موضوع : پژوهش | مقاله

درست خوردن را جدى بگیریم

نویسنده:مهرى موسى وند
منبع:روزنامه جوان

مردم صبح ها جلوى مغازه ها و سوپرمارکت ها صبحانه مى خورند. همان جا مى ایستند و در حالى که دارند به کارهایى که باید بکنند و به جاهایى که باید بروند، فکر مى کنند به کیکى که خریده اند گاز مى زنند. پزشکان معتقدند صبحانه مهمترین وعده غذایى روز است و خوب و کامل خوردن آن تا حد زیادى انرژى مورد نیاز بدن را در طول روز تامین مى کند. اما براى مردم خواب آلودى که صبح ها در حال رفتن به محل کارشان هستند، صبحانه همان یک دانه کیکى است که سرپایى جلوى سوپر یا مغازه مى خورند. ظهرها این اتفاق جلوى ساندویچ فروشى ها و فست فودها مى افتد. شاید فقط شب ها است که سفره در خانواده ایرانى معناى واقعى خودش را پیدا مى کند، هرچند اگر سروته غذاى شب هم با سفارش پیتزا، هات داگ و ساندویچ چیزبرگرى از رستوران نزدیک خانه، هم نیاید.
دورى از سنت ها و پیروى از فرهنگ غذایى مد روز که وارداتى است، سبب شده یا با اندام هاى ورم کرده و چاق روبه رو باشیم و یا لاغرى را به قیمت ضعف و بى حالى به دست بیاوریم. زمانى در فرهنگ غذایى ما حبوبات جاى خودش را داشت. آش ماش که مادر بزرگ ها مى پختند سرشار از ویتامین ها و به ویژه ویتامین B بود. اما حالا حتى اسم این غذاها را هم نمى دانیم. به بچه ها مى گوییم، «پتاژ» اما نمى گوییم پتاژ همان سوپى است که از قدیم در غذاهاى خودمان جاى خاصى داشت. من چه قدر افسوس مى خورم که مردم به جاى یک وعده غذاى اصلى سفارش پیتزا و ساندویچ مى دهند، الویه درست مى کنند یا از بیرون آن را مى خرند، غافل از این که سیب زمینى فقط تا ۱۰ دقیقه بعد از پخت، ارزش غذایى دارد و بعد از آن فقط شکم را پر مى کند. از طرفى غذاها را محدود کرده ایم به پختن برنج و خورش. آن هم هر شب.
قدیم کجا مردم این قدر برنج مى خوردند. براى خیلى از خانواده ها که فقط سالى یک بار رشته پلوى شب عید بود و بعضى هم هر چند وقت یک بار برنج مى خوردند، که نه با مدام خوردنش کسى این قدر اضافه وزن داشت و نه براى گرفتن رژیم لاغرى خود را از خوردن آن محروم مى کرد. اگر پیاز و ماست سر سفره نبود، دست به غذا نمى بردند و حالا ما این ها را حذف مى کنیم سالاد با سس فراوان درست مى کنیم و جاى دوغ، نوشابه مى خوریم و با جایگزین کردن غذاهاى آماده و مد روز خارجى به انواع بیمارى ها خوشامد مى گوییم و تا مدت ها با عوارضش دست به گریبانیم.
این دید انتقادى به وضعیت تغذیه و نحوه غذاخوردن مردم فقط در گفته هاى متخصص تغذیه نیست که نمود دارد، بلکه بسیارى از کارشناسان تغذیه مى گویند استفاده بیش از حد از غذاهاى آماده (Fast food) شیرینى، قند و شکر و روغن هاى نامناسب که میان مردم رایج است، زنگ خطرى جدى براى سلامتى آن ها است و فقط اصلاح رفتارها و عادت هاى غذایى است که مى تواند آن ها را از ابتلا به بسیارى از بیمارى ها در امان نگه دارد.


 

نظر شما