پینوشه دیوانه
روزنامه شرق پنجشنبه ۲۰ آذر ۱۳۸۲ - ۱۶ شوال ۱۴۲۴ - ۱۱ دسامبر ۲۰۰۳
محمود فاضلی: اخیراً کتاب «پینوشه دیوانه» از سوی لوئیس سیپولوزا نویسنده معاصر شیلی به بازار کتاب ارائه گردیده است. زندانی دوره ژنرال پینوشه، دیکتاتور سابق شیلی و شورشی جدید سانتیاگو هم اکنون یک چهره فعال در سازمان های صلح دوستانه و فردی شیفته مسافرت به اقصی نقاط جهان در گفت وگوهای مطبوعاتی خود نه تنها از کتاب جدیدش سخن می گوید، بلکه معمولاً به موضوعاتی همچون جهانی شدن اقتصاد و دوران دیکتاتوری پینوشه، حادثه ۱۱ سپتامبر و سایر موضوعات روز جهانی می پردازد.
او به راستی مانند یک سرود غرایی است که از دوران سالوادور آلنده نخست وزیر سابق شیلی و کودتای سیاه پینوشه در سپتامبر سال ۱۹۷۳ خاطرات زیادی را به یاد دارد.در واقع لوئیس سیپولوزا در کتاب جدید خود ۲۲ مقاله خود را که در فضای سنگین دیکتاتوری شیلی به نگارش در آورده است؛ منتشر کرده است. بی شک لوئیس به گروه نویسندگان جدیدی تعلق دارد که به شکل سیستماتیک به این حرفه و به طور مشخص تر به سیاست می پردازد. او را یک رئالیست بزرگ در صحنه ادبیات این کشور نیز می خوانند.
این نویسنده را همچنین متمایل به فرهنگ اسپانیایی و با ادبیات قوی که آثارش شکل کاملاً سیاسی به خود گرفته است، خطاب می کنند. او خود را وقف فرهنگ و ادبیات کشوری کرده است که به دلیل وجود رقابت های سنتی و اختلافات مرزی و ارضی از جمله مهم ترین مناطق برای درگیری های اجتماعی است و این مسئله به لحاظ امنیت آمریکای جنوبی و به ویژه منافع کشورهای پیشرفته صنعتی به جهت دسترسی به مواد خام حیاتی و بازرگانی دریایی، اهمیت به سزایی یافته است.
لوئیس نویسنده ای نیست که عقاید اومانیستی را انتقال داده باشد. او دارای دیدگاه های اجتماعی است. وی در کتابش به دوران سیاه دیکتاتوری شیلی پرداخته است و شرایط آن دوران را مورد بررسی قرار داده است. وی معتقد است «این دوران را باید با یک عشق تاریخی مطالعه کرد.» از دیدگاه وی آلنده با سلاح هایی که در اختیار پینوشه قرار گرفته بود و از سوی نیروهای فاشیستی وقت شیلی که با اقتدار ۱۷ ساله خود مانع از هر گونه حضور احزاب و گروه های سیاسی در این کشور گردیده بود، کشته می شود. لوئیس با پرداختن به موضوعات کوچک سیاسی در واقع عشق و وابستگی خود را به عرصه سیاست نشان داده است. او در کتابش بارها از زندگینامه چهره های سیاسی کشورش و عقاید آنها سخن گفته است.لوئیس در سال های اخیر دو کتاب دیگر به نام های «پایان مبارزه» و «هیچ جا» را منتشر کرده است. در خصوص کتاب پایان مبارزه معتقد است «این کتاب در واقع قصه ای است که در جنگل آمازون رخ داده است. در این اثرم می خواهم واقعیت ها را ارائه کنم و تلاش دارم زیبایی های روزانه را کشف کنم.»
او در آثار خود تلاش کرده است که به مسائل اجتماعی توجه بیشتری داشته باشد و این موضوع را راه انتخاب شده در زندگی شخصی اش می داند. وی که بسیاری از نوشته هایش رنگ و بوی سیاسی دارد اما هرگز تمایل ندارد به یک سیاستمدار حرفه ای تبدیل شود یا در احزاب سیاسی این کشور مشارکت نماید چرا که از دیدگاه او دموکراسی، مشارکت فعال در اصول و نه در مدل دموکراسی کاپیتالیستی حاکم معنی می دهد. از نظر او دموکراسی مشارکت مردم در زندگی روزانه آنها است.بی شک لوئیس سیپولوزا یکی از جدی ترین مخالفان کودتای ژنرال پینوشه دیکتاتور سابق شیلی که یکی از بدنام ترین کودتاها در قاره آمریکای لاتین بوده است، می باشد. وی از جمله کسانی است که خواستار محاکمه ژنرال پینوشه به جرم جنایات بی شمارش در شیلی است. به گفته وی با عدم محاکمه وی، ملت شیلی را با این همه قربانیانش به مسخره گرفته اند!
نظر شما