با کمردرد خداحافظی کنیم
منبع:روزنامه کیهان
بدن ما برای نشستن در تمام روز ساخته نشده است. شیوه صحیح قرار گرفتن بدن یا به عبارتی صاف ایستادن، مسئله مهمی است که روز به روز بیشتر به دست فراموشی سپرده می شود.روزهایی که سرکار و در مدرسه می گذرانیم، پر از عادات و تکالیفی است که به شکلی کاملا دور از فاکتورهای انسانی- ارگونومی انجام می گیرند. چند مثال آشنای این موارد: کار با کامپیوتر، کیفهای رو دوشی یا کوله پشتی بسیار سنگین و قراردادن گوشی تلفن بین گردن و شانه است.پشت ما، بهای تمام این رفتارهای نادرست را می پردازد.گذشته از پشت درد، وضعیت نادرست بدن می تواند مشکلات دیگری از جمله تحلیل مفاصل و آرتروز فرسایشی را نیز ا یجاد کند.
قرارگرفتن نادرست، ماهیچه ها و مفاصل را به شدت تحت فشار قرار داده و زمینه را برای پشت درد و آرتروز فراهم می کند.به این ترتیب که برای نمونه قرار گرفتن در فضای کاری که نادرست چیده شده باشد، موجب می شود شخص بالاتنه خود را به جلو خم کرده، فشار مضاعف بر ستون مهره ها وارد کند و همین امر موجب تاب برداشتن تدریجی ستون مهره ها شود. سپس عضلات خود را با این حالت قرارگیری جدید وفق می دهند. بتدریج ماهیچه های سینه کوتاه شده، عضلات شکمی ضعیف و از طرف دیگر عضلات پشت، بلند و بیش از حد کشیده می شوند.این طرز قرارگیری بدن می تواند غضروف میان مهره ها را فشرده و از بین ببرد. در طول زمان، این حالت می تواند به آرتروز فرسایشی منجر شود. به طور خلاصه، بدن ما برای نشستن در تمام روز ساخته نشده است.
برای مبارزه با این خمیدگی رایج، صاف نگهداشتن پشت، بهترین و ساده ترین راه به نظر می رسد. صاف ایستادن کافی نیست. شما باید عضلات خود را در مقابل خمیدگی ورزیده کنید و آنها را در جهت عکس آن کشش دهید.به گفته یک مربی ورزش طرز قرار گرفتن صحیح این نیست که ستون مهره ها را در اثر صافی بیش از حد پشت از بین ببریم. اصل مطلب قوی کردن عضلات است و همین، مشکل را حل می کند.برای مبارزه با خمیدگی چند توصیه وجود دارد اما ابتدا با پاسخ به پرسش های زیر ببینید که طرز قرار گرفتن بدن شما چگونه است:آیا در پایان یک روز کاری، گردن و شانه هایتان خسته تر از بقیه بدنتان هستند؟ یا عضلات شانه شما به طور مشخصی بیش از باقی بدنتان ورزیده است؟ آیا عضلات شانه و کتف شما محکم هستند؟ آیا ماساژ گردن و شانه آسایش بسیاری برایتان به همراه دارد؟ اگر پاسخ شما به هریک از این پرسشها مثبت باشد، باید طرز قرارگیری بدنتان اصلاح شود.
فرم صحیح قرارگیری بدن
- عضلات شکم خود را در قسمت ناف کمی منقبض کنید، این انقباض را به سمت پشت بکشید و به عبارتی شکم خود را تو دهید: این کار ماهیچه های شکمی را محکم کرده و قفسه سینه را تقویت می کند.
- عضلات سینه را کشش دهید. رو به دیوار بایستید، یک دست خود را به سمت خارج بدن و چسبیده به دیوار، با زاویه 90 درجه نسبت به بدن قرار دهید و درحالی که دستتان بر روی دیوار قرار دارد، بالاتنه را به سمت بیرون و درجهت مخالف دست، بچرخانید تا کشش را در سینه خود حس کنید. مدتی به این حالت بمانید، سپس جهت کشش را تغییر دهید.
- عضلات پشت ران را کشش دهید. نشستن، این ماهیچه ها را کوتاه کرده، قسمت پایین پشت و عضلات شکم را تحت فشار قرار می دهید.
- عضلات پشت را تقویت کنید. بازوهای خود را در مقابلتان نگهدارید و دستتان را به آرامی مشت کنید. بازوها را به طور همزمان از آرنج خم کرده و برخیزید.
- همواره مراقب فرم قرارگیری بدنتان باشید. هرچه بیشتر با فرم صحیح بدن آشنا باشید، قرار گرفتن در آن برایتان ساده تر خواهد بود.
- هرگز کیفی که روی یک شانه قرار می گیرد را پر و سنگین نکنید. در صورت امکان یک کوله پشتی دو بند تهیه کنید، هر دو بند آن را بر شانه بیاندازید و آنرا سنگین نکنید.
- از پوشیدن مداوم کفش پاشنه بلند خودداری کنید.
- بر روی تشک سفت بخوابید و هنگام خواب به پهلو یا پشت قرار بگیرید.
- یک صندلی ارگونومیک تهیه کنید.
- گوشی تلفن را بین شانه و گردنه نگه ندارید.
- صفحه مانیتور کامپیوتر باید در زاویه 15 درجه قرار بگیرد.
- هر یک یا دو ساعت از پشت میز بلند شده و در اتاق حرکت کنید.
نظر شما