«ناردون» غذای مورد علاقه گردشگران در گیلان و مازندران
موضوع : شهرشناسی | لنگرود شناسی

«ناردون» غذای مورد علاقه گردشگران در گیلان و مازندران

ساری - ایرنا - همزمان با برداشت انار ترش در باغ‌ها و مراتع گیلان و مازندران، اقامتگاه‌های بوم‌گردی با استفاده از این میوه با تهیه خوراک سنتی ناردون از مسافران سراسر کشور پذیرایی می‌کنند که طعم لذیذ این غذای اصیل گیلان و مازندران بر ذائقه گردشگران نشسته و هرسال بر طرفداران این غذا در دو استان شمالی افزوده می‌شود.

به گزارش خبرنگار ایرنا، با فرا رسیدن پاییز هزار رنگ در جنگل‌های هیرکانی، مسافران و گردشگران زیادی از سراسر کشور به گیلان و مازندران این خطه از شمال مسافرت می‌کنند.

حضور در اقامتگاه‌های بوم‌گردی متصل به جنگل در این روزها نسبت به سال‌های گذشته افزایش‌یافته و گردشگران با دور دور در جنگل از شکوه حیرت‌انگیز پاییز بهره‌مند می‌شوند.

برداشت انار ترش در این دو استان که از هفته اول مهرماه شروع شد در حال حاضر به روزهای پایانی رسیده و بازارهای هفتگی گیلان و مازندران مملو از این میوه پرطرفدار است.

قیمت انار ترش در بازارهای گیلان و مازندران برای هر کیلوگرم از ۱۵۰ تا ۲۵۰ هزار ریال به فروش می‌رسد که بانوان این دو استان با خرید این میوه غذاهای خوشمزه‌ای همانند ناردون با آن تهیه می‌کنند.

انار ترش با انجام فراوری کاربردهای مختلف در سبد غذایی گیلانی ها و مازندرانی‌ها دارد غذای خوشمزه ناردون یکی از این غذاها است که در این روزها در اقامتگاه‌های بوم‌گردی گیلان و مازندران مورد استقبال گردشگران قرارگرفته است.
 

ناردون در زبان گیلکی و مازندرانی به معنای دانه انار است و خورشت ناردونی یکی از غذاهای لذیذ شهرها و روستاهای این خطه از شمال است که با دانه‌های انار، مرغ، رب انار و سیر تهیه می‌شود.

این غذا نام‌های دیگری مانند مرغ ناردونی، خورشت سیر و انار و پیاز و انار دارد.

مواد لازم:

ران مرغ ۴ تکه

انار متوسط ۱ عدد

آلو بخارا ۸ عدد

پیاز بزرگ ۱ عدد

رب انار ۲ قاشق غذاخوری

روغن مایع به مقدار لازم

شکر (در صورت نیاز) به مقدار لازم

نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به مقدار لازم

آب به مقدار لازم

طرز تهیه و نحوه پخت:

ابتدا پیاز را به‌صورت خلالی نازک خرد کنید سپس یک قابلمه مناسب روی حرارت قرار بدهید و مقداری روغن مایع داخل آن بریزید و پس از اینکه روغن داغ شد پیاز خردشده را به قابلمه اضافه کنید و آن را کمی تفت دهید تا نرم شود.

پس از اینکه پیاز نرم و شفاف شد مقداری فلفل سیاه و زردچوبه به آن اضافه کنید و تفت دادن را ادامه دهید تا پیاز با ادویه‌ها یکدست شود.

در مرحله بعدی مرغ کامل یا ران‌های مرغ را به قابلمه اضافه کنید و خوب تفت دهید تا سرخ شوند.

در ادامه رب انار را به قابلمه اضافه کنید و آن را به همراه پیاز و مرغ کمی تفت دهید تا طعم خامی رب انار گرفته شود.

حالا چند لیوان آب جوش به قابلمه اضافه کنید و اجازه دهید مرغ با حرارت ملایم به مدت یک ساعت بپزد.

در ۳۰ دقیقه پایانی پخت خورش آلو بخارا را اضافه کنید و در ۱۵ دقیقه پایانی پخت انار را دان کنید و دانه‌های انار را به خورش اضافه کنید.

در پایان طعم خورش را بچشید و در صورت تمایل مقداری شکر به آن اضافه کنید.

نکته مهم در مورد خورش ناردون این است که این غذا به‌صورت کم آب سرو می‌شود، پس باید خورشت تا زمانی که خورش به روغن بیفتد روی حرارت بماند، پس از اینکه آماده شد آن را به همراه کته یا برنج سرو کنید.

درخواست‌ها رو به افزایش

مدیر مجموعه طرح گردشگری “عاروس ویشه” در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: در هفته‌های اخیر درخواست گردشگران برای مصرف غذای ناردون بسیار افزایش‌یافته است.

امیر هوشنگ پریدار گفت: بسیاری از گردشگرانی که در سال گذشته در اقامتگاه‌های بوم‌گردی از این غذای خوشمزه استفاده کرده بودند در سال جاری به همراه دوستان دیگرشان غذای ناردون را سفارش می‌دهند.

وی با بیان این‌که غذای ناردون به‌صورت سنتی تهیه و از غذاهای اصیل گیلان و مازندران محسوب می‌شود، اظهار کرد: تعداد قابل‌توجهی از گردشگران برای دیدن شکوه پاییز هیرکانی و استفاده از انارهای تازه به اقامتگاه‌های بوم‌گردی گیلان و مازندران سفر می‌کنند.

پریدار ادامه داد: انار ترش به انار جنگلی شهرت‌یافته است اما این انارها در مراتع و باغ‌های بالادست تهیه و در بازارها به فروش می‌رسد.

مدیر مجموعه طرح گردشگری “عاروس ویشه” با بیان این‌که در سال‌های گذشته ناردون در فهرست غذایی اقامتگاه بوم‌گردی قرار گرفت و رفته‌رفته طرفداران زیادی پیدا کرد، ادامه داد: در این روزها گردشگران چند روز قبل از سفر درخواست استفاده از غذای ناردون را اعلام می‌کنند.

وی تصریح کرد: استفاده از این غذای خوشمزه برای همه گردشگرانی که از سراسر کشور به گیلان و مازندران سفر می‌کنند، جذاب است.

بیشتر بخوانید

تحقق یک رؤیا برای هیرکانی

اسب کاسپین ایرانی چهارنعل درراه یونسکو

بازگشت نجابت پنج هزارساله به جنگل‌های هیرکانی

فیلم | اسب کاسپین درراه یونسکو

چتری برای رونق گردشگری

به گزارش ایرنا، غذاهای محلی گیلان و مازندران که ریشه در عمق تاریخ و فرهنگ دیار گیلان و تبرستان دارد و این میراث سنتی توانست سال‌ها جای خود را در سفره مردم این خطه از شمال حفظ کند. این روزها این غذاها پا را از سفره اهالی این دو استان فراتر گذاشته و در سبد غذایی گردشگرانی قرارگرفته است که شوق سفر به شمال آنها را از سراسر کشور به گیلان و مازندران رساند.

غذاهای سنتی و محلی به عنوان یکی از عوامل برای جذب گردشگر محسوب می‌شود، به‌خصوص غذاهای سنتی مردم گیلان و مازندران که صدها سال نسل‌به‌نسل در این دیار باقی‌مانده است و برخی از این غذاها شهرتی ملی پیدا کردند.

درگذشته غذاهای سنتی این دو استان به‌صورت نامنظم در کنار جاده‌ها عرضه می‌شد و در شرایط فعلی هم به‌صورت پراکنده این کار انجام می‌شود و این اقدام نه‌تنها منظره خوبی برای اهالی آن دیار نخواهد داشت بلکه گردشگران هم اقبال زیادی از این غذاها نداشتند.

راه‌اندازی بازارچه‌های سنتی سبب شد که این غذاها در مقابل چشمان گردشگران تهیه و در اختیار آنها قرار می‌گیرد که این امر سبب شد هرروز بر تعداد علاقه‌مندان به این غذاهای محلی بیشتر شود.

خدمات این بازارچه‌ها که چندبعدی است بخش قابل‌توجهی از آن به پخت و عرضه غذاهای محلی گیلان و مازندران اختصاص دارد اما غرفه‌های دیگر صنایع‌دستی و برخی از محصولات کشاورزی این دو استان را به مسافران عرضه می‌کنند.

نظر شما