سیستم عامل متحرک
در صفحه ICT امروز روزنامه قصد بررسى سیستم عامل palm را داریم، سیستم عاملى که روى برخى از گوشى هاى موجود در بازار نصب شده است. البته تعداد این گوشى ها نسبت به گوشى هایى که داراى سیستم عامل، Symbian Linux و windows هستند کم است اما به هر حال تعداد آنها کم نیز نیست، براى ورود به بحث ابتدا نگاهى گذرا به انواع سیستم عامل هایى که روى گوشى ها نصب شده است مى اندازیم و پس از یک دسته بندى مختصر گوشى ها به سراغ سیستم عامل palm خواهیم رفت.
انواع سیستم عامل
با توجه به امکانات مشترک و فراوانى که بیشتر گوشى هاى امروزى دارا هستند مانند امکان عکاسى و فیلمبردارى، پخش صوت و تصویر، ضبط صدا، منشى تلفنى و. // شاید بتوان اصلى ترین تمایز آنها را در سیستم عامل آنها دانست. در یک دسته بندى کلى گوشى هاى تلفن همراه یا داراى سیستم عامل هستند و یا نیستند که در صورت نداشتن سیستم عامل به احتمال زیاد داراى یک plat form مى باشند. پس مى توان گوشى هاى تلفن همراه را در دو گروه زیر قرار داد:
۱- داراى سیستم عامل
۲- فاقد سیستم عامل
گوشى هایى که در زیر گروه اول قرار مى گیرند داراى سیستم عامل منحصر به فرد خود بوده و معمولاً از نسخه ها (version) مختلف سیستم عامل بهره مى برند. در یک دسته بندى کلى چهار بخش در گروه اول قرار دارد:
۱- Symbion os
۲- Mobile os windows
۳- Palm os
۴-os linux
در شماره هاى قبلى روزنامه ۸۷/۳/۷ و ۸۷/۳/۲۱ به بررسى سیستم عامل Symbian os پرداخته ایم که علاقه مندان مى توانند جهت اطلاعات بیشتر به این شماره رجوع کنند، در این مقاله به بررسى سیستم عامل palm مى پردازیم. در گروه بعدى که شامل گوشى هایى فاقد سیستم عامل است مى توان گوشى هاى تلفن همراهى را قرار داد که در یکى از دو زیر گروه ذیل قرار دارند.
۱- java plat form
۲- Black Berry plat form
Symbion os
گوشى هاى تلفن همراهى که در این گروه قرار دارند عمدتاً در چهار گروه قرار مى گیرند:
۱- اسمارت فون هاى سرى ۶۰
۲- اسمارت فون هاى سرى ۸۰
۳- اسمارت فون هاى سرى ۹۰
۴- اسمارت فون هاى سرى UIQ
Windows os
گوشى هایى که در این گروه قرار مى گیرند شامل windows Mobile براى PC Pocket و windows Mobile براى Smart Phone مى باشد. شرکت هاى زیادى در زمینه ساخت گوشى هاى سازگار با os windows مشغول به فعالیت هستند.
Palm os
شرکت پالم از نخستین شرکت هایى است که در زمینه ساخت PDA - جهت اطلاعات بیشتر درخصوص PDA به روزنامه ایران تاریخ ۸۶/۷/۲۳ مراجعه فرمایید - شروع به فعالیت کرد، اما پس از روى کار آمدن شرکت مایکروسافت و تولید pocket pc ها از سوى این شرکت، بازار palm کساد شد و کاربران به سمت محصول جدید مایکروسافت تغییر سلیقه دادند.
Linux os
یکى از شرکت هایى که بیشترین گوشى هاى خود را سازگار با این سیستم عامل تولید مى کند شرکت موتورولا است که با همکارى شرکت Sun گوشى هاى خود را روانه بازار مى کند، به اعتقاد برخى از کارشناسان دلیل تمایل موتورولا به Linux نسخه هاى آزاد این سیستم عامل است که هزینه کمترى را بر دوش موتورولا خواهد گذاشت.
در گروه دوم گوشى هایى قرار دارند که فاقد سیستم عامل هستند. این دسته از گوشى ها را مى توان به دو گروه زیر تقسیم کرد:
Java
این قبیل از گوشى ها به دلیل استفاده از یک plat form ساده قابلیت پشتیبانى نرم افزارى را ندارند. گوشى هایى که براساس Java platform طراحى شدند بیشترین فراوانى را در بین گوشى ها دارا هستند.
Black Berry
این نوع از plat form بیشتر در کشورهاى اروپایى و امریکایى کاربرد دارد و تعداد گوشى هاى تلفن همراهى که در ایران و براساس این plat form طراحى شده اند بسیار کم است.
تاریخچه سیستم عامل palm
این سیستم عامل توسط Jeff How kins براى استفاده در PDA طراحى و پیاده سازى شده بود. پس از گذشت چندین سال از طراحى این سیستم عامل و ارتقا یافتن آن شرکت سازنده آن به دو بخش سیستم عامل و سخت افزار تجزیه شد که هر کدام مسئول توسعه و طراحى محصولات جدید در حیطه کار خود شدند. سیستم عامل پالم براى اولین بار در سال ۱۹۹۸ به عنوان سیستم عامل اولین دستگاه PDA موسوم به palm pilot مورد استفاده قرار گرفت. نسخه هاى اولیه و ۱۶ بیتى این سیستم عامل خانواده پردازنده هاى موتورولا با نام تجارى Drayon ball را پشتیبانى مى کند، براى پشتیبانى از کاربردهاى امروزى تلفن هاى همراه نیز نگارش ۳۲ بیتى این سیستم عامل با نام تجارى palm5. Q یا پردازنده هاى قوى طراحى شده است. این سیستم عامل به دلیل سادگى سرعت بالایى دارد و اکثر کاربران بدون داشتن هیچ مشکلى از آن استفاده مى کنند. سیستم عامل palm پرمصرف ترین سیستم عامل در کشور امریکاست، palm os از نسخه ۳ به بعد دچار تحولات عمیق شد. به عنوان نمونه پشتیبانى از صفحات رنگى، سیستم شناخت دست خط و. // به آن اضافه شد. هم اکنون اکثر دستگاه هاى palm مجهز به یکى از دو نسخه cobalt و یا Garnet مى باشند.
مزایاى سیستم عامل پالم
۱- فراوانى نرم افزار
بسیارى از شرکت هایى که حق استفاده از پالم را خریدارى کرده اند، نرم افزارهاى تولیدى خودشان را روى سیستم اضافه مى کنند. در حدود بیست هزار نرم افزار مختلف را مى توان یافت که روى پالم قابل نصب است.
۲- ارتباط با رایانه
امکان تبادل اطلاعات با رایانه هاى شخصى (PC) در این نسخه از سیستم عامل به راحتى در نظر گرفته شده است و شما مى توانید مدیریت اطلاعات خود را نیز در رایانه بر عهده بگیرید و به علاوه همواره یک نسخه پشتیبان از اطلاعات خود داشته باشید.
۳- سهولت در استفاده
سیستم عامل پالم به گونه اى طراحى شده است که به شکل راحتى به شما امکان کار کردن را مى دهد و شما مى توانید به سرعت کارهاى خود را انجام دهید.
۴- امنیت
در سیستم عامل palm با طراحى یک کلمه و رمز عبور مى توانید اطلاعات را غیرقابل دسترس کنید.
۵- اشتراک اطلاعات
به راحتى مى توانید اطلاعات خود را به دستگاه هاى دیگر فرستاده و آنها را در اختیار دوستان خود قرار دهید.
۶- تنوع در سخت افزار
با توجه به وجود سلیقه هاى مختلف کاربران مى توان طیف گسترده اى از سخت افزارهاى متفاوت را که با سیستم عامل پالم نیز سازگارى دارند شناسایى و مورد بهره بردارى قرار داد.
۷- ارتباط بى سیم
براى اتصال به سایر دستگاه ها ابزارهایى مانند مودم هاى کابلى، wifi، بلوتوث، استاندارد ۱۱b، ۸۰۲/ اینفرارد و. // در آن تهیه شده است.
۸- برنامه هاى کاربردى
برنامه هاى کاربردى بسیارى مانند تقویم، دفتر یادداشت، دفترچه تلفن، Email و. // در palm os طراحى شده است.
۹- سیستم عامل جمع و جور
این سیستم عامل به طور مشخص همه نیازهاى یک دستیار شخصى (PDA) را برآورده خواهد کرد و لذا شما مى توانید از این سیستم عامل روى PDA و اسمارت خود نیز بهره بگیرید.
منبع: / روزنامه / ایران ۱۳۸۷/۰۵/۲۸
نویسنده : وحید نقشینه
نظر شما