سید علیاکبر برقعی قمی
سید علیاکبر برقعی قمی، از علما، ادبا و نویسندگان معاصر، در شب یازدهم ماه مبارک رمضان 1317ق (1278ش) در شهر قم به دنیا آمد. او فرزند سید رضی و پدر سید محمدباقر برقعی است. وی در کنار فعالیتهای علمی و ادبی، در تأسیس مدارس نوین نیز پیشگام بود و دبستان و دبیرستان سنایی را در سالهای 1313ش و 1315ش تأسیس کرد.
تحصیلات و فعالیتهای علمی
سید علیاکبر برقعی تحصیلات مقدماتی خود را در مکتب آغاز کرد و سپس به فراگیری علوم عربی، دینی و ادبی پرداخت. در بیستسالگی، از مراجع زمان اجازه اجتهاد دریافت کرد و به تدریس و تربیت شاگردان مشغول شد. او همچنین در کنار تدریس، حوزه درسی تشکیل داد و به دانشپژوهی و دانشپروری پرداخت.
از معروفترین استادان او میتوان به آیتالله شیخ عبدالکریم حائری یزدی اشاره کرد. پس از ورود آیتالله حائری به قم و تأسیس حوزه علمیه، سید علیاکبر برقعی یکی از مشاوران نزدیک او بود و در مسائل مربوط به روحانیت و تحصیلات طلاب با وی همکاری میکرد.
فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی
- در سالهای جنگ جهانی دوم، سید علیاکبر برقعی با تشکیل انجمن خیریه و ایجاد نانوایی برای کمک به نیازمندان، نقش مهمی در حمایت از مردم ایفا کرد.
- در سال 1329ش، او به جمعیت هواداران صلح به ریاست ملکالشعرای بهار پیوست و اولین سخنرانی خود را در مسجد امام خمینی (شاه سابق) تهران با موضوع «صلح و نیروی نگهبان آن» ایراد کرد. شعار معروف «به عدل سوگند، صلح پیروز است» توسط او رواج یافت.
- او بهعنوان یک پیشوای روحانی مسلمان در کنگره جهانی صلح در پاریس و وین سخنرانی کرد.
تبعید و سالهای پایانی
پس از بازگشت از سفر اروپا، سید علیاکبر برقعی به دلیل فعالیتهایش از قم به شیراز و سپس یزد تبعید شد. این تبعید 14 سال به طول انجامید.
علاقه به شعر و ادبیات
برقعی به شعر و شاعری علاقهمند بود و اشعاری نیز سروده است. هرچند بسیاری از اشعار او از بین رفته، اما حدود دو هزار بیت از سرودههایش گردآوری شده است.
آثار برجسته
از مشهورترین آثار او میتوان به کتاب “راهنمای دانشوران” اشاره کرد که جایگاه ویژهای در میان آثار علمی و ادبی او دارد.
جمعبندی
سید علیاکبر برقعی قمی، علاوه بر فعالیتهای علمی و دینی، در ترویج آموزش نوین و حمایت از صلح جهانی نقش برجستهای داشت. تأسیس مدارس سنایی و فعالیتهای اجتماعی او، میراثی ماندگار از تلاشهای او برای ارتقای فرهنگ و آموزش در ایران است.
نظر شما