درآمدی بر چیستی کلام سیاسی اسلامی
کلام سیاسى یکى از شاخههاى حوزه اندیشه سیاسى اسلام است و از این جهت، پرداختن به کلام سیاسى شیعه، ما را وارد عرصه مطالعات سیاسى اسلامى مىکند. گونههاى مطالعاتى مختلفى مثل فلسفه سیاسى، فقه سیاسى، سیاستنامهها، عرفان سیاسى و... در اندیشه سیاسى اسلام وجود دارد؛ اما در این میان به نظر مىرسد اهتمام به کلام سیاسى ضرورت خاصى دارد. در این نوشتار به چیستی، وظایف، روشها و ضرورت طرح کلام سیاسی میپردازیم.
کلام سیاسی از جمله حوزههای مطالعات سیاسی- اندیشه سیاسی به شمار میرود که درصدد بررسی، تبیین و دفاع از آموزههای سیاسی دینی است. در واقع، کلام سیاسی، شاخهای از علم کلام است که میبایست ویژگیها و شاخصهای علم کلام در آن احراز شود. برای علم کلام، تعاریف متعددی بیان شده است که در اینجا به یک نمونه از این تعاریف اشاره میکنیم که به بحث ما نیز نزدیکتر است. استاد شهید مرتضی مطهری در باب تعریف علم کلام بر این باور است که علم کلام، علمی است که درباره اصول دین اسلام بحث میکند؛ به این معنا که آنها را توضیح میدهد و درباره آنها استدلال میکند و از آنها دفاع مینماید. به هر حال در تمامی تعاریف از علم کلام، برخی ویژگیهای خاص همچون توجه به بعد اعتقادات و عقاید ایمانی، نقش اثباتی و تبیینی و نیز نقش دفاعی محوریت کامل دارد. موضوع علم کلام نیز ذات خداوند و ممکنات و نیز عقاید دینی و اصول دین است. با توجه به اینکه اتخاذ هر یک از موضوعات علم کلام میتواند در تعریف و تعیین موضوع کلام سیاسی دخیل باشد، به نظر میرسد اتخاذ اصول و عقاید دینی به صورت موضوع علم کلام مناسبتر باشد؛ زیرا تمامی مباحث مطرح در علم کلام را در برمیگیرد و همچنین دغدغه علم کلام را برجستهتر ساخته و بسیاری از مسائل جدید کلامی را تحت پوشش خود قرار میدهد و همچنین این قول با سنخ مباحث کلامی سیاسی سازگاری بیشتری دارد که در آن از مسائل سیاسی مرتبط با عقاید دینی بحث میشود.
به هر حال با توجه به تعریف علم کلام و موضوع آن میتوان کلام سیاسی را این گونه تعریف کرد که کلام سیاسی، شاخهای از علم کلام است که به تبیین و توضیح آموزههای ایمانی و دیدگاههای دین در باب مسائل و امور سیاسی پرداخته، از آنها در برابر دیدگاهها و آموزههای رقیب دفاع کند. موضوع کلام سیاسی نیز اصول و عقاید سیاسی دینی است.
وظایف علم کلام و کلام سیاسی
متکلمان کلاسیک اسلامی، مهمترین وظایف علم کلام را اثبات و دفاع از عقاید اسلامی میدانستند؛ از این رو به تبیین و اثبات این آموزهها پرداخته، در برابر دیگر مکاتب از آن دفاع میکردند. بر این اساس، میتوان وظیفه کلام سیاسی را کشف و استخراج دیدگاهها و آموزههای دینی و تنظیم و توضیح آنها، استدلال بر این آموزهها و دفاع از آنها در برابر دیگر مکاتب دانست.
روششناسی مباحث کلامی و کلام سیاسی
علم کلام به تناسب اهداف گوناگون خود از روشهای متعدد و مختلفی بهره میگیرد؛ بنابراین میتوان گفت نکته بارز روششناختی مباحث کلامی، چند روشی بودن آن است که از جمله این روشها میتوان به تمسک به روشهای استقرایی، تجربی جهت توضیح و تبیین دادههای دینی و همچنین روشهایی چون علم تفسیری و هرمنوتیک و پدیدارشناسی اشاره کرد. با توجه به این مطلب، در مباحث کلام سیاسی نیز چند روشی بودن حاکم است، اما بحثى که در اینجا لازم است، به لحاظ روششناسى کلام سیاسى شیعه مطرح شود، میزان کاربرد و کارآمدى روشهاى گوناگون در عصر حاضر است. از آنجا که امروزه پیگیرى استدلالى مباحث، اهمیت بیشترى یافته و در وضعیت فناورى ارتباطات، مخاطبان، بسیار متنوع شدهاند، در مباحث کلام سیاسى نیز باید کوشید با رعایت صبغه غالب مخاطبان، روش مناسب را برگزید؛ از این رو، کلام نقلى در احتجاجات کلامى، کاربرد کمترى مىیابد. روش نقلى در کشف و استخراج آموزههاى دینى مىتواند موثر باشد؛ اما جهت محاجه و احتجاجات کلامى، استفاده از روشهاى استدلالى ـ عقلى که مخاطبان بیشترى را مىتواند تحت پوشش قرار دهد، مقدم خواهد بود؛ البته افزون بر برهان عقلى، روشهاى رایج در دینپژوهى امروز مثل پدیدارشناسى و هرمنوتیک نیز مىتواند در این جهت موثر واقع شود.
ضرورت طرح کلام سیاسى
در باب ضرورت و اهمیت طرح و پیگیری کلام سیاسی باید گفت کلام سیاسى یکى از شاخههاى حوزه اندیشه سیاسى اسلام به شمار مىرود و از این جهت، پرداختن به کلام سیاسى شیعه، ما را وارد عرصه مطالعات سیاسى اسلامى مىکند. چنانکه پیشتر نیز اشاره کردیم، گونههاى مطالعاتى مختلفى، مثل فلسفه سیاسى، فقه سیاسى، سیاستنامهها، عرفان سیاسى و... در اندیشه سیاسى اسلام وجود دارد؛ اما در این میان به نظر مىرسد اهتمام به کلام سیاسى ضرورت خاصى دارد. این جهات را مىتوان در مواردی بر شمرد که در اینجا به اختصار به آنها اشاره میکنیم. 1. بازخیزى و احیاى اسلامگرایى در عرصه سیاسى در 2 سده اخیر 2. سیطره سکولاریسم و چالش آن با مبانى اسلامى ـ شیعی 3. ضرورت تأمین و تبیین مبانى نظرى حکومت دینى و دفاع از نظام اسلامى در ایران 4. بحران مکاتب فکرى معاصر و گسترش گرایش به دین در عرصه سیاسى ـ اجتماعى 5. ضرورت فعالسازى مطالعات سیاسى در حوزههاى علمیه شیعى و نیاز به مباحث کلام سیاسى 6. ضرورت تبیین امهات مباحث سیاسى اسلامى در کلام سیاسى و زمینهسازى پویایى فقه سیاسى شیعه. البته دلایل و جهات دیگری را نیز میتوان برای اهمیت ضرورت طرح کلام سیاسی بیان کرد که در این نوشتار مجال پرداختن به همه آنها نیست
منبع: / روزنامه / جام جم ۱۳۹۰/۹/۷
نویسنده : سید جواد میرخلیلی
نظر شما