موضوع : نمایه مطبوعات | شرق

پارک ها و مسجدها

روزنامه شرق، یکشنبه 16 آذر 1382 

معصومه ایمانى: هیأت دولت در سال 76 مصوبه ای را تصویب کرد که مبنی بر آن می بایست در تمامی پارک ها مسجد احداث می شد. این در حالی بود که بنا بر آماری که سازمان ملی جوانان در نظرسنجی های سالانه اش اعلام می کرد، جوانان اقبال درخوری از همان مسجدهای قدیمی نیز نداشتند و به نظر می رسد رشد کمی مساجد ضمن آن که می تواند امر مستحسنی باشد اما نمی تواند بر قابلیت های کیفی آن بیفزاید. شاید به همین دلایل بود که مصوبه هیأت دولت در شورای شهر اول مسکوت ماند. اما در شورای شهر دوم به این مصوبه تأکید فراوانی شد و طرح اولین مسجد نیز در پارک دانشجو به اجرا درآمد، یعنی در همسایگی تئاتر شهر.

ضلع جنوبی این پارک که مشرف به تئاتر شهر است. به عنوان منطقه ای برای احداث بزرگ ترین مسجد موجود در خیابان ولی عصر(عج) انتخاب شده است، مسجدی با نام همین خیابان؛ «مسجد بزرگ ولی عصر».

براساس مصوبه هیات دولت، کلیه دستگاه های اجرایی موظفند، نسبت به احداث و نگهداری مساجد یا نمازخانه در دانشگاه ها، پادگان ها، شهرک ها و مجتمع های بزرگ صنعتی، کشاورزی و تولیدی، خدماتی، مجموعه های رفاهی، مجموعه های ورزشی و پارک ها بر حسب مورد اقدام کنند.روند اجرای این آئین نامه اخیرا تسریع یافته است.

یک هفته ای است که عملیات احداث مسجد ولی عصر(عج) در محوطه پارکینگ تئاتر شهر آغاز شده و در اولین مرحله ساخت این مسجد، پارکینگ تئاتر شهر بسته شده و کارگران به کمک ماشین های ساختمان سازی شروع به خاکبردای این مجموعه کرده اند. محل احداث این مسجد از سال های اول انقلاب مورد مناقشه بوده و بنا به گفته آیت الله حسین ابراهیمی، رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد، زمین این مسجد متعلق به شهرداری است و از همان سال های اول انقلاب این مرکز به دنبال احداث مسجد در این مکان بود ولی به دلیل اختلاف نظرهایی که هم اکنون خوشبختانه برطرف شده کار احداث این مسجد تاکنون به طول انجامیده است.

مسجد بزرگ ولی عصر (عج) 4 هزار متر مربع زمین را به خود اختصاص داده و در 25 هزار متر بنا احداث خواهد شد.در حالی که ابراهیمی، زمین این مسجد را متعلق به شهرداری می داند که از سوی این نهاد به مرکز رسیدگی به امور مساجد برای احداث مسجد ولی عصر واگذار شده عده ای نیز مانند محمد بهرامی، مدیر روابط عمومی مجموعه تئاتر شهر معتقدند که زمین احداث مسجد، زمین پارکینگ تئاتر شهر و جزء این مجموعه است و طبق مصوبه شورای انقلاب در سال 59-1358، تئاتر شهر و ملحقات آن از سازمان صدا و سیما منفک و به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ملحق شده است و قرار بوده که به دلیل مشکلاتی که با اداره تئاتر وجود داشته در این زمین ساخت وساز صورت گیرد و کارگاه های دکور و تمرین تئاتر شهر به آنجا منتقل شوند.

آئین نامه سال 76 هیات وزیران که به آئین نامه ساماندهی، بهسازی و عمران مساجد کشور معروف است، جدی گرفتن و اجرای آن در سال 82، ناخودآگاه ذهن آدم را به یاد آئین نامه عدم حضور شهردار تهران در جلسات هیات دولت می اندازد. همان آئین نامه ای که یک هفته پس از انتخاب احمدی نژاد به عنوان شهردار منتخب اعضای شورای شهر دوم به مرحله اجرا در می آید.چمران، رئیس شورای شهر تهران می گوید: مسجد ولی عصر (عج) دارای معماری خاصی خواهد بود و با توجه به دغدغه ای که وزیر ارشاد در خصوص احداث این بنا دارند، باید این مسجد که با تئاتر شهر همجوار خواهد بود، هماهنگی لازم معمارانه با این بنا را داشته باشد.به همین دلیل است که یکی از رؤسای معماری دانشگاه تهران با همکاری گروهی از اساتید، طراحی این مسجد را بر عهده دارند تا مسجد دارای طرح زیبایی باشد.خیابان ولی عصر عریض و طویل است و خیابانی ویژه، ولی با این وجود در چنین خیابانی که به لحاظ میهمانان خارجی و توریست ها رفت و آمدها در آن زیاد است، یا مسجد کم داریم یا به اندازه کافی مسجد نداریم.

اینها را ابراهیمی، رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد می گوید.او ادامه می دهد: باید با توجه به ویژگی جمهوری اسلامی ایران که «ام القرآی» جهان اسلام است از لحاظ داشتن مسجد، آن هم در خیابانی مثل ولی عصر (عج) الگو و اسوه باشد، مساجد پرجاذبه ایجاد کنیم.مرکز رسیدگی به امور مساجد قصد دارد در صورتی که امکاناتش مقتضی باشد، بخشی از خانه های همجوار مسجد ولی عصر را نیز خریداری کند تا این مسجد به خیابان های اطراف راه پیدا کند و مردم دسترسی لازم به این مسجد را داشته باشند.رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد با استناد به مصوبه هیات دولت می گوید: اگر مسجد در پارک ها نباشد، مردم دچار زحمت می شوند و وجود مسجد در پارک ها آرامش بخش است و سبب جهت دادن به تفریحات مردم می شود.

چمران نیز اعتقاد دارد نه تنها، احداث این مسجد ترافیکی در منطقه به وجود نمی آورد، بلکه باعث کاهش ترافیک این منطقه نیز می شود چرا که پارکینگ هایی در این محدوده پیش بینی شده که شهروندان بتوانند خودروهای خود را در این پارکینگ ها پارک کنند.قسمتی از زمین مسجد بزرگ ولی عصر اختصاص به پارکینگ دارد و حتی بنا به گفته رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد، شاید پارکینگ دو طبقه یا بیشتر برای این مسجد احداث شود.

سیدعیسی میراحمدی، شهردار منطقه 11 تهران نیز در پاسخ به شبهه مدیر روابط عمومی تئاتر شهر در خصوص مالکیت زمین احداث مسجد ولی عصر از سوی تئاتر شهر می گوید: چیزی به نام پارکینگ تئاتر شهر نداریم، چیزی که وجود دارد زمینی است که در جنوب تئاتر شهر واقع شده و سند این زمین نیز در اختیار شهرداری است و اصلا امکان ندارد شهرداری در زمینی که سند نداشته باشد، ساخت و سازی انجام دهد.

واگذاری زمین رایگان برای احداث مسجد توسط شهرداری با اجازه شوراهای شهر یا وزارت کشور به قائم مقامی از سوی این شورا نیز در آئین نامه ساماندهی، بهسازی و عمران مساجد کشور پیش بینی شده است و همچنین بر اساس این آئین نامه کلیه دستگاه های ارائه دهنده خدمات شهری، موظفند، مجوز احداث و راه اندازی آن قسمت از داده های خدماتی متعلق به مساجد از قبیل مرکز فرهنگی، هنری، کتابخانه، خانه روحانی را که درآمدهای آن به طور مستقیم صرف هزینه های جاری و عمرانی مسجد می شود، بدون اخذ وجه صادرکنند. مسئولان مرکز رسیدگی به امور مساجد معتقدند فعالیتی که در فضای پارک ها صورت می گیرد، تباینی با فعالیت مساجد ندارد و فضای موجود در این اماکن مکمل فضای مسجد است. آنان اعتقاد دارند مسجد ولی عصر (عج) کمک می کند تا تئاتر شهر بتواند از فضای موجود استفاده بهینه کند و وجود مسجد مانع کار آنان نیست و آنان نیز مانع کار مسجد نخواهند بود.محل های دیگری نیز برای احداث مسجد در خیابان ولی عصر در نظر گرفته شده است، محلی در کنار پارک ملت که 2 هزار متر وسعت دارد و کلنگ احداث این مسجد در روز نیمه شعبان توسط آیت الله مهدوی کنی به زمین زده شد. این زمین همانی است که به زمین اسکیت پارک ملت معروف بود و به گفته رئیس شورای شهر تهران نه تنها زمین اسکیت نبوده بلکه در محدوده ای خارج از پارک ملت واقع شده و منطقه ای که مسجد در آن احداث می شود، پارکینگ بوده است.

محل بعدی محدوده ای در میدان ونک است که هنوز به لحاظ اداری دارای اشکالاتی است و مسئولان مرکز رسیدگی به امور مساجد امید دارند که مشکل آن هرچه زودتر برطرف شود. تاکنون همین سه محل برای احداث مسجد در محدوده خیابان عریض و طویل ولی عصر که بیشتر مساجدش در خیابان های فرعی واقع شده اند، شناسایی شده اند که احداث مسجد در دو مورد از آنها قطعی شده است. مرکز رسیدگی به امور مساجد همچنان جست  وجو می کند تا زمین مناسب بلامعارضی در محدوده خیابان ولی عصر و خیابان های دیگر به دست بیاورد و همچنین این مرکز انتظار دارد که چندین قطعه زمین توسط مردم در این محدوده به آنان واگذار شود.

علاوه بر این سه محل، پارکی که شایعه احداث مسجد در آن چندی پیش بر سر زبان ها افتاد، پارک مریم بود که این مطلب چون شایعه بود تکذیب شد. ولی بر اساس آیین نامه دولت باید در تمامی بوستان ها مسجد احداث شود، مساجدی که به لحاظ معماری مکان هایی باشند زیبنده کلمه مسجد.به این ترتیب است که مصوبه سال 76 دولت از سال 82 به بعد به اجرا در می آید.
 

نظر شما