موضوع : شهرشناسی | قم شناسی

از ابدال‌های دیگر در آوایش قمی

۱. در آوایش قمی، هر جا واج‌بست

صامت+مصوت بلند "ا:A"+صامتهای "ب/م/و/ه"+مصوت‌

بیاید، معمولا مصوت بلند "ا:A" به مصوت کوتاه " ُ"o" بدل می‌شود:

اُمُخته/آمُخته: آموخته؛ عادت کرده.
اُمُرزیدن: آمرزیدن.
اُوار: آوار.
اُوُردن: آوردن.
اُوَنگو/اُوَنگون: آونگان.
بُوَر: باوَر.
تُوون: تاوان.
دُووت: داوود.
سیاتُبه: سیاه‌تابه (طبق یک ریشه‌شناسی)؛ سیاه‌چرده.
قُووت: قاووت.
کُویدن: کاویدن.
کُهو: کاهو.
مایتُبه: ماهیتابه.

۲. در آوایش قمی، هرجا پس از این ابدال یا بدون آن، واج‌بست

صامت+مصوت کوتاه " ُ: o"+صامت‌های "و/ه"+ مصوت‌‌ بلند

بیاید، معمولا صامتهای "و/ه" را به صامت "ئ: همزه" بدل می‌کنند:

تُئون/تُوون: تاوان.
دُئوت/دُووت: داوود: دُئوته بابَلی.
دُئیدن/دُویدن: دَویدن.
سُئون/سُهون: سوهان.
قُئوت/قُووت: قاووت.
کُئو/کُهو: کاهو.
کُئون/کُهون: کوهان (شتر).
کُئیدن/کُویدن: کاویدن.

با درخواست اصلاح و تکمیل.

دکتر علیرضا فولادی
 

نظر شما