موضوع : دانشنامه | ص

صادق صندوقی

زندگی‌نامه
در پنجمین روز از اردیبهشت ماه سال 1325 در همدان به دنیا آمد. پدرش محرم صندوقی، از شوروی سابق به آدنای ترکیه و بعد از خدمت سربازی به سمت همدان آمد. او در این شهر ساکن شد، ازدواج کرد و غذاخوری یا همان کبابی معروف استامبولی را در همدان دایر کرد. صادق پیش از آن‌كه وارد دبستان شود، كتاب‌هاي برادرش را كه تصاويري سياه و سفيد داشت رنگ‌آميزي مي‌كرد. اين علاقه كم‌كم در او ايجاد شد و نقاشی کشید. پدرش از علاقه صادق استقبال ‌کرد؛ کاغذ و قلم  برایش می‌خرید و شرایط آموختن نقاشی را برای او مهیا می‌ساخت.

صادق صندوقی با کمک برادرش زنده‌یاد حسن صندوقی، نشریه «همدان‌مصور» را که نشریه‌ای خودساخته بود، خلق کرد. این نشریه در اواخر دهه ۳۰ و اوایل دهه ۴۰ خورشیدی در ۱۰ شماره و در تعدادی محدود، به شکل دستی نوشته، تصویرگری و پخش شد. نشریه همدان‌مصور که هنوز نسخه‌هایی از آن موجود است، به مشاهیر همدان و اتفاق‌های فرهنگی همان سال‌ها می‌پرداخت.

صادق با ديدن تابلوهاي سينما و پلاکاردهاي نصب شده سردر مغازه‌ها، سعي مي‌کرد تصوير‌ آن‌ها را در ذهن بسازد  و نقاشي کند. بعد از گرفتن سيکل با اشتياق به هنرستان هنرهاي زيباي تهران آمد و درس‌اش را ادامه داد. چون به رشته معلمي علاقه زيادي داشت، بعد از گرفتن مدرک ديپلم در آموزش و پرورش استخدام شد و به عنوان معلم روستا به آذربايجان غربي رفت.

محيط روستا او را با واژه زندگي بيشتر آشنا ‌کرد. ايده‌هاي ذهني‌اش الهام گرفته از طبيعت و مناظر روستايي بود. ذهن خلاقش او را تا وراي آنچه که در دل داشت مي‌کشاند و سفر به اعماق آرزوها برايش محيط سازنده‌اي را شکل داده بود تا بتواند در اين خلوت خودخواسته، هنرمندي با آثار ماندگار و جاودان باشد. در روستا فقط مطالعه مي‌کرد و نقاشي از طبيعت بهترين سرگرمي‌اش ‌بود.

صادق صندوقی پس از تصویرگری قصه‌های قرآنی، به عنوان تصویرگر حوزه کتاب نیز شناخته شد؛ اغلب طرح‌های روی جلد کتاب‌های ترجمه شدهٔ ژول ورن نویسنده فرانسوی، که پس از انقلاب چاپ شدند، مزین به نقاشی‌های صندوقی است.

از سال 66 وارد دفتر چاپ و توزيع کتاب‌هاي درسي شد و نقاشي کتاب‌هاي درسي را به ‌عهده‌ گرفت. ماندگارترين اثرش در کتاب‌هاي درسي، نقاشي‌هاي معروف اصحاب فيل است و تقريباً همه افراد او را با تصوير چهره اميرکبير مي‌شناسند.

بسیاری از آثار صادق صندوقی، با وجود سادگی‌شان به تصویرهایی ماندگار تبدیل شدند.

استاد صادق صندوقی مدرک درجه یک هنری داشت و در سال 1392 به عضویت مؤسسه هنرمندان پیشکسوت درآمده بود. او در مرداد 1397 در بیمارستان فیروزگر درگذشت.

منبع: موسسه هنرمندان پیشکسوت

 

نظر شما