موضوع : پژوهش | مقاله

خوانی به گستردگی جهان


برقراری ارتباط بخش لاینفک زندگی انسانی است او برای پیشبرد ثانیه ثانیه حیات خود به برقرای ارتباط با همنوع احتیاج دارد و آنچه امروز نقش ارتباطات را پررنگ و با اهمیت ساخته، همین نیاز است که بدلیل گسترش زندگی اجتماعی روز بروز بار استراتژیک تری یافته، به نحوی که برای مردم جامعه تصور گذران زندگی بدون آن غیرممکن است.
از ابتدای خلقت بشر ارتباطات همواره یکی از دغدغه های مهم زندگی انسان بوده و در این زمینه او تمام تلاش خود را برای بدست آوردن راهها و روش های بهتر برای برقراری ارتباط و داشتن تعامل مناسب بکار برده است، چه آن زمان که از دود آتش برای رساندن پیام خویش استفاده می کرد، چه امروز که از پیشرفته ترین و پیچیده ترین رسانه ها برای اهداف خویش استفاده می کند، این حقیقتی انکار ناپذیر است که امروزه قدرت در دست کسانی است که از نیرومندترین رسانه ها و شبکه های ارتباطی برخوردارند و به یاری این وسایل بیشترین اطلاعات را کسب می کنند.
امروز ارتباطات‌ به‌ ویژه‌ ارتباطات الکترونیکی‌ جزئی جدا نشدنی از زندگی‌ روزمره‌ انسان ها محسوب می شود. مردم جوامع مختلف روز خود را با اطلاعات و اخبار آغاز می کنند و از اینکه در کوتاه ترین زمان و کمترین هزینه می توانند با دنیای پیرامون خود در ارتباط باشند احساس غرور می کنند و انسان امروزی این توانمندی خود را مدیون وجود تکنولوژی های نوین ارتباطی است.
به شاخه ارتباطات به عنوان یک مسیر استراتژی و بین المللی به صورت رسمی و سازمانی در 17 مه 1865 با تاسیس اتحادیه بین المللی تلگراف در ژنو (سوئیس) توجه شد و در30 اکتبر 1906، در کنفرانس اتحادیه فوق، تصمیم به تاسیس ' اتحادیه بین المللی تلگراف' گرفته شد. سرانجام در9 دسامبر سال 1932، به دنبال ' عهد نامه مادرید'، از وحدت دو اتحادیه مذکور'اتحادیه بین المللی ارتباطات راه دور' شکل گرفت.
به همین مناسبت 17 مه هر سال برابر با 27 اردیبهشت در کشور ما، براساس مصوبه‌ مجمع عمومی سازمان ملل متحد به عنوان روز جهانی 'جامعه اطلاعاتی' انتخاب و محورها و شعارهایی به منظور بزرگداشت این روز و برای اجرای سیاست‌ها و توسعه‌ اهداف ارتباطی در سطح جهان مطرح می‌شود.
همه دستاورد‌هایی که بشر در طول حیات خود بدست آورده، از یک کشف یا اختراع ساده آغاز شده و در نهایت به یک صنعت ختم شده‌است، ولی تکنولوژی اطلاعات با استناد به سخن مانوئل کاستلز، پدید آورنده انقلابی بوده که یک 'پارادایم فنی- اقتصادی' جدید را ایجاد کرده است. وی در کتاب 'عصر اطلاعات' به نقل از کریستوفر فریمن، مفهوم جدید را اینگونه شرح می‌دهد: ' تغییر پارادایم در عصر حاضر را می‌توان به عنوان گذار از تکنولوژی عمدتا مبتنی بر دروندادهای ارزان انرژی، به تکنولوژی به طور عمده متکی به دروندادهای ارزان اطلاعاتی که از پیشرفت حاصل از تکنولوژی میکروالکترونیک و مخابرات بدست آمده است در نظر گرفت.'
شعار روز جهانی ارتباطات در سال 2011 از سوی حمدون توره دبیرکل اتحادیه بین‌المللی ارتباطات دور (ITU)‌ 'زندگی بهتر در جوامع روستایی با استفاده از ارتباطات و فناوری اطلاعات ' اعلام شد، زیرا برای بهره مند شدن جامعه روستایی از امتیاز فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی تلاشی جهانی نیاز است.
دربخشی از پیام او آمده است: 'فناوری‌های اطلاعاتی و ارتباطی مدام در حال ایجاد تغییر در روش‌های برقرای ارتباط در سطح جهان‌اند و در عین حال،‌ از طریق توسعه پایدار و بلندمدت، به ویژه در میان محروم‌ترین بخش‌های جامعه ما، فرصت‌هایی برای زندگی بهتر به وجود می‌آورند. امسال،‌ در حالی که صد و چهل‌ و ششمین سالگرد ITU را جشن می‌گیریم،‌ در تلاش برای بهره‌مند کردن دوردست‌ترین نقاط جهان از فواید فناوری‌های اطلاعاتی و ارتباطی، توجه خود را به اجتماعات روستایی جهان متمرکز می‌کنیم. امروزه فناوری‌های اطلاعاتی و در حکم مرکز قوه محرکه اقتصاد جهانی‌اند و راه‌حل‌هایی واقعی در زمینه ایجاد رفاه و رشد اقتصادی پایدار عرضه می‌کنند. به علاوه، فناوری‌های ارتباطی و اطلاعاتی به منزله کاتالیزوری عمل می‌کنند که موجب شتاب در دستیابی به اهداف توسعه هزاره می‌شود...'
وی در پایان پیام خویش از جامعه جهانی در خواست کرده است که روز جهانی جامعه اطلاعاتی و ارتباطاتی دوربرد را با تمرکز بر ارتباط افراد در سراسر جهان و بهره‌برداری از پتانسیل کامل فناوری‌های اطلاعاتی و ارتباطی جشن بگیرند تا همه بتوانند از زندگی پربارتر،‌ امن‌تر و بهتر به ویژه در مناطق روستایی بهره‌مند شوند.
در ایران نیز روز 27 اردیبهشت ‌ماه که پیش از این روز جهانی ارتباطات نام داشت، به روز ارتباطات و روابط عمومی تغییر نام یافته است. این انتخاب نه تنها به دلیل وابستگی و زیر شاخه بودن روابط عمومی به ارتباطات اجتماعی است بلکه در عصر ارتباطات نوین، روابط عمومی جایگاه ویژه‌ای در ارتباطات درون و برون سازمانی پیدا کرده است و همه سیستم های مدیریتی در کشورهای مختلف به این نتیجه ‌رسیده اند که باید به جایگاه ویژه روابط عمومی در اداره کارآمد سازمان متبوع خود و جامعه پیرامون آن در زیر مجموعه ارتباطات توجه کنند و در نتیجه می توان گفت دو مفهوم پیچیدگی ارتباطات اجتماعی و اهمیت و نقش روابط عمومی در جوامع امروز رابطه ای متقابل و مستقیم دارند.
در پایان به بخشی از پیام انجمن روابط عمومی ایران به مناسبت پیوست نام روابط عمومی به روز ارتباطات اشاره می کنیم تا بهتر این جایگاه را دریابیم: 'از منظر روابط عمومی نوین، روابط عمومی به مثابه آیینه‌ تمام‌نمای انتظارات و مطالبات برحق جوامع انسانی، ازسازمان‌ها و نهادهایی که برای خدمت به آن‌ها، تکوین و سامان یافته‌اند، می باشد. روز ارتباطات و روابط عمومی فرصتی است مغتنم برای بازبینی انتقادی هوشمندانه و منصفانه در راه‌های طی شده، فراز و نشیب‌های فراوان آن و نیز ترسیم چشم‌اندازی روشن از آینده که می‌باید و می‌تواند درخور منزلت و شان انسان امروز، طراحی و تدبیر شود.'

 

منبع: / خبرگزاری / ایرنا ۱۳۹۰/۲/۲۷

نظر شما