موضوع : پژوهش | مقاله

تغذیه مناسب سردرد و میگرن

منبع:روزنامه کیهان
سردرد معمولاً به صورت دردی مبهم تعریف می شود که به دنبال ناراحتی یا استرس ایجاد می شود. از علل مهم آن بعد ازموارد مذکور می توان به مشکلات مربوط به عضلات پشت یا گردن اشاره کرد. اگر درد متعاقب بیدار شدن ازخواب ایجاد شود، معمولاً نشان دهنده فشار خون بالا است. حدود 10 درصد از سردردها به عنوان سردردهای میگرنی نامیده می شوند که معمولاً علل ژنتیکی دارند. این نوع سردردها ناشی ازگشاد شدن یا تنگ شدن عروق مغز است. توجه کنید اگر به صورت ناگهانی و شدید دچار سردرد شدید برای تشخیص علت آن حتماً بایستی به پزشک مراجعه نمایید. مواد غذایی حساسیت زا ممکن است در حین خوردن غذا آشکار شود و پس از مدتی که هضم و جذب صورت گرفت، باعث ایجاد میگرن شود. تغییرات هورمونی و استرس نیز ممکن است از علل مهم میگرن باشد.
مواد غذایی حاوی عناصر و ترکیباتی هستند که عروق خونی را تحت تاثیر قرار می دهند و در افرادی که مستعد به سردردهای میگرنی هستند ایجاد مشکل می نمایند. این ترکیبات در غذاهایی چون شیر گاو، شکلات و پنیر سفت و کهنه، مرکبات، کنسروهای گوشت و ماهی، محصولات تخمیری، آجیل، انجیر، خرما، کشمش، پیاز، آسپارتام یا قندهای رژیمی و کافئین دیده می شود. بنابراین از مصرف آنها بایستی پرهیز نمایید. سیگار و قرص های ضد بارداری نیز در ایجاد سردرد نقش دارند. چربی های اشباع شده نیز یکی از علل مهم ایجاد سردردهای میگرنی هستند که علت آن به واسطه افزایش ترشح مواد ایجاد کننده سردرد است.
مواد مغذی مفید در سردردها
- ویتامین ب 12: ممکن است که باعث کاهش علائم شود.
- منیزیوم:باعث کاهش سردردهای میگرنی بالاخص در زنان می شود. لازم به توضیح است منیزیوم بایستی همراه با ویتامین ب شش مصرف شود، چرا که این ویتامین باعث تجمع داخل سلولی منیزیوم شده و در میگرن های شدید و حاد تجویز این دارو تحت نظر پزشک بسیار موثر است.
- کلسیم:ممکن است باعث کاهش علائم شود و بایستی همراه با ویتامین دی مصرف شود.
یک نکته بسیار مهم آنکه روغن گل پامچال دارای خاصیت ضد التهابی بوده و باعث کاهش درد در این بیماران می شود.
عوامل غذایی تشدیدکننده میگرن

1- گلوتامات: نمک یا اسید آمینه ای که در بافت های عصبی موجود است. این ماده در محصولات آماده شده به میزان زیادی وجود دارد. به این منظور باید برچسب روی محصولات را به دقت مطالعه کرد. این ماده در انواع کنسرو و غذاهای یخی وجود دارد.
2- آمین ها: بعضی غذاهای حاوی آمین ها، فعال کننده رگ ها هستند و به نظر می رسد آغازگر انقباض رگ های خونی در مغز می باشند. تیرآمین و فنیل اتیل آمین دو ماده اصلی مسبب این مشکل هستند. اگرچه سایر آمین ها نیز ممکن است اثرات مشابهی داشته باشند. در ذیل به بررسی منابع برخی آمین ها می پردازیم. تیرآمین در، برخی پنیرها به خصوص پنیرهای مانده، میوه ها و سبزی های کال و فاسد، خوراک کلم، مخمرها، انواع آجیل، ماهی شور، کنسرو شاه ماهی، خامه ترش، آواکادو، سوسیس های تخمیری و گوشت های مانده یا چرب وجود دارد. فنیل اتیل آمین در کاکائو، شکلات، پنیر و مواد غذایی ای که دارای این سه ماده غذایی هستند، یافت می شود. اکتویامین در مرکباتی مثل لیمو، پرتقال، گریپ فروت و ... یافت می شود. مواد غذایی نام برده از گروه آمین ها، باعث افزایش آزاد شدن سروتونین در مغز و تحریک اعصاب مغز می شوند. همچنین ایجاد سردرد می کنند.
3- مس: گمان می رود که مس در متابولیسم آمین های فعال کننده رگ ها نقش داشته باشد و احتمال بروز حمله میگرن را افزایش دهد. آجیل ها، شکلات، جوانه گندم و صدف خوراکی ازمنابع غذایی حاوی مس به شمار می روند. پرتقال و گریپ فروت و نارنگی باید از رژیم غذایی حذف شوند. زیرا مرکبات جذب روده ای مس را افزایش می دهند و ممکن است در فرآیند آغاز حمله های میگرن نقش داشته باشند.
4- کافئین: زیاد مصرف کردن و یا کاهش کافئین در بدن نیز در تشدید میگرن موثر است. هم چنین ترک ناگهانی مصرف چای و قهوه، که هر دو کافئین دارند، ممکن است در برخی اشخاص مستعد، زمینه ساز بروز میگرن باشد.
5- مواد غذایی چرب و سرخ شده: مواد چرب و مواد غذایی ای که با روغن زیاد سرخ می شوند عامل تشدید میگرن هستند.
6- نیتریت: سوسیس و گوشت نمک سود که به آنها ماده نگه دارنده نیتریت افزوده شده، نباید مصرف شود، چون می توانند عامل بروز میگرن در افراد مستعد باشند.
غذاهای مفید

مرغ، خروس و بوقلمون از دسته غذاهای کم چرب و غنی از پروتئین هستند. مصرف غذاهای پروتئینی منجر به نوسان میزان قند خون نمی شود. گمان می رود که کمبود میزان قند خون از جمله عوامل میگرن است. غذاهای پروتئین دار نظیر تخم مرغ، گوشت گاو و حبوبات باید در هر وعده غذایی گنجانده شوند. مصرف میان وعده های حاوی پروتئین فراوان نیز مفید است. سیب، گلابی، گیلاس، زردآلو و انگور میوه هایی هستند که مصرف آن ها موجب افزایش منظم قند خون می شود. این میوه ها میان وعده های غذایی بسیار خوبی برای حفظ و کنترل قند خون هستند. حلیم جو، نان چاودار و حبوباتی نظیر لوبیا قرمز، عدس سبز و قرمز، نخود و لوبیا همگی دارای فیبرهای محلول بوده و به تثبیت قند خون کمک می کنند. این غذاها منابع خوب کربوهیدرات بوده و حبوبات نیز منابع خوب پروتئین هستند.

نظر شما