مدیریت ریسک در فناورینانو
در دنیای کنونی به علت نبود اطمینان، فرایند تصمیمگیری بسیار دشوار است. در این مسیر ابزارهای مختلفی برای کمک به تصمیمگیران و تصمیمسازان به وجود آمده است مدیریت ریسک با ارائه راهکارها و راهبردهای بدیع توانسته است روشهای نظام مندی برای شرکتهای تجاری، تولیدی و خدماتی و بانکهای تجاری خلق کند. برای در نظر گرفتن جنبههای اجتماعی، اقتصادی و علمی تمام ذی نفعان مرتبط با تجزیه و تحلیل ریسک و مخاطره، وجودیک چارچوب منسجم ضروری است.
کمیته اداره بینالمللی ریسک (IRGC) مبنایی را برای چنین چارچوبی فراهم آورده است این چارچوب دارای چهار مرحله پیشارزیابی، ارزیابی، سنجش و تعیین مشخصات و مدیریت است. این مقاله ضمن پرداختن به برخی مفاهیم ریسک، اجزای چارچوب مورد نظر را تشریح میکند.
مقدمهای بر مدیریت ریسک
ریسک در زبان عرف عبارت است از تهدیدی که به علت اطمینان نداشتن به وقوع حادثهای در آینده، پیش میآید و هر چقدر این نبود اطمینان بیشتر باشد اصطلاحاً گفته میشود ریسک زیادتر است. مدیریت ریسک نقش مهمی در عملکرد بهتر شرکتها در ملل توسعهیافته ایفا میکند. یک چارچوب مناسب برای ارزیابی ریسک، چارچوبی است که از نظر قانونی، سیاسی، مالی و اجتماعی پایدار باشد و بستر قدرتمندی براییک جامعه قانونمند فراهم سازد بهطوری که محیط مناسبی برای شهروندان فراهم آید. این چارچوب فعالیت سازمانی دولت، کسبوکارها، مؤسسات آموزشی و جامعه مدنی بزرگتر را پوشش میدهد. دامنه مدیریت ریسک را ریسک های مختلفی که به جامعه تحمیل میشود تعریف میکند. ریسک دو جزء دارد: احتمال پیامدهای بالقوه شدت پیامدها. تجزیه و تحلیل ریسک نه تنها پیامدهای فیزیکی را پوشش میدهد، بلکه دربرگیرنده اثرات مالی سرمایهگذاری اقتصادی، نهادها، فرهنگ و اثرات روانشناختی هم هست.
با توجه به ویژگیهای ریسک چهار گروه ریسک وجود دارد:
- ساده
- پیچیده
- نامشخص
- مبهم
باید توجه داشت که ریسک متفاوت از مخاطره است؛ ویژگی ذاتی عامل ریسکیا فرایندهای مرتبط را مخاطره گویند، در حالی که ریسک، اثر بالقوه مخاطره است که ممکن است ناشی از عوامل خاصی همانند عوامل محیطی، سلامتی انسانها و... باشد. ممکن است ریسک براساس منشأ آن مانند عوامل فیزیکی، شیمیایی، زیستشناسی، نیروهای طبیعی، ارتباطی- اجتماعی و مخاطرات پیچیده، طبقهبندی گردد. برای در نظر گرفتن جنبههای اجتماعی، اقتصادی و علمی تمام ذینفعان مرتبط با تجزیه و تحلیل ریسک و مخاطره، وجودیک چارچوب منسجم ضروری است. کمیته اداره بینالمللی ریسک (IRGC)، کهیک بنیاد مستقل است، مبنایی را برای چنین چارچوبی فرآهم آورده که نه تنها ابعاد اجتماعی- فرهنگی و واقعی ریسک را پوشش میدهد، بلکه مشارکت، که منجر به مدیریت مناسب میگردد را نیز تشویق مینماید.
مدیریت ریسک چهار مرحله دارد که عبارتند از:
- پیش ارزیابی (pre- assessment)
- ارزیابی (Appraisal)
- سنجش و تعیین مشخصات (Evalluation & charactrisation)
- مدیریت.
لازم به ذکر است که ارتباطات، هسته مرکزی این فرایند چرخشی را تشکیل میدهد. با افزایش علاقه نسبت به فناورینانو و توسعه کاربردهای آن در جامعه، نیازمند چارچوبی برای پوشش دادن به موارد مختلف تأثیرگذار بر حوزههای مختلف این فناوری هستیم. کمیته اداره بینالمللی ریسک(IRGC) یک چارچوب مفهومی برای فناورینانو ارائه کرده است که توجه آن به سمت سناریوهای مقرراتی فعلی، وضعیت بینالمللی و تعامل علم و سیاست است؛ این چارچوب با توجه به چهار نسل محصولات فناورینانو و ویژگیهای بالقوه آنها توسعهیافته است. پیش ارزیابی: نسلهای چهارگانه محصولات فناورینانو نسل اول محصولات فناورینانو دربرگیرنده نانوساختارهای غیرفعال (عامل ثابت)، همانند پوششهای نانوساختار ضدخش برای رنگ کاری است، نسل دوم، نانوساختارهای فعال هستند، برای مثال حسگرهایی که میتوانند به تغییر در شرایط محیطی پاسخ دهند. نسل سوم نانوسیستمهای منسجم خواهند بود که زیر سیستمهای فعال را ترکیب خواهند کرد، برای مثال اعضای مصنوعی از عناصر نامقیاس ساخته خواهند شد. انتظار میرود که نسل چهارم مبتنی بر سیستمهای مولکولی ناهمگن متکی بر رویکرد پایین به بالا باشد. جهت سادهسازی اثر بالقوه رشد فزاینده این فناوری میانرشتهای برای توسعه راهبردهای ریسک و مدیریت ریسک، چهار نسل محصولات فناورینانو در دو گروه طبقهبندی میشوند؛ طبقه اول شامل نسل اول محصولات فناورینانو و طبقه دوم شامل سه نسل باقیمانده محصولات فناورینانو میباشند. این طبقهبندی چارچوب مناسبی را برای تصمیمگیران ارائه میکند تا از طریق آن بتوانند هر نوع ریسکی را ارزیابی و مدیریت نمایند. چارچوب مذکور در جدول (1) نشان داده شده است.
ارزیابی ریسک
ارزیابی ریسک برای چارچوب اول شامل ارزیابی مخاطرات، و ریسکها با توجه به توسعه محصول است. در حال حاضر اطلاعات ما از ریسکهای ایمنی، سلامت و ریسکهای زیستمحیطی که به جامعه مربوط میشوند، محدود به نانومواد است. مخاطرات به حوزههایی مانند میزان سمی بودن، سرطانزایی، فرّار بودن، آتشگیر بودن، نفوذپذیری و تجمع در سلولها مربوط میشود. ریسک ها به ریسک های سلامت انسان، انفجار و زیستمحیطی تقسیم میشود. ریسکهای سیاسی و اجتماعی با توجه به جهت و سطح توسعه تحقیقات فناورینانو به وجود میآیند. ریسک دیگری نیز وجود دارد و آن وجود شکاف آموزشی بین ذینفعان مختلف است که میتواند منجر به از دست رفتن فرصتهای نوآورانه گردد. ارزیابی ریسک برای چارچوب دوم به دلیل نداشتن درک کامل از اثرات زیستمحیطی، شیمیایی و فیزیکی نانوساختارها مشکلتر است. ارزیابی ریسک و تعیین مشخصات آن مرحله سوم، تعیین مشخصات و ارزیابی ریسک فناورینانو در رابطه با چارچوبهای دوگانه است. به طور کلی ریسک به ساده، پیچیده، نامعین (مبهم) طبقهبندی میشود. ریسک ساده دارای روابط علی- معلولی مشخصی برای عناصر و اثرات آنهاست. ریسک پیچیده ریسکی است که در آن شناسایی روابط علی و اثرات آنها دشوار است. در این ریسک اطلاعات کافی درباره روابط علی و معلولی و اثرات آنها در توسعه فناوری وجود ندارد. ریسک مبهم نیز به کامل نبودن دانش مربوط میشود؛ یعنی با دانش موجود، به مفروضات و پیشبینیهای مبهم اتکا نماییم. ریسک مبهم تعابیر مختلفی دارد، زیرا بر فقدان درک صحیح از پدیده و اثرات آنها دلالت دارد. دانش چارچوبیک، برای نانوساختارهای غیرفعال که اثرات کمی بر مسائل اجتماعی دارند، پیچیده در نظر گرفته میشود. در چارچوب دوم، دانش مربوط به نانوساختارهای فعال به خاطر فقدان ریسک مربوط به دانش فنی، مبهم در نظر گرفته میشود. دانش مربوط به نانوسیستمهای منسجم و سیستمهای مولکولی نیز به دلیل فقدان شفافیت در توسعه علمی و فناوری و اثرشان بر جامعه، مبهم در نظر گرفته میشوند.
مدیریت ریسک
هدف راهبردهای مدیریت ریسک که در ادامه ارائه میگردند، سازماندهی مخاطرات مربوط به جامعه از طریق تدوین مقیاسهایی برای اجتناب، جلوگیری، کاهش و انتقال ریسک است؛ با توجه به میانرشتهای بودن فناورینانو وکاربردهایش در بخشهای مختلف، این امر مستلزمیک رویکرد تکاملی است. برای نانوساختارهای غیرفعال، راهبردهای مدیریت ریسک شامل توسعه روشهای آزمایش و شناسایی بهترین روشهای اندازهگیری میزان سمیت است. راهبردهای دیگر شامل توسعه فرایندها و محصولات جدید است که میتوانند فرایند توسعه فناوری را استاندارد سازند. محصولات فناورینانو نیازمند آزمایش پیش بازاریابی برای بررسی اثرات محیطی و سلامت، ارزیابی چرخه حیات و ملاحظات مربوط به ریسک های ثانویه میباشند. برای مدیریت ریسک های معارضه محصولات، توسعه روشهای تجزیه و تحلیل نانومواد به همراه روشهایی برای کاهش معارضه توسعه الزامی است. راهبرد مدیریت ریسک نهادی، داشتن ارتباط نظاممند بین صنعت و دولت را مورد تأکید قرار میدهد و نیاز به وجود شفافیت در تصمیمگیری برای R&D و سرمایهگذاری را ضروری میداند. راهبردهایی که در بالا به آنها اشاره شد برای محصولات چارچوب دوم نیز قابل کاربرد است. شکاف دانش مربوط به محصولات چارچوب دوم نیازمند رویکرد مشارکتی و فعال جهت پاسخ به توسعههای جدید است.
نسلهای مختلف محصولات فناوری نانو ویژگیهای محصول
چارچوب یک اول نانوساختارهای غیرفعال
چارچوب دو دوم نانوساختارهای فعال
سوم نانوسیستمهای منسجم
چهارم سیستمهای مولکولی
ارتباطات ریسک
رویکرد عملیاتی مناسب برای ارتباطات ریسک بین تمام ذینفعان مرتبط، میتواند در برگیرنده اطلاعات عینی درباره منافع و اثرات جانبی ناخواسته فناورینانو باشد. جهانی بودن ماهیت توسعه فناوری ممکن است نیازمند مشارکت همه ملل، تشویق مشارکت بخش خصوصی و دولتی و توسعه استانداردها و شیوههای مناسب باشد.
نتیجهگیری
چالشهای مربوط به مدیریت ریسک در فناورینانو با فناوریهایی همانند انرژی هستهای و ژنتیک تفاوت ندارد. به گفته آقای روکو، مشاور ارشد بنیاد ملی علوم آمریکا (NSF)، "علیرغم این که فناورینانو دارای ویژگیهای منحصربهفردی است، ولی بسیاری از پیشنهادها و سیاستگذاریهای مطرح شده در حوزههای دیگر میتوانند برای اداره ریسک در فناورینانو استفاده شوند". چالشهای زیادی در زمینه اداره ریسک در حوزه فناورینانو برای سیاستگذاران و تصمیمگیران در سازمانها و ملل مختلف وجود دارد. بررسی و تعدیل مقررات موجود، همکاری و هماهنگی بین ذینفعان مختلف و مشارکت بخشهای دولتی از راهکارهای مواجهه با این چالشهاست.
منبع: / سایت / باشگاه اندیشه
نظر شما