تأثیر سرمازدگی بر محصول مرکبات (مطالعه موردی: دشت داراب)
پارسا کارشناسی ارشد 1391
موضوع: جغرافیا
پدیدآور: اعظم شکاری
استاد راهنما: صمد فتوحی
استاد مشاور: محمود خسروی
دانشگاه سیستان و بلوچستان، دانشکده جغرافیا و برنامهریزی محیطی
چکیده
سرمازدگی یکی از پدیدههای مهم و زیانآور مورد مطالعه در اقلیمشناسی است که از دیدگاه کاربردی به بساری از فعالیتهای انسانی به ویژه فعالیتهای کشاورزی ارتباط پیدا میکند. درباره واژه یخبندان از دیدگاههای مختلف، تعابیر متفاوتی شده است. از دیدگاه هواشناسی، اصطلاح یخبندان موقعی بکار میرود که دمای حداقل روز به صفر درجه سلسیوس نزول کند. در محدود کشاورزی، یخبندان به رویداد دمایی گفته میشود که سبب خسارت به بافتهای گیاهی شود این دمای بحرانی الزاماً با دمای صفر درجه سلسیوس هماهنگ نیست.هدف از این پژوهش بررسی تأثیر اثر سرما بر عملکرد و تولید محصول مرکبات در شهرستان داراب است.سرمای بهاره از مهمترین پدیدههای خسارت بار جوی به خصوص در مرحله شکوفهدهی درختان میوه محسوب میشود.بنابراین محافظت گیاهان از سرما و هشدارهای لازم به کشاورزان و جلوگیری از خسارت از اهمیت ویژهای برخوردار است بدین جهت شناسایی مکانیزم این پدیده هدف اصلی این پژوهش است.در راستای این هدف طول دوره آماری مشخص شده،نیازهای رویشی و زایشی مرکبات مورد برسی قرار گرفت و سیکلهای دمایی مشخص شدند، دماهای حداقل در طول دوره آماری جدا شده و رابطه بین دماهای حداقل و میزان عملکرد محصول آزمون شد. نتایج به دست آمده نشان میدهد که بین شدت سرمازدگی و میزان محصول مرکبات در ایستگاه داراب رابطه وجود دارد.
نظر شما