غرم پامیری (گوسفند مارکوپولو): گنجینه‌ای در خطر
موضوع : اطلاع‌رسانی | گزارش

غرم پامیری (گوسفند مارکوپولو): گنجینه‌ای در خطر

غرم پامیری، که با نام‌های گوسفند مارکوپولو، قوچ مارکوپولو و قوچ پامیری نیز شناخته می‌شود، زیرگونه‌ای از گوسفند وحشی است که در رشته کوه‌های پامیر در ولایت‌های واخان و اشکاشم بدخشان افغانستان یافت می‌شود. این حیوان باشکوه به دلیل شاخ‌های بلند و مارپیچی‌اش، شهرت جهانی دارد.

ویژگی‌ها:

  • شاخ‌های بلند و مارپیچی: مشخصه اصلی غرم پامیری، شاخ‌های بلند و مارپیچی آن است که طول آنها گاهی به ۲ متر و وزن آنها به ۲۷ کیلوگرم می‌رسد. این شاخ‌ها از ۱۵ تا ۲۰ روزگی شروع به رشد می‌کنند.
  • اندازه بزرگ: قوچ‌های بالغ به طور متوسط ۱۲۶ کیلوگرم وزن و ۱۱۶ سانتی متر قد دارند. میش‌ها کمی کوچک‌تر هستند.
  • طول عمر: عمر این حیوان ۱۶ تا ۱۸ سال است.
     

تاریخچه نامگذاری:

نام “گوسفند مارکوپولو” از نام جهانگرد معروف ایتالیایی، مارکوپولو، گرفته شده است که در سال ۱۲۶۹ میلادی در سفر خود به منطقه پامیر بدخشان، این حیوان را مشاهده و ثبت کرد.

وضعیت حفاظتی:

غرم پامیری در وضعیت “نزدیک به تهدید” قرار دارد. شکار بی‌رویه و تخریب زیستگاه از عوامل اصلی تهدید کننده این گونه هستند. پارک ملی خنجراب در پاکستان به منظور حفاظت از این گونه و سایر حیوانات مانند پلنگ برفی تأسیس شده است.

شکار و تجارت غیرقانونی:

متأسفانه، شاخ‌های بلند و زیبای غرم پامیری آن را به هدف محبوبی برای شکارچیان تبدیل کرده است. شکار غیرقانونی و تجارت قطعات بدن این حیوان به ویژه توسط برخی شکارچیان خارجی، تهدیدی جدی برای بقای آن محسوب می‌شود. هزینه مجوز شکار این حیوان به ۴۰۰۰۰ دلار می‌رسد و برخی شکارچیان آمریکایی مبالغ هنگفتی برای شکار آن پرداخت می‌کنند.

اهمیت حفاظت:

حفاظت از غرم پامیری به عنوان بخشی از میراث طبیعی افغانستان و جهان اهمیت زیادی دارد. تلاش‌های بین‌المللی و ملی برای مبارزه با شکار غیرقانونی و حفظ زیستگاه این گونه ضروری است.

نظر شما