خانواده ها هنوز فرهنگ دورکاری ندارند
گاه تصور میشود که هدف از اشتغال صرفأ کسب درآمد است اما باید توجه داشت که هرچند این مورد برای امکان دستیابی به استقلال مالی (به ویژه برای زنان) بسیار مهم است، فایده اشتغال در محیط اجتماعی را نمیتوان تنها از بعد مالی آن نگریست زیرا افراد با حضور در عرصه اجتماع ضمن کسب درآمد به تعامل اجتماعی با دیگران پرداخته و در این بین علاوه بر افزایش اعتماد به نفس و سطح آگاهی ایشان میزان قابل توجهی از شخصیت اجتماعی آنها شکل میگیرد. برای همین است که بسیار یافت میشوند افرادی که از تمکن مالی بالایی برخوردار بوده و در عین حال اقدام به بر عهده گرفتن مسئولیت اجتماعی و حضور در مشاغل مختلف میکنند.
عده ای تصور می کنند این طرح تنها مختص زنان است در حالیکه در تمام نقاط دنیا که دورکاری به شیوه رایج اشتغال تبدیل شده شیوهای برای سهولت در اشتغال برای کل کارکنان دستگاههاست، زیرا دورکاری از تردد غیرضروری کارمندان که بخش عمدهای از جمعیت کلانشهرها را تشکیل میدهند، جلوگیری میکند و بر سلامت شهروندان و کاهش ترافیک و آلودگی هوا موثر است.
متأسفانه هنوز برخی را تصور براین است که زنان در کنار کار بیرون از منزل وظیفه انجام امور منزل، خانهداری و رسیدگی به کودکان را نیز برعهده دارند به همین دلیل انجام وظایف شغلی آنها ممکن است منجر به کاستی در انجام وظایف خانهداری گردد. در صورتی که دلیل موجه و معقولی برای انحصاری و ذاتی دانستن وظیفه خانهداری برای زنان وجود ندارد. به واقع در دنیای امروز اصل بر این است که هر فرد کاملی باید توان انجام امور مربوط به خود را داشته باشد (تهیه خوراک، پوشاک، مسکن) و هنگامی که افراد تشکیل خانواده میدهند وظایف مربوط به خانواده به طور مساوی میان زن و مرد تقسیم میشود و این وظایف ازجمله انجام امور مربوط به خانهداری و نگهداری از فرزندان وظیفه مشترک زن و مرد است.
دورکاری پدیده ای است که در بسیاری از کشورها انجام شده است مثلا در کشور فنلاند اجرا شده و موجب استحکام خانوادهها و کاهش طلاق شده است، چون حضور بیشتر زنان در خانواده در راستای اجرای دورکاری میتواند سبب کاهش طلاق و استحکام خانوادهها شود.
اما باید تلاش شود تا برای دورکاری فرهنگ آن نیز آموزش داده شود چون گاهی ماندن زن و مرد در خانه سبب دعوا و درگیری می شود. در هر حال تحقق این امر بدون فراهم کردن زیرساختهای مورد نیاز مانند اینترنت و همچنین تصویب قوانینی که حفظ اشتغال دورکاران را مانند افراد حاضر در محیط کار تضمین کند، میسر نخواهد بود و باید از افراط جلوگیری شود تا با وارد شدن شغل به خانه، آسایش خانواده لطمه نبیند.
رسانه ملی در زمینه اجرای دورکاری باید فرهنگسازی کند و نباید اینگونه تلقی شود که زنان با دورکاری خانهنشین میشوند چرا که این طرح مانعی برای ارتقای شغلی زنان محسوب نمیشود و آنان میتوانند با امنیت روحی بهتری به مشاغل خود بپردازند.
با وجود توضیحات بالا ممکن است مشکلاتی هم از دورکاری منتج شود. مثلا کارکنان ممکن است خود را از سایر همکاران خود جدا تصور کنند و با سایرین بیگانه بدانند. این برای بنگاه هایی که دورکاری را به کار می برند خیلی مهم است که کاری کنند تا کارکنانشان خود را از سایرین در شرکت غریبه ندانند. این مسئله می تواند از طرق مختلف تامین شود مثل ایجاد شبکه ارتباطات گسترده از طریق خدمات پیام رسان و ایجاد شرایطی برای همکاری آنلاین کارکنان که از این طریق می توانند مدارک را به اشتراک بگذارند و به کمک هم کارشان را انجام دهند.
در حال حاضر متاسفانه این مساله که زنان شاغل هم در خانه و هم در محل کار، کار میکنند برای بسیاری از خانوادهها قابل درک نیست و خستگی آنها مورد توجه قرار نمیگیرد. بسیاری از خویشاوندان هم از آنها توقعاتی دارند مثل شرکت در میهمانیها و... اگر این توقعات با حضور زن در خانه همزمان باشد، آنها «دورکاری» را درک نکرده و توقعاتی به سمت زنان سرازیر میشود. باید در این زمینه فرهنگسازی صورت گیرد. چون خانواده ها هنوز این فرهنگ را ندارند و ممکن است همین زمینه اختلاف در خانواده ها شود.
برای مردان هم ممکن است مکان کار و مکان زندگی آن ها یکسان شود و البته شکاف بین نقش مردانه شان با نقش هایی که به هر نحوی برای زنان تعریف شده است کمتر می شود. صبح فرزندان خانه را برای رفتن به مدرسه یا دانشگاه ترک می کند اما آن ها در خانه می مانند چون مکانی خارج از خانه برای کار کردن آن ها تعریف نشده است.
آن ها همراه همسرانشان (اگر این زنان به کاری خارج از خانه اشتغال نداشته باشند) در خانه می مانند و احتمالا در کارهای خانه شریک می شوند. و اگر از کمک کردن سر باز زنند مشاجره و کنایه ها شروع می شود. در خانواده ای هم که زن کار نمی کند و شوهر کار می کند ماندن مرد در خانه می تواند موجب دست و پاگیر بودن برای زن تبدیل شود.
نکته اخر اینکه زن و مرد از بسیاری جهات با هم فرق می کنند. حال اگر این دو موجود را برای روزهای طولانی در یک فضای مشترک قرار دهیم احتمالا به اختلاف منجر می شود. و کم هستند زوج هایی که این کار کردن و بودن در این موقعیت مشترک را تاب بیاورند.
منبع: سایت خبری خبر آنلاین ۱۳۸۹/۱۰/۲۳
نویسنده : سیما فردوسی
نظر شما