بهار دالاهو: سفری به سرزمین عطر و طعم گیاهان خودرو
در کوهستانهای بلند و دشتهای مرتفع دالاهو که خاستگاه گونههای متنوعی از گیاهان خودرو است؛ در آغاز نفس کشیدن زمین بعد از بارشهای موسمی زمین سبز و معطر شده و همراه بهار نو مردمان این دیار را به دامان خود فرا میخواند تا از این نعمت بهاری بهره ببرند.
آنچه که در فرهنگ کهن مردم این دیار ریشه دوانده و با آداب و سنتهای این دیار همسو شده و امروزها همچنان در میان خانوادهها مرسوم است؛ طبخ غذاهای بومی منطقه با ترههای فصل بهار است.
مصرف گیاهانی مانند «کنگر»، «پیچک»، «شنگ»، «پاغازه»، «سورانه» و «ریواس» بیشترین استفاده را دارد و افراد زیادی برای یافتن این گیاهان به کوه و دشت رفته و آنها را جمعآوری میکنند.
از جمله گیاهان بهاره کوههای دالاهو و غرب ایران عبارتند از :
غازیاخه(پاغازه)، گیلاخه، برزا(جعفری کوهی)، شنگ، پالمه،
کنگر، زو، ریواس، گنور، سیرونه، پیچک، قارچک لیته،
قارچ کما، قارچ دملان یا زی ترک، قارچ قمام
نظر شما