ضرورت حفظ وحدت
یکی از ابزارهای دشمنان انقلاب برای ضربه زدن به اسلام و انقلاب اسلامی ایران، ایجاد اختلاف قومی و مذهبی است. دشمنان اسلام و انقلاب، با مطالعه و بررسی و آگاهی یافتن از اختلافات فرق اسلامی، چاره را در این دیدهاند که با ایجاد اختلاف و تفرقه بین پیروان مذهب تشیع و تسنن، قدرت عظیم اسلام را تضعیف کرده و بتوانند به اهداف اسلامستیزانه و پلید خود دست یابند. به همین جهت است که دشمنان اسلام فقط به موارد اختلاف مذاهب اسلامی دامن زده و از پرداختن به نقاط اشتراک آنها، که اصول بسیار مهم هم میباشد، پرهیز میکنند. آنها از مسئله شیعه و سنی به عنوان یکی از اهرمهای تفرقه افکنی، استفاده میکنند.
امام خمینی (ره) با تیزبینی و هوشیاری منحصر به فرد خویش، از سالها پیش متوجه این خطر در جهان اسلام بوده و با تشخیص به موقع خود، هشدارهای لازم را به مسلمانان اعلام میکردند. ایشان حتی سالها قبل از پیروزی انقلاب و در سخنرانی خویش در مسجد اعظم قم، به این موضوع اشاره کرده و فرمودند: "دولتهای استعمار طلب دولتهایی که میخواهند ذخایر مسلمین را ببرند، با وسیلههای مختلف با نیرنگهای متعدد، دول اسلامی را اغفال میکنند. گاهی به اسم شیعه و سنی اختلاف ایجاد میکنند... تبلیغاتی میکنند که طوایف مسلمین به جان هم بیفتند و با هم اختلاف شیعه و سنی پیدا کنند... دستهای ناپاکی که بین شیعه و سنی در این ممالک اختلاف می اندازند، اینها نه شیعه هستند و نه سنی هستند. اینها دستهای ایادی استعمار هستند"(1).
حضرت امام خمینی (ره) پس از پیروزی انقلاب نیز مکرر در فرمایشات و پیامهای خویش به این توطئه اشاره فرموده و آنها را محکوم کرده است. ایشان در پیامی به ملت ایران فرمودند: "از جمله خیانتهایی که بدخواهان به اسلام مرتکب شدهاند، ایجاد اختلاف بین برادران سنی و شیعه است"(2).
همچنین در پیام به مسلمانان در آستانه حج سال 1360 فرمودند: "طرح اختلاف بین مذاهب اسلامی از جنایاتی است که به دست قدرتمندان که از اختلاف بین مسلمانان سود میبرند و عمال از خدا بیخبر آنان... ریخته شده و هر روز بر آن دامن میزنند"(3). پیروزی انقلاب اسلامی، این دستاورد جهانی و عظیم را برای جامعه اسلامی جهان داشته است که بتواند با اختلاف افکنی دشمنان در بین مذاهب اسلامی مقابله کرده و متقابلاً زمینههای عملی هر چه بیشتر این همبستگی و وحدت را فراهم نماید. در این مورد امام خمینی (ره) در یکی از سخنرانیهای خویش در سال 1361 چنین فرمودند: "همان طور که به تکرار گفتهام، یکی از برکات این انقلاب و پیروزی ما این است که با آقایان علما و خصوصاً برادران اهل سنت که قبلا خدمتشان نمیرسیدیم، ملاقات میکنیم و من امیدوارم که این مسئله ادامه پیدا کند و وحدت کلمه برای همیشه برقرار باشد"(4).
امام خمینی درست یک روز پس از پیروزی انقلاب اسلامی یعنی در تاریخ 23 بهمن 57 در پیام خویش خطاب به ملت ایران، علی رغم آن همه مشکلات و حوادث مهم انقلاب، مسئله جلوگیری از اختلافات مذهبی و برقراری وحدت بین مسلمانان را مورد توجه خویش قرار داده و فرمودند: "ما با مسلمین اهل تسنن یکی هستیم واحد هستیم که مسلمان و برادر هستیم. اگر کسی کلامی بگوید که باعث تفرقه بین ما مسلمانها بشود، بدانید که یا جاهل هستند یا از کسانی هستند که میخواهند بین مسلمانان اختلاف بیندازند"(5).
تاکید رهبر کبیر انقلاب اسلامی ایران بر وحدت شیعه و سنی، برادران اهل سنت را که قشر عظیم و گستردهای از جهان اسلام را تشکیل میدهند، در سراسر جهان علاقهمند به این انقلاب نموده و این باور را در آنها بهوجود آورده که اولاً انقلاب اسلامی ایران اختصاص به شیعیان ندارد. ثانیاً: مصلحت مسلمانان جهان در این است که از هر گونه دامن زدن به اختلافات مذهبی، خودداری نموده و در جهت ایجاد و گسترش وحدت امت اسلامی تلاش کنند. به برکت انقلاب اسلامی ایران و هدایت خردمندانه رهبر کبیر آن، ایجاد وحدت بین پیروان مذاهب اسلامی به عنوان یکی از اهداف جدی نظام مورد توجه قرار گرفته است.
رهبر معظم انقلاب حضرت آیت الله خامنهای نیز مکرر به مسئله وحدت شیعه و سنی و جلوگیری از اختلافات مذهبی اشاره فرموده است. ایشان در یکی از سخنرانیهای خویش با اشاره به لزوم توجه بیشتر به نقاط اشتراک شیعه و سنی فرمودند: "مقصود ما از وحدت مسلمانان چیست؟ آیا مقصود این است که مسلمانان از مذهب خود دست بردارند و به مذهب دیگری اعتقاد پیدا کنند و عمل نمایند؟ نه، مقصود این نیست... بحث ما این است که میخواهیم به همه مسلمانان از شیعه و سنی بگوییم و تذکر بدهیم که شما یک نقاط مشترک و یک نقاط اختلاف و افتراق دارید... آن نقاط اشتراک بیش از نقاط افتراق است... یکی از پیامهای عمده انقلاب ما، وحدت مسلمین است. ما در همه جای دنیای اسلام، این حرف را میزنیم"(6).
* پینوشتها در دفتر روزنامه موجود است.
منبع: / روزنامه / رسالت ۱۳۸۹/۱۲/۸
نویسنده : علی مهدوی
نظر شما