موزه آبگینه و سفالینه تهران
موضوع : شهرشناسی | تهران شناسی

موزه آبگینه و سفالینه تهران

موزه آبگینه و سفالینه یکی از موزه‌های معروف شهر تهران است که در خیابان سی تیر واقع شده و به نمایش آثار تاریخی شیشه و سفال می‌پردازد. این موزه در تاریخ ۷ اردیبهشت ۱۳۷۷ با شماره ثبت ۲۰۱۴ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. عمارت موزه آبگینه، خانه‌ای تاریخی از دوره قاجار است که در گذشته به عنوان سفارت مصر، افغانستان و بانک بازرگانی ایران مورد استفاده قرار می‌گرفت.

پیشینه موزه

ساختمان موزه در دهه ۱۲۹۰ شمسی برای احمد قوام به عنوان یک خانه مسکونی بنا شد و در سال‌های بعد به سفارت مصر فروخته شد. پس از سال‌ها استفاده به عنوان سفارت، این عمارت در سال ۱۳۵۱ توسط بانک بازرگانی ایران خریداری و سپس در سال ۱۳۵۵ توسط دفتر فرح پهلوی برای راه‌اندازی موزه انتخاب و بازسازی شد.

طراحی موزه

طراحی موزه به مهندسان ایرانی و هانس هولاین، معمار برجسته اتریشی، سپرده شد. هولاین در طراحی موزه از آثار تاریخی ایران مانند کاخ تچر، ستون‌های تخت جمشید، قوس‌های صفوی و کعبه زرتشت الهام گرفته است. طراحی مدرن این موزه در هماهنگی کامل با بنای تاریخی آن انجام شده و به جذابیت فضای داخلی افزوده است.

معماری موزه

ساختمان موزه دارای ده ضلع است و در باغی به مساحت ۷۰۰۰ مترمربع قرار دارد. این ساختمان در دو طبقه و پنج تالار ساخته شده که شامل آثار شیشه و سفال از دوران‌های مختلف تاریخی ایران می‌باشد. معماری داخلی شامل منبت‌کاری‌های زیبا، گچ‌بری‌ها و آینه‌کاری‌های نفیس است که تلفیقی از معماری ایرانی و اروپایی را به نمایش می‌گذارد.

تالارها

  • تالار صدف: آثار شیشه‌ای قرون میانه اسلامی و سفال‌های نیشابور در این تالار به نمایش گذاشته شده است.
  • تالار زرین: ظروف زرین‌فام مربوط به دوره سلجوقی با تزیینات خط نسخ در این بخش دیده می‌شود.
  • تالار لاجورد: آثار سفالی با لعاب فیروزه‌ای از دوره ایلخانی در این تالار قرار دارد.

بخش‌های دیگر موزه

این موزه دارای بخش‌های اداری، کتابخانه و دبیرخانه است. کتابخانه موزه نیز با ۴۰۰۰ عنوان کتاب فارسی و انگلیسی در زمینه‌های باستان‌شناسی، تاریخ و هنر در اختیار بازدیدکنندگان قرار دارد.

مدیریت موزه

در حال حاضر، مدیریت این موزه بر عهده دکتر نوید صالح وند، باستان‌شناس و پژوهشگر شیشه‌های باستانی ایران، است.

عکس از صادق میری

نظر شما