موضوع : شهرشناسی | اصفهان شناسی

سردر قیصریه: ورودی باشکوه دوران صفوی در بازار اصفهان

سردر قیصریه که در شمال میدان امام و روبروی مسجد امام واقع شده، یکی از برجسته‌ترین و بزرگترین دروازه‌های ورودی شهر صفوی اصفهان است. این بنا در دوره شاه عباس اول ساخته شد و به خاطر تقلید از یکی از سازه‌های تاریخی شهر قیصریه در ترکیه به این نام معروف شد.

ساختار این سردر با تزئینات آجری چینی و نقاشی‌های منحصر به فردی که تصاویری از شاه عباس در جنگ با ازبکان و نقوشی از زنان و مردان اروپایی را به نمایش می‌گذارد، مورد توجه ویژه قرار دارد. از ویژگی‌های خاص این بنا، دو لچکی کاشیکاری شده با تصویری از تیراندازی است که تنه آن ترکیبی از ببر و شیر و دم اژدها را نشان می‌دهد. این تصاویر به عنوان نشان مخصوص برج قوس و زایچه طالع اصفهان مورد استفاده قرار گرفته‌ است.

سردر قیصریه به عنوان مدخل مرکزی به مجموعه بازارهای اصفهان عمل می‌کرد و از طریق بازار قیصریه، قسمت‌های جدید اصفهان را به شهر سلجوقی متصل می‌کرد. بالای این سردر، عمارت نقاره‌خانه و ساعت بزرگی نصب شده بود که در جنگ با پرتغالی‌ها به دست ایرانیان افتاده بود. این عمارت نه تنها برای اعلام طلوع و غروب خورشید استفاده می‌شد، بلکه در میدان‌های جنگ نیز به عنوان ابزاری برای تهییج سربازان مورد استفاده قرار می‌گرفت.

در دو طرف سردر، دو سکوی وسیع از سنگ یشم و سماق وجود داشت که جولانگاه زرگران و جواهرفروشان بود. این مکان همچنین محلی برای تبادل کالاهای گرانبها و مرکز فروش پارچه‌های نفیس در دوره صفویه به شمار می‌رفت.

اگرچه سردر قیصریه تحت تأثیر گذر زمان و تغییرات معماری قرار گرفته و بسیاری از نقاشی‌های آن از بین رفته‌اند، اما همچنان به عنوان یکی از جاذبه‌های مشهور و تاریخی شهر اصفهان شناخته می‌شود. این سردر به همراه عمارت‌های مرتبط مانند نقاره‌خانه، ضرابخانه، و کاروانسرای شاهی، خاطره بزرگ بازارهای اصفهان و ارزش‌های فرهنگی و اقتصادی آن دوران را زنده نگاه داشته‌ است.

نظر شما