قرآن سخن آسمانی
فهرست عناوین
فهرست اشعار
ج.سنابرق
قرآن, حیات روشـن دلــهاستقرآن فروغ و شمع محفل هاست
دل از فروغـش نـور مى گیردجان از پیامش شـور مى گیرد
روشنــگر سجــاده و سنــگرسـرلــوحه هر خط و هر دفتر
قــرآن کتــاب مکتب و آیینقرآن کتــاب استــوار دیـن
از رموز ((اعجاز قرآن)) یکى هـم همیـن طراوت ابدى و تازگى همیشگى و کهنه نشـدنایـن کتـاب شگفت. بـا گذشت سـالیـان و قرون است.
هنوز هـم که هنوز است. طنیـن روح انگیز قرآن, دلها را شیفته خود مى سـازد و معارفبلنـد وحـى و مضـامیـن ژرف ایـن کلام آسمـانـى, عقـول فـرزانگان را مبهوت جذبه هاىخـویـش مـى گـردانـد و گذشت زمان هـرگز نتـوانسته است غبار نسیان و کمرنگى وفـرسـودگـى بـر چهره تابناکـش بنشاند.
قرآن, عهد و میثاق خدا با بندگان است و باید پیوسته به ایـن ((عهده نامه الهى))نگریست و تـدبر کرد و از آن گهرهاى حکمت به دست آورد و روح را در چشمه معارفـشسیـراب سـاخت و جـان راآینه وحـى نمــــود. امام صادق(ع) فرمود:
((قرآن, عهد خدا به سـوى بندگانـش است. پـس سزاوار است که یک انسان مسلمان در عهدخدا به خـدا بنگرد و هر روز پنجاه آیه از آن را تلاوت کنـد)): ((القـرآن عهداللهالـى خلقه, فقـد ینبغى للمرء المسلـم ان ینظر فى عهده و ان یقرء منه فـى کل یـومخمسیـن آیه.)) قرآن, کـوثر شیریـن و حیات بخشى است که زمزم زلال معارفـش, احیاگردلهاست و آواى دلنشیـن تلاوت آیاتش, روح بخش است و صوت خوش ترتیل قرآن, تارهاى جانعارفانه را به نوا مى آورد, و... ترنـم ملکوتى ایـن سروش غیبى, صفا دهنده ضمیرهاىپاکدلان است. قرآن, کتاب خـواندن و فهمیدن و عمل کردن است. کتاب آگاهى, شعور,عرفان, حکمت و حکـومت است. آییـن نامه زندگى و تراز زیستـن و منشـور هـدایت جامعه وسعادت انسانهاست. پـس بایـد خـواند تا دل از فروغش نور گیرد. باید فهمید, تااندیشه, از پرتـوش بارور گردد. بـایـد عمل کـرد, تـا از لبه پـرتگـاهها به اوجهـدایتها رسید.
چه لذت بخـش است بـر سـاحل دریاى قـرآن نشستـن و کام جـان را از آن سیراب کردن. چهگواراست, از چشمه سار ایـن ((وحى)) آب زندگى نوشیدن
و عمـر جـاویـد یـافتـن. قـرآن, سفـره گستـرده و پـرنعمت الهى است. بـایـد ازقـرائتـش, ثـواب بـرد و رهنمـود یـافت.
بـایـد از فهمـش, انـدیشه و ذهـن و دل را وسعت بخشیـد. و... بـایـد از عمل به آن,سعادت خـویـش را تضمیـن نمود.
راستـى... نسل امـروز مسلمـانان در سطح جهان, تـا چه حـد, از ایـن منشـور آسمانىشناخت دارند؟ و تا کدام پایه, با مفاهیمـش ماءنـوس و آشناییـد؟ و آیا حق قرآن ادامـى شـود؟ و حرمت کلام الهى, پاس داشته مى شود؟
گرچه در عصر حاضر, روز به روز, اعجاز قرآن آشکار تـر, کـوثـر زلالـش جـوشانتر وفروغ معارفـش جهان شمـول تر مى شـود. بـویژه که در حیطه علمى و عینى, پاسدارانحریم وحى, به تبییـن و تحقق آن پرداخته اند.
و نظام اسلامـى کشـور امام زمان(عج) زمینه ساز اجراى محتـوا و گسترش رهنمودها وتعالیم قرآن گشته است.
امـا... تـا مـرز عمل به تکلیف نسبت به ((کلام الله)) فـاصله زیــادى مانده است.رسـول خدا(ص) فرمود: ((قرآن را پیشـوا و رهبر خـود قرار دهیـد, چـرا که آن, کلامپـروردگار جهانیان است.)) ((علیکـم بالقران فاتخذوه اماما و قاعدا فانه کلام ربالعالمیـن)) بـارى... کاروانـى از قرآن شناسان و قرآن فهمان و قرآن آمـوزان, بازبان و قلـم و درس و نگارش و تحقیق و تفسیر, به جلـوه قرآن متجلـى شـده اند. و بهسـوى افق پـرکـرامت الهى, راه سپـرده و مـى سپـارنـد.
1
آشنایى با دستاوردها و تلاشهاى پرارج و گرانمایه آنان, سپاس عملـى و قدر شناسـىاندکى از خدمت پرارج واراده هاى نستـوه آنان در راه قرآن است. و تشویقى براى قرآنپژوهانى است که در ایـن مسیر, سرمایه گذارى علمى و فکرى و مادى و معنـوى مـى کنند.بسیارنـد کسانـى که در طـول تاریخ اسلامى, با قرآن رابطه اى صمیمـى و عمیق بـرقرارکردنـد و ایـن ((منشـورآسمانـى)) را خـواندند, فهمیدند, حفظ کردند, نـوشتند, پخـشکردند, آمـوختند و در راه آن, عاشقانه از جان مایه گذاشتنـد و حتـى ((شهید قرآن))گشتند.
و... حق هـم همین است. مگر نه ایـن که قرآن, بهار دلهاى خزان زده و طراوت انـدیشههاى افسرده است؟ پـس بایـد با قرآن بیشتـر آشنا شـد.
باید با قرآن زیست. باید در هـواى معنـوى قرآن نفـس کشیـد. و بر سر سفـرهپـرکـرامت قـرآن نشست و از فیض جـوشان آن, کام جان را سیـراب ساخت.
از سخنان امیـرالمومنیـن(ع) است که فـرمود: ((قـرآن بیامـوزیـد, که بهتـرین سخـناست و در قرآن ژرف نگر و فهیـم گردیـد, که ایـن کتاب, ((بهار دلها)) است. و ازنـور آن ((شفا)) بگیـریـد, که قـرآن شفـاى سینه هاست. و آن را نیکو تلاوت کنید, کهسـود مندتریـن قصه هااست.)) و چه سعادتمندند آنان با قرآن انـس دارند و فعالیتهاىقرآنـى را مایه بـرکت, عمـر و صفاى زنـدگـى و رضـاى قلبـى خـویـش قـرار داده انـد.
آشنایى با کارهاى انجام شده پیرامون قرآن, چه به صـورت علوم قرآنى, چه ترجمه وتفسیر, و چه حتـى خطاطـى و تذهیب و کارهاى هنرى, از دیر باز تا اکنون مورد علاقهقرآن شناسان و قرآن کاوان بـوده است. وایـن کمتریـن تقـدیر از زحمات کسانـى است کهدر خـدمت قرآن بـوده اند. با همیـن انگیزه نیز از دیر باز تا عصر حاضر, کسانى بهکتاب شناسى آثار مربـوط به قـرآن پـرداخته وتاءلیفاتـى به جامعه اهل مطالعهتقـدیـم کرده اند, که سعیشان مشکور باد.
برپایـى نمایشگاههاى آثار قرآنـى, همچنیـن بـرگزارى مسابقات آثار و تاءلیفاتپیـرامـون قـرآن کـریـم و قصص ایـن کتاب آسمانـى و گزینـش برتریـن ها و اهداىجـوایز به آثار ممتاز, همه و همه تلاشهاى ستـودنى در این مسیر و مشوق دیگران درروى آوردن به ساحت ایـن کتاب ماندگار است.
امید است که تـوفیق الهى درمسیر آشنایـى, شناختـن وشناساندن قرآن و مفـاهیـمبلنـدش, شـامل شیفتگـان معارف وحـى گـردد. آمین.
2
مجله کوثر ش 22
نظر شما