۱۳۸۴ - - ۱ ژانویه ۲۰۰۶


آرش فرح زاد:مطمئناً این سئوال براى هر کسى پیش آمده که چرا مسیحیان به جاى تعیین روز تولد عیسى مسیح به عنوان روز اول سال نو میلادى یک هفته پس از میلاد مسیح این جشن را برگزار مى کنند. قبل از هر چیز باید گفت تاریخ بیست و پنجم دسامبر که به عنوان روز تولد عیسى (روز کریسمس) توسط اغلب مسیحیان جشن گرفته مى شود سنخیتى با کتاب مقدس ندارد. اگر بخواهیم تاریخ صحیح تولد مسیح را براساس کتاب مقدس تعیین کنیم باید یکى از روزهاى ماه سپتامبر و یا حداکثر اکتبر به عنوان روز کریسمس تعیین شود. اما کلیساى کاتولیک قرن ها پیش براى اینکه اختلافات موجود میان فرقه هاى مختلف مسیحیت را برطرف کند تاریخ بیست و پنجم دسامبر را روز تولد مسیح نامیده و مسیحیان کاتولیگ و پروتستان نیز همین روز را به عنوان روز کریسمس جشن مى گیرند. اما مسیحیان ارتدوکس که اکثر ارامنه را نیز شامل مى شود روز ششم ژانویه را روز کریسمس مى دانند. در مورد سال نو میلادى نیز تا چند قرن پیش اختلافات زیادى بین مسیحیان وجود داشت. اما سرانجام در سال ۱۵۸۲ میلادى پاپ گریگورى سیزدهم، روز اول ژانویه را روز نخست سال نو میلادى تعیین کرد. امروز نیز تمام کشورهایى که از تقویم گریگورى به عنوان تقویم رسمى خود استفاده مى کنند روز اول ژانویه هر سال را روز آغاز سال جدید میلادى خود مى دانند. در تقویم جدید سال هاى میلادى به دو بخش تقسیم مى شود که مبناى آن میلاد مسیح است و بر این اساس امروز دو هزار و پنج سال از میلاد مسیح مى گذرد. کشورهاى مختلف جهان شب گذشته که سى و یکم دسامبر آخرین روز سال ۲۰۰۵ میلادى بود با انجام مراسمى باشکوه به استقبال سال جدید میلادى رفتند. لحظه تحویل سال نو میلادى ساعت دوازده نیمه شب به وقت محلى است و به این ترتیب استرالیا اولین کشورى بود که آغاز سال ۲۰۰۶ میلادى را جشن گرفت.
• بزرگترین جشن
شهر سیدنى با یک میلیون و دویست هزار نفر هر ساله بزرگترین جشن آغاز سال نو میلادى را برگزار مى کند. در این فصل از سال که اکثر شهرهاى مهم دنیا روزهاى سرد و برفى را پشت سر مى گذارند استرالیا به دلیل واقع شدن در نیم کره جنوبى آب و هوایى تابستانى دارد و این موضوع کمک مى کند تا جشن شب سال نو بهتر برگزار شود. هشتاد هزار دستگاه پرتاب فشفشه در اطراف پل هاربر سیدنى مستقر مى شوند و چهار دستگاه دیگر نیز در فاصله شش کیلومترى این پل قرار مى گیرند و درخشش این فشفشه ها به حدى است که از فاصله شانزده کیلومترى شهر سیدنى مى توان درخشش آن را نظاره گر بود. پل هاربر یکى از نمادهاى شهر سیدنى است و منطقه تجارى این شهر را به منطقه مسکونى آن متصل مى کند. خانه اپراى سیدنى نیز در کنار این پل قرار دارد. این پل که عریض ترین پل دنیا است در ماه مارس ۱۹۳۲ افتتاح شد. هر ساله در شب آغاز سال نو سیصد هزار توریست در کنار ساکنان سیدنى آغاز سال جدید را جشن مى گیرند. در هنگ کنگ محله کازوى (causeBay) میزبان صدها هزار نفر است که در این محله گردهم جمع مى شوند تا آغاز سال جدید میلادى را جشن بگیرند. در شهرهاى مختلف آمریکا نیز مراسم مختلفى در شب آغاز سال نو برگزار مى شود. در این کشور شب سال نو مهمترین روز تعطیل به شمار مى آید. در این شب در نیویورک سنتى صد ساله اجرا مى شود. یک دقیقه مانده به تحویل سال نوتوپ کریستالى واترفورد (Waterford crystal Ball) در بالاى میدان تایمز شهر نیویورک به سمت پایین به حرکت درمى آید و در لحظه تحویل سال به سطح زمین مى رسد. این مراسم براى اولین بار در سال ۱۹۷۲ به طور مستقیم توسط شبکه هاى مختلف تلویزیونى پخش شد و دیک کلارک مجرى معروف تلویزیونى آمریکا هدایت مراسم سال ۱۹۷۲ را عهده دار بود. البته در بین سال هاى ۱۹۸۲ تا ۱۹۸۸ به جاى این توپ کریستالى از سیبى بزرگ به عنوان نماد و لقب شهر نیویورک (big apple) در این مراسم استفاده مى کردند. waterford crystal نماد تولیدات شرکت waterford wedgwood که در سال ۱۷۹۳ آغاز به کار کرد. کریستال هاى ساخت این شرکت خیلى سریع شهرتى جهانى پیدا کرد اما در سال ۱۹۴۷ به دلیل پرداخت مالیات هاى سنگین موقتاً کار خود را تعطیل کرد اما چندى بعد و با مالکیت جدید کار خود را آغاز کرد. دیگر شهرهاى آمریکا نیز مثل نیویورک جشن هاى به خصوصى برگزار مى کنند. در سیاتل مراسمى مشابه نیویورک در کنار بناى Spaceneedle این شهر برگزار مى شود. در ایالت آلاباما و در شهر وتومپکا یک توپ فلزى حرکت معکوس خود را براى آغاز سال نو انجام مى دهد. در ایالت جورجیا و در شهر آتلانتا مرکز این ایالت با یک هلو این مراسم برگزار مى شود. فلوریدا نیز همانند نیویورک و آلاباما با یک توپ شمارش معکوس براى آغاز سال نو انجام مى شود.
• کنسرت در روز اول
سال نو
در اروپا و در انگلیس هشتصدهزار نفر در اطراف ساعت بیگ بن تجمع مى کنند و با آتش بازى به استقبال سال نو مى روند. اما امروز که روز اول سال جدید میلادى است نیز مراسم متفاوتى در کشورهاى مختلف انجام مى شود. روز اول ژانویه روزى است که در کشورهایى که از تقویم گریگورى استفاده مى کنند روز تعطیل به حساب مى آید اما کشورهایى که تقویم رومى را به رسمیت مى شناسند به جاى امروز چهاردهم ژانویه را روز تعطیل خود به شمار مى آورند. آمریکا، بریتانیا و کانادا کشورهایى هستند که در آن امروز تعطیل عمومى است. در این کشورها اگر روز اول ژانویه شنبه و یا یکشنبه باشد روز جمعه و یا دوشنبه را نیز تعطیل عمومى اعلام مى کنند. در این میان تنها اسرائیل است که از تقویم گریگورى استفاده مى کند اما روز اول ژانویه را روزى کارى مثل دیگر روزها به حساب مى آورد. دلیل آن هم اختلافات قدیمى مسیحیان و یهودیان است. با این حال یهودیانى که ریشه آنها به آمریکاى شمالى و یا غرب اروپا برمى گردد روز اول ژانویه در منازل خود جشن مى گیرند. هر ساله روز اول ژانویه در وین کنسرتى برگزار مى شود که به Vienna New Year Concert معروف است. در اسکاتلند نیز مراسم شب سال نو بسیار جالب است. در این کشور بریتانیایى تمام خیابان   هایى که نامشان به (Scot) ختم مى شود یک روز قبل از آغاز سال نو به شکلى بسیار زیبا تزیین مى شوند و با نزدیک شدن به لحظه تحویل سال جشن ها و مراسم مختلفى در این خیابان  ها برگزار مى شود که حتى تا روز دوم ژانویه نیز ادامه مى یابد. ریشه این مراسم که به نام Mogmnay شناخته مى شود به قرن هفدهم بازمى گردد. در برزیل، کره جنوبى، هلند و دیگر کشورهاى دنیا نیز شب سال نو و روز اول ژانویه مراسم زیبایى برگزار مى  شود اما بهترین آن مراسمى است که هرساله در سیدنى و نیویورک انجام مى شود. چیزى که در تمام این جشن ها مشترک است حس شادى و یکدلى است که بین مسیحیان به چشم مى خورد و آنها در شب سال نو امیدوارند سالى پر برکت را در پیش رو داشته باشند.

نظر شما