رابطه حماس با تشکیلات خودگردان
اشاره:
آنچه در پی می آید مصاحبه خالد مشعل رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین "حماس" با شبکه ماهواره ای الجزیره در تاریخ 25/8/2003 م (3/6/1382)است. آقای غسان بن جدو خبرنگار شبکه الجزیره در تهران این مصاحبه را با خالد مشعل انجام داده است.
غسان بن جدو: بینندگان عزیز سلام.
وضعیت بسیار خطرناکی که اکنون در فلسطین در جریان است، خوشحال هستیم که استاد خالد مشعل رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس در گفت و گوی ویژه با ما شرکت کرده است. استاد خالد مشعل، خیلی خوش آمدید.
خالد مشعل: متشکرم
غسان بن جدو: از شما به سبب آنکه این دعوت را در حالی که وضعیت امنیتی شما پیچیده است، پذیرفتید، تشکیر می کنیم. جناب آقای خالد مشعل، شما اعلام کردید که عملیات خود را به تعلیق در می آورید ـ با آنکه از کلمه آتش بس برای آن استفاده نکردید ـ رسانه ها از کلمه آتش بس برای این کار شما استفاده می کنند. آیا می توان گفت که تعلیق عملیات از سوی شما یا لغو آن تصمیم نهایی شماست؟
خالد مشعل: بسم الله الرحمن الرحیم
در حقیقت این شارون بود که آنچه را آتش بس یا تعلیق عملیات یا ابتکار "حماس"، جهاد اسلامی، (گردانهای ) شهدای الاقصی و سایر گروه های فلسطینی نامیده می شد، نقض کرد و شکست. او در پنجاه روز متوالی پس از اعلام آغاز اجرای این طرح به کشتارها، دستگیریها، اشغال (شهرها و مناطق فلسطینی نشین) و تخریب منازل ادامه داد و با آزادی هزاران اسیری که در زندانهای اشغالگران به سر می برند، مخالفت کرد و پس از آن با ترور رهبر مجاهد مهندس اسماعیل ابو شنب که یکی از مسئولان سیاسی جنبش حماس و از رهبران سیاسی در فلسطین بود، ضربه نهایی را به آن وارد کرد. این اقدام شارون در حقیقت تعبیر وی برای پایان این ابتکار آتش بس یا تعلیق عملیات نظامی بود، پس شارون مسئول این کار است و حماس و سایر گروه های فلسطینی به عنوان مسئول تلافی تجاوز و دفاع از خود هستند و ممکن نیست که ما بمانیم و این ضربات را تحمل کنیم و تنها به تماشای دشمن بسنده کنیم.
غسان بن جدو: از موضع شارون که بگذریم، آیا تصمیم حماس برای توقف عملیاتش، تصمیمی قطعی بود یا نه؟ و آیا لغو آتش بس تصمیم نهایی است یا نه؟ آیا احتمال دارد که بار دیگر آتش بس به هر صورت یا شروط یا قواعدی به اجرا درآید؟
خالد مشعل: ما گروه های فلسطینی این طرح را به سبب آنکه به نفع همه بود و به علت مصالح آن برای ملتمان و به سبب پایین کشیدن فتیله جنگ داخلی در میان فلسطینیان ـ که شارون به شدت در پی آن بود و بوش و دولت آمریکا آن را تشویق می کردند ـ مطرح ساختیم، اما نتیجه چه شد؟ نتیجه این اقدام در پنجاه روز گذشته، شهادت 24 فلسطینی، تخریب کلی و جزئی 309 منزل، دستگیری 365 تن و نقض مکرر آتش بس به طرق مختلف بود. (اشغالگران) به مصادره هزاران دونم از زمینهای فلسطینیان در کرانه باختری برای ساخت دیوار امنیتی نژادپرستانه صهیونیستها و پیگیری سیاست ترور که حتی رهبران فلسطینی در کرانه باختری و نوار غزه را نیز در بر گرفت، ادامه دادند. پیش از آن شهید عبدالله القواسمه را ترور کردند. پس از آن محمد سدر، سپس شهدا و رهبران اردوگاه جنین، نابلس و اردوگاه عسگر را ترور کردند. ضربه اصلی بر پیکره این طرح را نیز با جنایت ناجوانمردانه ترور مهندس اسماعیل ابو شنب رحمة الله علیه وارد کردند. ما چه بگوییم؟ به نظر شما ملت فلسطین باید چکار کند؟ همین اقدامات بود که ما را در حماس بر آن داشت که به همه آنهایی که تلاش داشتند اوضاع را در فلسطین آرام کنند، بگوییم که باید به دنبال علت گشت. به آنان گفتیم که نباید به دنبال طرف ضعیف تر که ما قربانیها باشیم، بروند. این معادله (متأسفانه) همیشه برقرار بوده است که همه تلاشهای منطقه ای و بین المللی به سوی طرف ضعیف هدایت شود و از این طرف که قربانی شده است بخواهند که ساکت شود، حتی ناله نکند و درد خود را نیز نگوید و این در حالی است که جلاد آزاد گذاشته می شود تا هر کاری را که دلش بخواهد انجام دهد. این درست نیست. این از عدالت به دور است. اگر امروز ابتکاری مطرح می شود، باید این گونه باشد که طرفهای منطقه ای و بین المللی از شارون و رژیم صهیونیستی بخواهند که تجاوزات خود را متوقف کند، به اشغالگری که سبب همه بلاهاست، پایان دهد. اسیران را آزاد کند. در این صورت و پس از آن به نزد ملت فلسطین و گروه ها و تشکیلاتش بیاید و به آنان بگوید که شما نیز به یک اقدام مثبت دست بزنید. اما اینکه از ما خواسته شود. ما نزدیک به دو ماه پیش به اقدام مثبت دست زدیم، اما نتیجه تنها این بود که شارون به قتل و کشتار ادامه دهد و با حرص بیشتری آن را دنبال کرد.
غسان بن جدو: اما استاد خالد مشعل لطفاً با صراحت بگویید که آیا شما در اصل در اعلام تعلیق عملیات جدی و مصمم بودید؟
خالد مشعل: بله ما کاملاً جدی بودیم.
غسان بن جدو: یا اینکه امیدوار بودید که شارون آن را نقض کند...
خالد مشعل: نه به هیچ وجه.
غسان بن جدو: او این آتش بس را نقض کند تا آنکه شما برای از سر گیری عملیات مسلحانه خود بهانه ای داشته باشید؟
خالد مشعل: ما هیچ شکی نداشتیم که دفاع از خود و مقاومت در برابر اشغالگری کاملا حق مشروع ماست و به بهانه نیاز ندارد، اما وضعیت عمومی، مصلحت ملی فلسطین و تحلیل برهه ای که در آن به سر می بریم، همه اینها ما را بر آن داشت که به چنین اقدامی دست بزنیم. ما در این اقدام خود جدی و صادق بودیم. دلیل آنهم گواهی حامیان و هم دشمنان بود که همه بر این باور بودند که گروه های فلسطینی و در رأس آنها جنبش "حماس" کاملا به تعلیق عملیات پایبند بود، اما دشمن به هیچ وجه چنین نبود. ما کاملا جدی بودیم و در عمل نیز این ابتکار ما شارون را به شدت ناراحت کرد، زیرا نقاب از چهره او کشید و صورت واقعی او را نشان داد، زیرا او را در تنگنا قرار داد و با مشکل مواجه کرد. این امر نیز به سبب ماهیت رژیم صهیونیستی است که بر مبنای قتل و عملیات جنایتکارانه بنا شده است. آتش بس و تعلیق عملیات برای آن مطرح شد که او را در تنگنا قرار دهد و عرصه را بر او تنگ کند و گزینه های پیش روی او را محدود گرداند به همین دلیل او تلاش کرد که به سرعت از آن خارج شود. شارون و حکومتش می خواهند که همه چیز را یکجا در دست داشته باشند. می خواهند که دستشان برای قتل و کشتار باز باشد، می خواهند که زمین را غصب کنند و امنیت هم داشته باشند. خلاصه اینکه در این فکر هستند که همه آنچه مال ماست، مال آنها باشد و ملت فلسطین آواره گردد و در زیر یوغ اشغالگران باشد و از بین برود. این امکان ندارد. این معادله پا بر جا نمی ماند. درست نیست که همه چیز در دست دشمن صهیونیستی باشد و ملت فلسطین یا کوچانده و آواره شود یا در زیر سلطه اشغالگران بماند. امنیت و اشغالگری یکجا جمع نمی شود. این معادله را همه جهانیان باید بفهمند. درست نیست که از ما بخواهند که مقاومت را متوقف کنیم و اشغالگری همچنان ادامه یابد. ریشه درد و بلا مقاومت نیست. انتفاضه ملت فلسطین نیست که برای دفاع از خود شروع شده است. ریشه بلا در اشغالگری است. اشغالگران باید از اینجا بروند. پس از آن است که مقاومت بهانه ای برای ادامه مبارزه نخواهد داشت.
غسان بن جدو: خیلی خوب استاد، شما اکنون با صراحت گفتید که شارون از مسئله آتش بس به شدت ناراحت بود و به دنبال بهانه می گشت. آیا عملیات قدس بهانه او (برای نقض آتش بس) نبود تا آنکه او عملیات خود را از سر بگیرد؟ آیا عملیات قدس با آن عظمت لازم بود و توجیه پذیر؟
خالد مشعل: آقای بن جدو، عملیات قدس کی رخ داد؟ آیا همان روزی که طرح تعلیق عملیات اعلام شد، این عملیات صورت گرفت؟ این عملیات پس از گذشت پنجاه روز از اعلام تعلیق عملیات به مرحله اجرا گذاشته شد. این عملیات پس از آن صورت گرفت که صبر ملت فلسطین لبریز شد. انسان هر چه قدر هم که صبور باشد اگر این کاسه صبرش پر شود دیگر نمی تواند از لبریز شدن آن جلوگیری کند. اگر دشمن همچنان به قتل و کشتار ادامه می دهد و همچنان که گفتیم تعدادی از فرماندهان را در اردوگاه عسگر نابلس به شهادت رساند، اندکی بعد چهار تن دیگر را کشت و یک منزل چهار طبقه را بر سر ساکنانش خراب کرد. محمد سدر و عبدالله القواسمه را به شهادت رساند و در این سرزمین به فساد مشغول گشت. ملت ما دیگر قادر به سکوت در برابر همه این جنایتها و جرمهایی که دشمن مرتکب شد، نبود. خداوند متعال فرموده است:" و لمن انتصر بعد ظلمه فأولئک ما علیهم من سبیل" {کسی که پس از ستمی که به او شد، انتقام بگیرد، مجازات نمی شود}و "لا یحب الله الجهر بالسوء من القول إلا من ظلم"{ خداوند دوست ندارد زبان به بدگویی گشوده شود، مگر آن کس که مورد ستم قرار گرفته است}. این بدان معناست که چنین اقدامی یک واکنش انسانی است. عملیات قدس نیز نشان دهنده این سیل ویرانگر بود. این ملت نمی تواند به این بهانه که آتش بس اعلام کرده است به شارون اجازه بدهد که به اقداماتش جامه عمل بپوشاند. از یک سو طرحی پیشنهاد شده بود و از سوی دیگر متأسفانه مذاکراتی میان کابینه فلسطینی و کابینه شارون در جریان بود. جهانیان فکر می کردند که وضعیت عادی است و این در حالی بود که ملت فلسطین می نالید، کشته می شد و قربانی می گشت، این وضعیت نمی توانست ادامه پیدا کند. به همین خاطر واکنش بسیار طبیعی و قابل پیش بینی بود. نقض مکرر آتش بس صورت گرفته بود. تجاوزاتی صورت گرفته بود. طبیعی است که واکنش صورت گیرد. برادر غسان، ما در وقت خود هشدار دادیم. "حماس" بیانیه های متعددی صادر کرد و در آنها نسبت به این نقض مکرر آتش بس از سوی صهیونیستها و ادامه تجاوزات هشدار داد. "حماس" نسبت به پافشاری شارون بر آزاد نکردن اسیران هشدار داد. ما پیامهایی را برای حکومتهای عربی و چندین کشور اروپایی و سایر مناطق جهان فرستادیم. ما حتی برای آمریکا نامه ای به همراه موارد نقض آتش بس فرستادیم و نیز ....
غسان بن جدو: از طریق چه کسی این پیام را برای آمریکا فرستادید؟
خالد مشعل: از طریق دیپلماتها و کانالهای متعدد دیپلماتیک.
غسان جدو: و آمریکا رسماً آن را دریافت کرد؟
خالد مشعل: بدون در نظر گرفتن اینکه چگونه با آن برخورد کند، ما تنها به این سبب که حرفمان را به گوش آنان برسانیم و با صراحت حرف خود را به آنان بزنیم این کار را کردیم. ما همچنین پیامی را برای کابینه ابومازن فرستادیم و در پیام خود گفتیم که ای آقایان، جراحتها بر ملت فلسطین سنگینی می کند. آتش بس مکرراً نقض می شود. شما خواسته بودید که فلسطینیان به ابتکاری دست بزنند، الآن کجایید؟! چرا اشغالگران را (از اقداماتشان) باز نمی دارید؟ چرا به اقدامی دست نمی زنید که اشغالگری و ستم از سر ملت ما برداشته شود تا تعلیق عملیات و ابتکار معنا پیدا کند؟ ما هشدار دادیم و به همه اعلام کردیم، اما کسانی که مورد خطاب قرار گرفتند همه چیز را ناشنیده گرفتند. زیرا متأسفانه طرفهای بین المللی و منطقه ای جسارت ندارند که ستمگر را از اقداماتش باز دارند. آنها اگر در تنگنا قرار گیرند و وضعیت در داخل فلسطین متشنج شود به سوی طرف ضعیف تر که همان طرف فلسطینی است، می آیند. این ستمکاری است و ما نمی توانیم در برابر آن صبر کنیم و آن را تحمل نماییم. این حق ملت فلسطین است که از خود دفاع کند. عملیات قدس نیز در همین راستا انجام شد نه کمتر و نه بیشتر.
غسان بن جدو: بسیار خوب، در همه موارد نقض آتش بس که شما یادآور شدید به نظر می رسد که رهبران جنبش حماس یا اعضای گردانهای قسام هدف قرار گرفته باشند، اما شما می گویید که ملت فلسطین نمی تواند صبر کند و ملت فلسطین تصمیم گرفته است که پاسخ دهد. چگونه بر این مسئله تأکید می کنید که همه آحاد ملت فلسطین در کنار عملیات مقاومت هستند؟ چگونه برای ما ثابت شود که همه فلسطینیان با این عملیات موافقند؟
خالد مشعل: بله، نشانه های زیادی در این باره وجود دارد. مراسم تشییع پیکر شهید اسماعیل ابو شنب که در آن بیش از صد هزار نفر شرکت کردند و همه گروه های فلسطینی از احزاب گرفته تا گروه های مقاومت و مؤسسات دیگر و تعدادی از اعضای مجلس قانونگذاری و تشکیلات خودگردان در آن حضور داشتند و همه از مقاومت حمایت می کردند و عموم مردم شعار می دادند که باید به تجاوزات پاسخ داده و انتقام خون شهیدان گرفته شود. این صحنه پس از جنایت اشغالگران در اردوگاه عسگر نابلس نیز مشاهده شد. پس از ترور محمد سدر و سایر رهبران و فرماندهان نیز دیده شد. از سوی دیگر باید به تظاهراتی که در داخل و خارج اردوگاه های لبنان و غیره برگزار شد، توجه شود. مشاهده نظر سنجیهایی که دو روز پیش از سوی شما (کانال الجزیره) به اجرا درآمده است نیز می تواند مفید باشد.
غسان بن جدو: سایت اینترنتی الجزیره
خالد مشعل: سایت الجزیره دیروز نتایج یک نظر سنجی را منتشر کرد که همه چیز در آن واضح و روشن بود. پرسیده بودند که آیا عملیات قدس یا لغو تعلیق عملیات از سوی حماس و جهاد اسلامی موجب می شود که درگیری داخلی در میان فلسطینیان ایجاد شود؟ 22 درصد گفتند که ممکن است به اغتشاش داخلی بینجامد، اما 78 درصد گفتند که نه، هیچ گاه به آشوب داخلی منجر نمی شود.
غسان بن جدو: بسیار خوب، و اگر ....
خالد مشعل: (ببخشید) این امر نشان می دهد که این عملیات یک حق طبیعی است. مقاومت حقی طبیعی است. مخالفت با ادامه آنچه آتش بس نامیده شده است تا زمانی که خون فلسطینیان بر زمین ریخته می شود، واکنش طبیعی به شمار می رود و به جنگ داخلی منجر نمی شود. ما به عنوان یک ملت حقی داریم.
غسان بن جدو: بسیار خوب، اگر از نتایج این نظرسنجیها بگذریم، شما به عنوان رهبران حماس که از خواسته های عموم آگاه هستید، از حضور این گروه ها و تشکیلات خودگردان و گزینه سیاسی در برابر کابینه ابومازن آگاهید، آیا معتقد نیستید که اینگونه عملیات شما ـ مانند گذشته ـ به ایجاد آشوب داخلی و خدای ناکرده جنگ داخلی می انجامد، البته تا زمانی که طرحی سیاسی در کنار اینها وجود داشته باشد و در مقابل، شما نیز طرح دیگری که با آن یکی کاملا متضاد است، در دست دارید؟
خالد مشعل: برادر عزیز، بار دیگر تأکید می کنم، کسی که آتش بس را نقض کرد شارون و جنایتهای مکرر وی بود. کسی که آتش بس را لغو کرد و مسئولیت آن نیز به گردن اوست، دولت آمریکاست. ما در بیانیه های خود اعم از بیانیه هایی که به تنهایی صادر کردیم یا بیانیه های مشترکی که به همراه برادران جنبش جهاد اسلامی منتشر کردیم بر این مسأله تأکید ورزیده ایم. شارون مسئول این وضعیت است. دولت آمریکا هم که در برابر جنایتهای شارون سکوت کرد، مسئول است. آمریکا جنایتهای متعدد شارون را محکوم نکرده است، بلکه تنها زمانی واکنش نشان می دهد که عملیات تلافی جویانه یا دفاع از خود فلسطینیان صورت می گیرد.
اما درباره ترس از داستان فتنه و نه خود فتنه؛ من به شما گفتم که می توانید نظر فلسطینیان را بپرسید. ملت فلسطین قانع شده است که ما حق داریم (تجاوزات را) تلافی کنیم. ما فرصت کافی را برای آتش بس ایجاد کردیم، اما هیچ اقدام مثبتی از سوی صهیونیستها یا حتی طرفهای بین المللی برای نجات ملت فلسطین صورت نگرفت تا آنکه به ملت فلسطین حق بدهند و حقوقش را به آنان باز پس دهند. ملت فلسطین می داند که این حق طبیعی ماست. نکته ای که اکنون باید یادآوری شود این است که ما هم می دانیم که برادران در تشکیلات خودگردان تحت فشار هستند. فشارهای زیادی به آنان وارد می شود، اما این کانال و تنگه باریکی که دولت آمریکا و شارون تلاش می کنند که ملت فلسطین را به همراه تشکیلات یا حکومتش در آن داخل کنند، باید از سوی ما با آن مخالفت شود. "اسرائیلیها" اکنون می گویند که ای فلسطینیان حاضر در کابینه ابومازن و محمد دحلان و همه سازمانهای امنیتی یا با گروه های فلسطینی می جنگید و سلاحهای آنها را جمع آوری و زیر بنای آنها را نابود می کنید یا "اسرائیل" خود این کار را می کند. آمریکاییها نیز همین را می گویند. ما نباید در چنین تنگه ای محاصره شویم. برای هیچ فلسطینی چه در داخل تشکیلات باشد یا نه، جایز نیست که دیکته های آمریکا و "اسرائیلیها" را به گردن بگیرد، اگر هم تعهداتی را به گردن گرفته است نباید در برابر فشارهای آمریکا و صهیونیستها تسلیم شود و باید بر اساس مسئولیت ملی خویش عمل کند. اگر حکومتها برای حمایت از ملتهایشان به وجود نیایند به چه درد می خورند؟ اولویت کابینه فلسطین امروز این نیست که در برابر فشارهای آمریکایی و صهیونیستی تسلیم شود. اولویتهایش این است که مزدوران و جاسوسانی را که مردم ما را هدف قرار می دهند از چنین اقدامی باز دارند. مزدورانی را که اعضای "حماس"، جهاد اسلامی و فتح و حتی اعضای تشکیلات خودگردان را که در مأموریتهای ملی و مقاومت شرکت می کنند، هدف قرار می دهند، بگیرند.
حکومت فلسطینی باید زمینه را برای گفت و گوی جدی و سازنده ای که همه گروه های فلسطینی در آن مشارکت داشته باشند، فراهم کند. این گفت و گوها باید در مسیر دفاع از خود و گرفتن حقوق از دست رفته فلسطین باشد. حکومت فلسطینی باید از ملت خود دفاع و پشتیبانی کند. این مسئولیت حکومت فلسطینی است، نه اینکه این حکومت به گونه ای رفتار کند که انگار هیچ مسئولیتی ندارد. همه حکومتها در دنیا مأموریتهای ملی دارند، آنها تعهدات و روابط سیاسی نیز دارند، اما اینکه حکومتی تشکیل بدهیم که مأموریتش تنها حفظ امنیت "اسرائیل" باشد و اگر در این کار قصور ورزد، رهبران این حکومت به شدت مورد حمله قرار گیرند که چرا این مسئولیت خود را انجام نداده اند یا اینکه به میزان توقع شارون کاملا این کار را نکرده اند، (بسیار شرم آور است). کما اینکه چند هفته یا چند ماه پیش آمریکاییها و صهیونیستها صحبت از ستایش از رهبران این حکومت می کردند، اما اکنون به رسانه های صهیونیستی بنگرید.
غسان بن جدو: آیا از نظر شما تفاوتی میان تشکیلات به ریاست آقای یاسر عرفات و میان کابینه تشکیلات به ریاست آقای ابومازن وجود دارد؟
خالد مشعل: قطعاً در عرصه فلسطین جریانهای مختلفی حضور دارند. تشکیلات خودگردان و حزب این تشکیلات که همان جنبش فتح است و ما با آن رابطه گسترده ای داریم در این عرصه حضور دارند. جنبش فتح دارای تاریخ مبارزاتی مشخصی است و ما و آنها در انتفاضه در یک سنگر بوده ایم. تعدادی از اعضای این جنبش در تشکیلات خودگردان حضور دارند، گروهی هم در کابینه هستند و در این میان مواضع متعددی نیز وجود دارد. ما از زمانی که تشکیل سازمان دادیم مبنا را بر گفت و گو گذاشتیم. ما حتی با کسانی که در تشکیلات خودگردان با ما مخالفند، مذاکره می کنیم. ما و آنها و همه ملت فلسطین در یک سنگر هستیم حتی اگر ما با آنها مخالف باشیم یا آنها با ما مخالفت کنند. به همین سبب از آنها درخواست کردیم که تسلیم فشارها نشوند، زیرا مرجع آنان در همه امور ملت و آرمان فلسطین است.
غسان بن جدو: نه لطفاً این پرسش را پاسخ بدهید که آیا شما فرقی میان تشکیلات به ریاست عرفات و کابینه این تشکیلات قائل هستید یا نه؟
خالد مشعل: تفاوت قائل شدن با نام و عنوان نه. به این معنا که ما در برابر تشکیلات یک موضع داشته باشیم و در برابر کابینه موضع دیگر، این طور نیست. زیرا موضع گیری ما بر اساس مواضع سیاسی که طرفهای مقابل اتخاذ می کنند، تعیین می شود و بر اساس چگونگی بالفعل درآوردن این مواضع. بر اساس میزان طرفداری از ملت فلسطین تعیین می شود. این معیار ماست. هر کس که از آرمان ما و ملت ما طرفداری کند و هر کسی که برنامه هایش ملی باشد و اولویاتش هم مشکلات ملتش، او از نظر ما از دیگران به ما نزدیک تر است. این یک معیار است، نه عنوان.
غسان بن جدو: اما پس از عملیات قدس، رهبران تشکیلات خودگردان چه در کابینه و چه در سطح بالای تشکیلات تصمیماتی برای مهار جنبش حماس و سایر گروه های مقاومت اتخاذ کرده اند و شما به خوبی از آن آگاه هستید. موضع شما در برابر این اقدام چیست؟ بویژه که برخی از طرف تشکیلات خودگردان گفتند که عملیات ترور مهندس شهید ابو شنب عملی شدن این تصمیمات را متوقف کرد، اما این تصمیم به عنوان یک تصمیم سیاسی هنوز پا برجاست.
خالد مشعل: برادر غسان، من بارها گفته ام که فرمانده شهید مهندس اسماعیل ابو شنب در نزد همه گروه ها و همه نیروهای فلسطینی به انسانی حامی وحدت و اتحاد گرا با تمام وجودش، معروف بود. این مرد در تمام زندگی خود با فکر و عمل و مواضعش به اتحاد می اندیشید. حتی در شهادتش نیز این مسأله نمود عینی داشت. شهادت ایشان عملاً از احتمال درگیری میان فلسطینیان کاست. من روزهای سه شنبه و چهارشنبه (پیش از شهادت مهندس ابو شنب) تحریکات آمریکایی ـ صهیونیستی و تصمیمات کابینه و تشکیلات خودگردان را به دقت پی می گرفتم.
غسان بن جدو: تشکیلات ... بله.
خالد مشعل: من نگران بودم. این نگرانی، ترس برای خودمان نبود. ما برای "حماس" نگران نیستیم. حماس در میان سختیها رشد کرده است. حماس جنبشی است که بدون خواست خداوند متعال، کسی نمی تواند آن را مهار کند، زیرا خداوند و مردم با آن هستند. حرکت این جنبش به حرکت امت و ملتش وابسته است، اما من نگران درگیری احتمالی و غیر قابل پیش بینی داخلی در فلسطین هستم. شهادت مهندس اسماعیل ابو شنب عملاً فتیله جنگ را پایین کشید تا همه فلسطینیان بار دیگر به وحدت فکر کنند. حتی برادرانی که در تشکیلات خودگردان حضور دارند احساس کردند که نمی توانند تصمیمات خود را به مرحله اجرا بگذارند. شکر خداوند با آنکه خسارت بزرگی را با شهادت برادر اسماعیل ابو شنب متحمل شدیم، اما شهادتش برکت زیادی هم داشت. این همیشه برکت شهدا بوده است. زندگی آنان پر برکت است و مرگ آنان نیز همین طور. اما من می گویم که تشکیلات فلسطین نباید اقدامات خود را بر اساس مزاج آمریکا و صهیونیستها تنظیم کند یا همیشه احساس کند که بحران زده است. من در اینجا می گویم....
غسان جدو (با قطع کلام): اما آنها شما را متهم می کنند که خود شما همیشه به تحریکات"اسرائیل" واکنش نشان می دهید؟
خالد مشعل: برخی می گویند که باشد، اگر شارون به آتش بس توجه نمی کند، پس چرا به دام او می افتید؟ ابتدا به نظر می رسد که این پرسش منطقی باشد، اما ملت فلسطین در زیر چنین تجاوزاتی یا در برابر چنین پرسشی، نمی تواند بگوید که برای اینکه در دام شارون نیفتم در برابر ظلم و ستم صبر می کنم. این معادله ایجاد نمی شود. کسی که این پرسش را مطرح می کند باید به جهانیان، آمریکاییها، اروپاییها، قدرتهای منطقه ای و کشورهای عرب بگوید که شما زمانی که گروه های فلسطینی عملیات خود را به تعلیق درآوردند، چه کردید؟ چرا از آن فرصت استفاده نکردید و به ملت فلسطین حق ندادید و کاری برای جلوگیری از قتل و تجاوزات و دستگیریها به دست شارون انجام ندادید؟ شما چرا چنین کاری انجام ندادید؟
غسان بن جدو: زمان کم بود، فرصت اندک بود و تنها دو ماه این فرصت به وجود آمد.
خالد مشعل: نه وقت کم نبود. این تنها پیامی است که از آدرسش می توان به محتوایش پی برد. یعنی اینکه اگر شارون خیرخواه بود، اگر می خواست که با ابتکار تعلیق عملیات برخورد مناسبی داشته باشد از روز اول می توانست این کار را انجام دهد، اما از همان روز اول گفت که این ابتکار به اندازه قلمی که با آن نوشته شده است، ارزش ندارد. آنها گفتند که ما طرف این طرح نیستیم و همچنان به قتل و کشتار و اقدامات تجاوزکارانه خود ادامه دادند، انگار هیچ چیزی رخ نداده است.
غسان بن جدو: اما ببخشید، آیا این امر دلیل آن نیست که شما هیچ طرح سیاسی در اختیار ندارید و هنگامی که با وجود این طرح در تنگنا قرار گرفتید و نتوانستید به صورت دیگری فعالیت کنید، زیرا شما این پروژه سیاسی را پی گرفته بودید؟
خالد مشعل: نه. این درست نیست. برخی گمان می کنند که طرح سیاسی این است که اگر هر طرح آمریکایی یا بین المللی یا هر درخواست صهیونیستها را پذیرفتیم، کاملا عقلایی رفتار کرده ایم و از نظر سیاسی واقع بین هستیم و در آن صورت گفته می شود که ما طرح سیاسی در اختیار داریم. کسانی که در این راه گام نهادند و خود را به عنوان گروه هایی که برنامه های واقع بینانه ای دارند، معرفی کردند به کجا رسیدند؟ به ذلت افتادند. به سراب رسیدند. به هیچ چیزی دست نیافتند. این در حالی است که طرحی که آنان ارائه داده بودند، برنامه سیاسی نبود. برنامه سیاسی دارای اهداف، ابزار و راهبردهایی است. ما در جنبش "حماس" و اکثریت ملت فلسطین که با ما هم رأیند و همه گروه های این ملت که ما به آنها افتخار می کنیم و با آنان در یک مسیر گام بر می داریم، هدف روشن و واضحی داریم: رهایی از چنگ اشغالگران، آزادسازی سرزمین، باز پس گرفتن حقوق از دست رفته فلسطینیان، تلاش برای رعایت انصاف با این ملت ستمدیده، متوقف کردن شکنجه و مشقتهای این ملت در داخل و خارج، عملی شدن حق بازگشت و قدس و همه جای این سرزمین. همه اینها اهداف ما هستند.
وسیله ما چیست؟ مقاومت بر اساس وحدت ملی، یکپارچگی داخلی و رابطه عمیق با جهان عرب و اسلام و بسیج آنها برای شرکت در این نبرد، زیرا آنها ریشه ما هستند و نیز برقراری ارتباط با جهانیان، که این هم باید با هر نوع فعالیت سیاسی، تبلیغاتی و دیپلماتیک و مردمی و برنامه های اجتماعی، خیریه و ارائه خدمات به فلسطینیان و رابطه با عموم فلسطینیان در هر جایی که هستند همراه باشد تا به این وسیله فلسطینیان احساس کنند که آینده ای دارند و فرصتی برای بازگشت آنان به میهنشان وجود دارد و نام آنان از لیست برنامه مقاومت فلسطین حذف نشده است.
غسان بن جدو: اما همه اینها....
خالد مشعل: این برنامه سیاسی ماست جناب آقای بن جدو. درست است که محور این طرح، خط مقاومت است، زیرا بدون مقاومت آزاد سازی سرزمین حاصل نمی شود. هیچگاه نمی توان بدون مقاومت شهرکهای اشغالگر نشین را ریشه کن کرد. این قانون تاریخ است. به همین سبب این طرح سیاسی ماست. اگر مدت زمان کوتاهی از آن دست کشیدیم همان گونه که در مدت آتش بس اتفاق افتاد، این بدان معنا نیست که ما بحران زده هستیم و هیچ گزینه ای نداریم. ما به همراه ملت خود فعالیت کردیم. با جنبش اسیران همکاری کردیم. ملت فلسطین در طول مدتی که ما آتش بس اعلام کردیم به اقدامات گسترده ای برای همراهی با اسیران دست زد. هشت هزار تن در زندانهای دشمن اسیرند و موضوع آنان به مسأله ای ملی برای همه فلسطینیان تبدیل شده است. من از همین جا اعلام می کنم که به این اسیران افتخار می کنیم و به آنان می گوییم که ملت ما شما را فراموش نکرده و نمی کند. ما همه تلاش خود را برای آزادی شما به کار می گیریم. این وظیفه ماست و ما علاوه بر آن به تحرکات دیپلماتیک به همراه کشورهای عرب و اروپایی و غیره دست می زنیم. ما نهضتی پویا هستیم. مقاومت به این معنا نیست که ما هیچ برنامه سیاسی در دست نداریم. کما اینکه هر کس که برنامه سیاسی بدون مقاومت را پی می گیرد، برنامه سیاسی واقعی و حقیقی در دست ندارد.
غسان بن جدو: در همین چارچوب، شما چندین بار از جنبش فتح نام بردید و به دیده مثبت به آن نگریستید. حقیقت این است که هر کس از زمان آغاز انتفاضه پیگیر مسائل بوده باشد، می داند که روابط جنبش فتح با جنبش حماس به صورت مشخص متوقف شد، اما استاد خالد مشعل آیا از این نگران نیستید که این وضعیت تأثیر منفی بر جای بگذارد و اگر شما با گزینه های تشکیلات خودگردان و کابینه آقای ابومازن مخالفت کردید این مسأله تأثیر منفی بر رابطه میان شما و جنبش فتح بگذارد؟
خالد مشعل: نه. ببین برادر عزیز، ما در جنبش "حماس" از گفت و گو با همه استقبال می کنیم و در ما به روی همه گروه ها از جمله جنبش فتح باز است و رابطه میان ما و جنبش فتح محکم تر از آن است که با اینگونه موضع گیریها تحت تأثیر قرار گیرد.
غسان بن جدو: بر چه اساسی استوار است؟
خالد مشعل: اولاً حتی اگر ما در برخی موضع گیریهای سیاسی باهم اختلاف داشته باشیم باز هم جنبش فتح همچنان به عنوان جنبشی که تاریخ مبارزاتی طولانی دارد، باقی می ماند و هیچ فلسطینی وطن دوستی با هموطنان خود دشمنی نمی کند. این وضعیتها، استثنایی است. کسانی که در برهه های خاصی مانند جلاد بر ضد ملت ما عمل کردند، حساب آنها از ملت ما جداست. من مطمئن هستم که اکثریت ملت ما ـ به شکر خدا ـ آزاده، وطن دوست و مخلص هستند و از ملت خود جانبداری می کنند. به همین سبب از این وضعیت نگران نیستم. مذاکرات ما با برادرانمان در جنبش فتح همچنان ادامه می یابد. من در روزهای گذشته پیگیر دیدارهای کمیته مرکزی جنبش فتح و دیگران بودم. الحمد لله روح وطن دوستی بر آن حاکم بود. درست است که برخی مواضعی اتخاذ می کنند که شاید مورد رضایت ما نباشد و از اولویتهای فلسطینی دور باشد، اما باید گفت که این وضعیت فلسطین است. ما اطمینان داریم که وضعیت داخلی فلسطین بحرانی و متشنج نمی شود. ما نمی گذاریم که شارون و آمریکا با بحرانی شدن وضعیت داخلی فلسطین خوشحال شوند. هیچ فلسطینی به این کار تن نمی دهد. اگر هر ماجراجویی که به چنین کاری دست زند، خود او زیان می بیند و ملت فلسطین همچنان پا بر جا و استوار باقی خواهد ماند، اما آنانیکه به ریختن خون ملت خویش دست می زنند، حتی اگر چنین کسانی باشند، در سرزمین ما جایی ندارند.
غسان بن جدو: اخیراً پس از تحولاتی که رخ داد، کالین پاول وزیر امور خارجه آمریکا با آقای یاسر عرفات تماس گرفت و از وی خواست که در آرام کردن اوضاع همکاری کند. در این باره تحلیلی وجود دارد که می خواهم نظر شما را نیز در آن باره بدانم. این تحلیل می گوید، احتمال دارد که آقای یاسر عرفات این گزینه را بپذیرد و برای آنکه بار دیگر به صحنه بیاید، حاضر شود سیاست سرکوب گروه های فلسطینی را پی بگیرد. آیا با این تحلیل موافق هستید؟ بویژه آنانی که این تحلیل را مطرح کرده اند به تصمیماتی که در سطوح بلندپایه (تشکیلات خودگردان) برای مقابله با گروه های فلسطینی اتخاذ شده است، استناد می کنند.
خالد مشعل: بله، ببینید، ما چیزهای زیادی در این باره خوانده و شنیده ایم، اما گمان می کنم که برادر ابو عمار نسبت به آمریکاییها و صهیونیستها شناخت بیشتری دارد و تجربه های زیادی از اقدامات آنها به دست آورده است و همین امر او را از دست زدن به چنین اقدامی باز می دارد بویژه که او بیشتر از هر کس دیگری می داند که آمریکاییها و صهیونیستها در این برهه حساس که از او خواسته اند که سازمانهای امنیتی را که خود او اداره می کند به کابینه یا وزیر کشور بسپارد یا آنکه پوشش قانونی برای سرکوب گروه های فلسطینی فراهم کند، این کار نمی تواند شفیع وی در نزد آمریکاییها یا صهیونیستها باشد، زیرا این ماهیت آمریکاییها است که وعده می دهند سپس آن را از آن شانه خالی می کنند. طبیعت صهیونیستها نیز همین است که پیمان می بندند، اما آن را نقض می کنند مانند وعده هایی که شیطان می دهد. {کمثل شیطان إذ قال للإنسان اکفر فلما کفر قال إنی بریء منک}( به مانند شیطان آنگاه که به انسان می گوید کافر شو و هنگامی که کافر شد، شیطان می گوید من از تو بیزار و گریزانم).
من بر این باورم که آگاهی و شناخت برادر ابو عمار او را بر آن می دارد که به این خواسته ها (ی آمریکاییها و صهیونیستها) تن ندهد. من بر این باورم که وضعیت فعلی گواه این نظر ماست. ما نیز همین را می خواهیم و امیدواریم که چه برادر ابو عمار باشد یا حتی آقای ابومازن، همیشه آرمان و خواست ملت فلسطین در جلوی چشم آنان باشد و آنها باید بدانند که با اجابت خواسته های آمریکا و صهیونیستها به هیچ وجه نه دولت فلسطینی موعود تشکیل می شود و نه صلح برقرار می گردد و نه حقوق فلسطینیان به آنان باز گردانده می شود. علاوه بر آن، آمریکاییها و صهیونیستها به هیچ وجه به این حکومت یا تشکیلات فلسطینی احترام نخواهند گذاشت و پس از آن ما بار دیگر زیان می کنیم و خونی که از ملت ما بر زمین ریخته شده است به هدر و وحدت ملی ما هم از بین می رود و وعده های آمریکا درباره طرح فلسطین چیزی عاید ما نخواهد کرد.
غسان بن جدو: آقای خالد مشعل، آقای اسامه الباز از مناطق فلسطینی دیدن و با یاسر عرفات دیدار کرد و با کابینه فلسطین مذاکراتی انجام داد. به نظر می رسد که اکنون مصریها علاقه دارند یا اینکه سیاست آنها بر این است که اوضاع را آرام کنند. آیا تماسی با شما برای آرام کردن وضعیت و از سر گیری روند آتش بس صورت گرفته است؟ و آیا این تماسها از سوی مصریها بوده است یا سعودیها؟
خالد مشعل: تماسهای کشورهای عرب (با ما) همچنان ادامه دارد و این چیز جدیدی نیست.
غسان بن جدو: به طور مشخص همین حالا.
خالد مشعل: بله، اخیراً تماسهایی با ما انجام شده است.
غسان بن جدو: از سوی چه کسانی؟
خالد مشعل: الان نمی توانم در باره آن چیزی بگویم، زیرا این تماسها هنوز در مراحل اولیه است.
غسان بن جدو: پس از آنکه اخیراً اوضاع متشنج شد؟
خالد مشعل: بله، بله، اما همان گونه که گفتم این تماسها همچنان در ابتدای مسیر است، حتی تماسهایی از سوی اروپاییها صورت گرفته است و...
غسان بن جدو: از شما چه خواسته اند؟
خالد مشعل: خواسته های عربها غیر از خواسته های اروپاییهاست.
غسان بن جدو: اروپاییها چه خواسته اند؟
خالد مشعل: اروپاییها بیشتر از آنکه در حال حاضر طرح مشخصی داشته باشند، پیامهای آمریکاییها را منتقل می کنند و تماسهای عربی ...
غسان جدو (با قطع کلام): ببخشید، مضمون پیامهای آمریکا چه بوده است؟
خالد مشعل: البته به هشدار بیشتر نزدیک بوده است تا پیشنهاد منطقی و عادلانه برای ملت فلسطین.
غسان بن جدو: نسبت به چه چیزی به شما هشدار می دهند؟
خالد مشعل: ما را از خشم شارون می ترسانند. انگار تنها شارون قادر است که به مسائل پایان دهد. به معنای دقیق تر این اقدامات آمریکاییها با برنامه های شارون نه تنها منطبق است، بلکه دقیقا از برنامه های شارون گرفته شده که وی در آن جدیت خود را برای نابودی مقاومت فلسطین اعلام داشته است، زیرا همانگونه که شما نیز می دانید حتی پس از دیدار دکتر اسامه الباز (معاون حسنی مبارک رئیس جمهور مصر) و پس از طرحی که تشکیلات خودگردان پیشنهاد کرد و خواستار توقف کشتارها و ترورهای صهیونیستها شد تا در مقابل، این تشکیلات مسئولیتهای امنیتی را بر عهده بگیرد، "اسرائیل" حتی همین را هم رد و آمریکا نیز با آن مخالفت کرد. تنها خواسته صهیونیستها و آمریکاییها نابودی گروه های مقاومت فلسطین و ریشه کن کردن زیرساختهای آنان و خلع سلاح کامل آنهاست. معنایش چیست؟ معنایش چیزی جز جنگ داخلی در میان فلسطینیان نیست. درگیری خونین میان فلسطینیان. این بهای خواسته شارون و بوش از عربها و فلسطینیان و حکومت خودگردان فلسطین است. در مقابل چی؟ مقابل وعده های توخالی، مقابل بازگشت به مذاکرات عبث و بیهوده ای که هیچ امیدی به آن نیست.
غسان بن جدو: ببخشید استاد خالد مشعل، هنگامی که شما می گویید که خلع سلاح مقاومت و مهار آن به جنگ داخلی می انجامد، آیا از این امر، این گونه برداشت نمی شود که این اقدام بهایی است که شما در داخل آن را به هیچ وجه نخواهید پرداخت؟
خالد مشعل: قطعاً. قطعاً حماس سلاح خود را بر زمین نمی گذارد و از مقاومت خود دست بر نمی دارد و این یک حق طبیعی است. ما به عنوان یک ملت چیزی غیر از این در اختیار نداریم. ما موشکهای قاره پیما نداریم. ما زرادخانه های مجهز به سلاحهای پیشرفته نداریم. ما یک ملت مستضعف هستیم که زمین را با دست حفر و از خود دفاع می کنیم. حتی اگر زمانی سلاح کم داشته باشیم با بدن خود از خودمان دفاع می کنیم. ملت فلسطین اگر راه دیگری برای دستیابی به حقوقش داشت آیا به مقاومت یا همان چیزی که جهان (غرب) آن را خشونت می نامد، روی می آورد؟
غسان بن جدو: پس چرا ...
خالد مشعل: من به همه جهانیان می گویم که به ملت ما حق بدهید و این ملت را از دست اشغالگران برهانید و حقوقش را به آن باز گردانید در این صورت است که این ملت به مقاومت پناه نمی برد.
غسان بن جدو: پس چرا تماسها با کشورهای عرب برقرار است؟ شما گفتید که این تماسها با محتوای تماسهای اروپاییها فرق دارد. محتوای تماسهای عربها چیست؟
خالد مشعل: طبیعتاً فرق دارد. عربها از وضعیت داخلی نگرانند، اما گزینه های عربها نیز بسیار محدود است. من به همین مناسبت به برادران عربم که هموطن ما، هم عقیده ما و محل اتکای ما هستند ـ حتی اگر با ما اختلاف سیاسی داشته باشند ـ می گویم که ما نباید احساس کنیم که قربانی بحران هستیم. یعنی اینکه اگر شارون ما را تهدید کرد نگران آن باشیم که شارون می خواهد چکار کند. خوب، آیا همه کار نکرد. او تاکنون به هر اقدامی زده است. حماس نه در غزه نه در کرانه و نه در خارج هیچ نگران نیست. از هیچ چیز نمی ترسد، زیرا شارون هر کاری توانست، کرد. رهبران را در گذشته ترور کرده است و در آینده نیز ترور می کند. این ما را نمی ترساند. ما را به وحشت نمی اندازد. ما برای خود راهی را برگزیده ایم. هر کس که گمان می کند که ملت فلسطین نمی تواند به پایداری خود ادامه دهد، اشتباه می کند. این درست نیست. ما می توانیم به مقاومت ادامه دهیم. خشونت امروزی صهیونیستها در تمام ابعاد به اوج خود رسیده است. این امر نشان دهنده نگرانی صهیونیستها نسبت به موجودیتشان است، زیرا ملت فلسطین صهیونیستها را غافلگیر کرده است. این ملت دوباره نیروی خود را باز یافته است، به همین دلیل ما نگرانی نداریم.
غسان بن جدو: ببخشید، هنگامی که شما می گویید که تماسهای عربها حاکی از نگرانی است، یعنی تنها نگرانی مطرح می شود و هیچ درخواستی صورت نمی گیرد؟ توصیه ای در کار نیست؟ پیشنهادها و طرح هایی داده نمی شود؟ چیز دیگری نیست؟
خالد مشعل: جناب آقای بن جدو دقت شود که من گفتم که این تماسها در ابتدای راه است. ما تاکنون از طرحهای مشخصی آگاه نشده ایم و تاکنون پیشنهادی در کار نبوده است. آنچه احتمالاً گفته شده تنها چیزهایی بوده است که در رسانه ها مطرح می شود.
غسان بن جدو: حتی از طرف مصر هم (چیزی مطرح نشده است)؟
خالد مشعل: نه، از طرف آنها هم چنین چیزی صورت نگرفته است. همان طور که گفتم تحلیلهای مختلفی وجود دارد. خبرهای مختلفی منتشر می شود. اطلاعاتی هم موجود است و اینها در رسانه ها منتشر می شود. اما تاکنون چیز مشخصی به ما پیشنهاد نشده است. تماسها وجود دارد، اما طرح معینی پیشنهاد نشده است.
غسان بن جدو: چه چیزی ممکن است به شما پیشنهاد شود و شما هم آن را می پذیرید؟
خالد مشعل: من نمی خواهم پیش بینی کنم. اگر چیزی پیشنهاد شد آنگاه تصمیم گرفته می شود، اما از همین جا و از برابر این دوربین می خواهم و امیدوارم هر گامی که برداشته می شود چه از سوی عربها باشد و چه از سوی سایر طرفهای بین المللی، از راه وارد کردن فشار بر قربانی نباشد. جلاد باید تحت فشار قرار گیرد. ستمگر و ظالم باید تحت فشار قرار گیرد. اگر عربها، مسلمانان و همه جهانیان علاقه مند هستند که کاری در منطقه صورت گیرد و تغییری حاصل شود و اتفاق جدیدی رخ دهد، باید همه نیرو و توان دیپلماتیک و سیاسی خود را جمع کنند تا با همه توان بر صهیونیستها فشار وارد کنند و به اشغالگری پایان دهند. کشتار را متوقف کنند. اسیران را آزاد کنند. حقوق فلسطینیان را به رسمیت بشناسند. این راه طبیعی است. اما اینکه در برابر جنایتکار و مجرم سکوت کنند به این علت که برتر است. به این علت که آمریکا پشتیبان آن است و پس از آن گفت و گو و بحث و جدل فقط با قربانی صورت گیرد، ما باید چکار کنیم؟ خوب، ببخشید، طرحی که پیشنهاد کردیم بدون نتیجه بود. عملا هیچ نتیجه ای در بر نداشت مگر اینکه هر گونه احتمال درگیری داخلی میان فلسطینیان را کاهش داد، اما اینکه بار دیگر از ما می خواهند که مقاومت را بدون هیچ امتیازی در مقابل دشمن متوقف کنیم، برادر بن جدو این مسئله ....
غسان بن جدو (با قطع کلام): مقابل اینکه خونهایتان را بریزید. ببینید شارون درباره شما چه می گوید؟ "آنان باید بمیرند و ما تا نابودی تعقیبشان می کنیم، تا آخرین نفرشان". ببینید موشه یعلون رئیس ستاد ارتش "اسرائیل" امروز چه گفته است، "رهبران حماس را تعقیب می کنیم نه تنها در کرانه باختری و نوار غزه بلکه در سوریه هم این کار را می کنیم".
خالد مشعل: ما می میریم. او و سربازان و شهرک نشینانش هم می میرند. ما عاشق زندگی با عزت و کرامت هستیم. اگر فراهم نشد، مرگ بهتر است. ما از مرگ نمی ترسیم. در حالی که آنان حریص ترین مردم به زندگی دنیا هستند. آنان هستند که از مرگ می ترسند، ولی ما نمی ترسیم. علاوه بر آن، اگر شارون یا یعلون یا موفاز یا دیگران فکر می کنند که با کشتن رهبران سیاسی ما در داخل یا خارج و یا با کشتن فرماندهان نظامی ما یا ملت ما می توانند، ما و ملت ما را بترسانند یا به زندگی ما پایان دهند، در نتیجه یا نسلها را از بین می روند یا اینکه با ذلت زندگی می کنند و اشغالگری صهیونیستها را می پذیرند، به شدت اشتباه می کنند. بر عکس شهادت آن قهرمانان، رهبران سیاسی یا نظامی، ملت ما و امت ما را زنده می کند. مسأله مهم دیگر این است که شهادت برای ما زندگی است و نه مرگ.
غسان بن جدو: اما از نظر سیاسی آیا بر این باور نیستید که بنا بر اظهارات رئیس ستاد ارتش رژیم صهیونیستی، آنها شما را حتی در قلب سوریه هم تعقیب می کنند. آیا باور نمی کنید که اقدامات صهیونیستها برخی اوقات از ضابطه خارج شده است. یعنی این که اگر آنها در خود سوریه شما را تعقیب می کنند، آیا این شما را در تنگنا قرار نمی دهد؟
خالد مشعل: ببینید، این اظهارات هیچ ارزشی ندارند. دشمن برنامه هایی دارد و هر بار نیز بخشی از آن را به اجرا در می آورد. به طور مثال، امروز نگاهی به روزنامه های صهیونیستی انداختم تا ببینم تفکرات صهیونیستها چگونه ترسیم می شود. آنها می گویند که پس از عملیات قدس کار ساخت دیوار امنیتی حایل در اطراف قدس را شدت بخشیده اند و 22 کیلومتر از آن را ساخته اند. یک روزنامه صهیونیستی در این باره نوشته که این تصمیم از دو سال پیش گرفته شده بود. این برنامه های صهیونیستها از قبل تهیه شده است و فقط آنها هر از چند گاهی بخشی از آن را به اجرا در می آورند.
اما موضوع ترورها، اولاً ما رهبران سیاسی هستیم. شهید مهندس اسماعیل ابو شنب و شهید دکتر ابراهیم مقادمه نیز سیاسی بودند. شیخ صلاح شحاده البته فرمانده ای نظامی بود. دو برادر عزیز ما یعنی جمال سلیم و جمال منصور اینها از رهبران بلندپایه ما بودند. همه آنها رهبران سیاسی بودند. شهید صلاح دروزه و غیره هم همین طور، اما برای صهیونیستها فرقی ندارد و این وضعیت آنها را از کشتار باز نمی دارد. این دشمن اگر بر رهبران ما در داخل حمله می کند، اگر کودکان و زنان ما را هدف قرار می دهد، بعید نیست که ما را در خارج هم تعقیب کند، اما این برای ما مهم نیست. ما به مسئولیت و وظیفه خود عمل می کنیم. ما از ملت خود در داخل بهتر نیستیم. ما در آینده هم به مسئولیت خود عمل می کنیم و این گونه اقدامات صهیونیستها هیچ تأثیری بر ما ندارد و حتی یک مو را نیز در پیکر ما نمی جنباند.
غسان بن جدو: اما من درباره تعقیب شما در سوریه پرسیدم آیا این مسأله میان شما و سوریه مشکل ایجاد نمی کند، آیا سوریه پس از این همه تحولات با شما تماس نگرفته است؟!
خالد مشعل: هیچ تماسی گرفته نشده است. این بدان معنا نیست که برای این منظور تماس نگرفته اند. این مسأله ما را نگران نمی کند. چرا باید نگران باشیم؟ ما در فلسطین بودیم و اشغالگران ما را اخراج کردند. ما بخشی از آوارگان فلسطینی هستیم. بخشی از 5 میلیون آواره فلسطینی که در نقاط مختلف جهان پراکنده شده اند. این آوارگان باید به کجا بروند. اگر نتوانیم در کشورهای عرب خودمان زندگی کنیم باید در کجا زندگی کنیم؟ این حق طبیعی ماست.
غسان بن جدو: جورج بوش رئیس جمهور آمریکا در تاریخ 22 همین ماه (میلادی) و چند روز پیش درباره شما گفت: شما فقط برای قتل، آدم می کشید. در مقابل، اموال شما و حسابهای (شخصی ) شما را توقیف و راکد کرد. دراین باره چه می گویید؟
خالد مشعل: مقاومت از نظر ما وسیله است نه هدف و مقصود. وجود انسان بسیار ارزشمند است و اسلام برای آن قواعدی وضع کرده است. این وجود تنها بر طبق قواعد و ضوابط مشخصی کشته می شود. این اخلاق اسلام است. این بعد انسانی اسلام است. در نزد ما به عنوان یک امت متمدن، مقاومت به منظور دفاع از نفس است و ما مقاومت را حق مشروع خود می دانیم همانگونه که
آمریکاییها هنگام استقلال و تأسیس دولت این کار را کردند و همه ملتها به چنین اقدامی دست زده اند.
غسان بن جدو: از طرفهای دیگر چه خبر؟
خالد مشعل: اما درباره مسأله ...
غسان بن جدو: بلوکه کردن اموال
خالد مشعل: این اقدام بسیار مضحک است، زیرا رهبران حماس نه حساب و نه مالی در آمریکا دارند. در نتیجه این اقدام هیچ تغییری ایجاد نمی کند. این اقدام بخشی از تحریکاتی است که دولت آمریکا و رئیس جمهوریش تلاش می کنند که بر ضد جنبش حماس و ملت فلسطین ایجاد کنند. همراهی کامل آمریکا با مواضع صهیونیستها بخشی از جنگ روانی بر ضد ماست که به هیچ وجه از آن واهمه ای نداریم. اما مسأله مؤسسات، این مؤسسات هیچ رابطه ای با حماس ندارند. بر این باور هستم که سخنگویان رسمی این مؤسسات چه در لبنان و چه در اروپا در این باره سخن گفته اند. من دو روز پیش اظهارات سخنگوی رسمی وزارت کشور اتریش را خواندم که گفته بود، "کمیته ای برای تحقیق و موشکافی درباره مسأله یکی از مؤسساتی که آمریکا آن را متهم کرده است، تشکیل دادیم، من گمان می کنم که این مؤسسه رابط فلسطین و اتریش است و در اتریش فعالیت می کند. برای ما مشخص شد که هیچ دلیلی برای محکومیت این مؤسسه وجود ندارد. این مؤسسه بر اساس قوانینی که در اتریش وضع شده است، فعالیت می کند". حتی اروپاییها هم به موضع آمریکا اعتنایی نکردند، زیرا همه ادعاهای آمریکا دروغ و اتهام تو خالی است. این اقدام آمریکا حمایت معنوی آمریکا از شارون در کنار حمایت مادی از وی به شمار می رود. این هم بخشی از ستمهای آمریکاست. این امر ما را نمی ترساند. بوش به دشمنی با عربها، مسلمانان و ملت فلسطین برخاسته است. او خود را به گونه ای معرفی می کند که انگار خدای این زمین است. نه بوش و نه شارون نمی توانند ما را بترسانند. ما صاحب حق هستیم و در گفت و گو با ما برای همه جهانیان هم باز است. ما به همه جهانیان اعلام می کنیم که هر کس که می خواهد قتل و کشتار را در فلسطین متوقف کند باید به ملت فلسطین حق بدهد. باید یوغ اشغالگری را از سر آنان بردارد. باید ستمگران صهیونیست را از اقدماتشان باز دارد. در این صورت است که خشونت در فلسطین متوقف می شود.
غسان بن جدو: اگر به داخل فلسطین باز گردیم، سه اصطلاح از سوی رهبران تشکیلات خودگردان و کابینه اش مکرر بر زبان رانده می شود. این سه اصطلاح، کاملاً قابل فهم است، یکپارچگی، حاکمیت قانون و ساماندهی سلاحها، و شما در جنبش "حماس" و جنبشهای مقاومت باید آن را درک کنید، اما من با شما به عنوان یک رهبر در حماس سخن می گویم که از شما خواسته شده است به این سه عنصر توجه کنید.
خالد مشعل: خوب، اجازه بدهید درباره هر یک از این مصطلحات توضیح بدهم. درباره مسأله سلاح باید بگویم که ما ملت مستقلی نیستیم به همین علت هرج و مرج سلاح وجود دارد. ملت ما در زیر یوغ اشغالگران زندگی می کند به همین دلیل مقاومتی در میان این ملت شکل گرفته است و این مقاومت هم حق مشروع ماست.در نتیجه سلاح مقاومت هم نه تنها سلاح مشروعی است، بلکه تنها سلاح مشروع به شمار می رود.
غسان بن جدو: آیا سلاح به صورت بی رویه در داخل فلسطین پخش نشده است؟
خالد مشعل: نه بی رویه نیست.
غسان بن جدو: هیچ سلاح غیر قانونی وجود ندارد؟
خالد مشعل: جناب آقای بن جدو، هرج و مرج زمانی رخ می دهد که از این سلاح در جنگ داخلی استفاده شود. این سلاح به سوی کشتار عشیرتی یا خدای ناکرده درگیریهای گروهی هدایت شود. این وضعیت در فلسطین (میان فلسطینیان) وجود ندارد. بلکه بر عکس ملت فلسطین در جنگ بر ضد اشغالگران کاملاً منضبط عمل می کند. این حق طبیعی این ملت است. در این صورت سلاحش هم قانونی است.
اما درباره حاکمیت قانون نیز باید گفته شود که ما در مذاکرات قاهره به صراحت به برادران جنبش فتح و سایر گروه های فلسطینی گفتیم که، هیچ کس بر سر قانونی که برای اجرا در سرزمینهای فلسطینی تهیه شده است، درگیری ندارد. این قانون اجرا می شود، اما باید بر همه اجرا شود. عادلانه اجرا شود و از هیچ کس جانبداری نکند. بدون ستم به اجرا درآید. هیچ کس بر سر این قانون اختلافی ندارد.
اما یکپارچگی حکومت، این سخن برای آن به میان آمده است که گروه های فلسطینی از عملی ساختن گزینه های خود باز داشته و همه مجبور شوند که گزینه سازشی را که از اسلو و شاخه های آن پدید آمد، بپذیرند. این امر پذیرفتنی نیست. یکپارچگی تشکیلات به معنای آن است که تصمیمی سیاسی از سوی فلسطینیان اتخاذ شود و همه به آن پایبند باشند. اگر گروهی خود را در رأس می داند و قصد دارد که خواسته های خود را بر دیگران بقبولاند، این منطقی نیست. بله، می توان به تصمیمی سیاسی یکپارچه دست یافت مشروط بر آنکه همه فلسطینیان با همه گروه ها و شخصیتهای ملی و اسلامی اش با آن موافق باشند. در این صورت یک طرح سیاسی فراگیر و راهبر یگانه، ما را هدایت می کند، اما هر گروهی به هر عنوان ـ حتی اگر این گروه "حماس" باشد ـ بیاید و قانون یا برنامه سیاسی خود را بر دیگران دیکته کند و خواستار یکپارچگی تشکیلات شود، این مسأله شایسته هیچ گروهی نه حماس و نه فتح و نه غیره نیست. در نتیجه یکپارچگی تشکیلات با این معنا هیچ گاه قابل پذیرش نیست، اما اگر حاکمیت قانون بر اساس عدالت و مساوات باشد، بسیار خوب است.
غسان بن جدو: به صراحت بگویید، آیا گزینه مقاومت برای شما گزینه ای است که از آن به هیچ وجه چشم پوشی نمی کنید؟
خالد مشعل: قطعاً، گزینه مقاومت تا زمانی که اشغالگران در سرزمین ما حضور دارند و تا زمانی که وسیله دیگری برای رهایی از دست اشغالگران وجود نداشته باشد، یک گزینه راهبردی است. مقاومت از قوانین انسانی و تاریخی گرفته شده است. سنت همه ملتهاست. همچنین قانون خداوند متعال است، به همین سبب در حدیث پیامبر اسلام حضرت محمد (ص) آمده است که، "اگر با کسی بیعت کردید و این کار و آن کار را انجام دادید، اما جهاد را ترک گفتید، خداوند شما را خوار و ذلیل می کند تا آنگاه که به دین خود بازگردید". علما فرموده اند که در اینجا دین به معنای جهاد است یعنی تا آنگاه که به جهاد باز گردید. امت اسلامی امروز در ضعف به سر می برد، زیرا نمی تواند از خود دفاع کند.
غسان بن جدو: استاد خالد مشعل، اندکی پیش گفتید که شما تعلیق عملیات یا به اصطلاح آتش بس را در حالی پذیرفتید که یکی از اهدافتان کاهش احتمال درگیری داخلی بود. درست است؟
خالد مشعل: بله.
غسان بن جدو: پس اگر چیزهای مهمی به شما پیشنهاد شود تا بار دیگر آتش بس تحت نظارت بین المللی از سر گرفته شود، همان نظارتی که تشکیلات خودگردان و حکومت فلسطین خواهان آن است و نظارت بر فعالیت "اسرائیل". آیا شما آن را می پذیرید؟
خالد مشعل: چرا اکنون احتمالات جدیدی را مطرح کنیم؟
غسان بن جدو: دکتر نبیل شعث به صراحت گفت که ما خواهان نظارت هستیم. نظارتی که دو طرف به آن پایبند باشند.
خالد مشعل: خوب، من نتیجه عملی آن را به شما می گویم. برادران حاضر در تشکیلات خودگردان این را مطرح کرده اند. شارون و وزرای کابینه اش با آن مخالفت کرده اند و آن را به نابودی زیر بنای مقاومت و نابودی گروه های مبارز و خلع سلاح آنان مشروط کرده اند. این بدان معناست که فلسطینیان همدیگر را بکشند. این مطلب همانگونه که در رسانه ها مطرح شد، پس از دیدار دکتر اسامه الباز با سلوان شالوم وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی، اعلام گردید.
غسان بن جدو: شالوم
خالد مشعل: علاوه بر آن وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی با اعطای فرصت به تشکیلات خودگردان بر اساس پیشنهاد تشکیلات خودگردان مخالفت کرد. اگر موضع صهیونیستها کاملا آشکار و قاطعانه و مشخص است، چرا از ما خواسته می شود که مواضع پیشگیرانه ای اتخاذ کنیم؟ نه، باید به نزد صهیونیستها بروند و او را از اقداماتش باز دارند و موضعی منصفانه بگیرند و به اشغالگری آنان پایان دهند، پس از آن به نزد ما بیایند و از ما چیزی بخواهند.
غسان بن جدو: استاد خالد مشعل، سؤال اخیر من در این زمان بسیار محدود این است که آیا شما آماده گفت و گو با حکومت فلسطین یا تشکیلات ملی فلسطین هستید؟ اگر هستید بر چه اساس و از چه منظری؟
خالد مشعل: گفت و گو از نظر ما یک راهبرد همیشگی است. امروز ما برای گفت و گو آماده نشده ایم. ما در گذشته آماده بوده ایم و در آینده نیز آماده هستیم و گفت و گو همچنان از سیاستهای راهبردی ما خواهد بود...
غسان بن جدو (با قطع کلام): بر چه اساسی؟
خالد مشعل( ادامه می دهد): این راهبرد راهی برای تفاهم داخلی فلسطینیان بر اساس ارزشهای ملی و مصلحت ملت ما به منظور رهایی از دست اشغالگران و باز پس گیری حقوق فلسطینیان و پایان دادن به ستمی که بر ملت فلسطین رفته است و دستیابی به حقوق فلسطینیان اتخاذ شده است. این خواسته ملی ماست. اینها خواسته های مشترک همه است. در همه نظرسنجیها و پرسشها ملت ما چه در داخل و چه در خارج بر این تأکید کرده است. پس باید بر همین اساس گفت و گو کنیم و همین قاعده ملی ما باشد. من به همین مناسبت از ملت نستوه و مجاهد و قهرمان فلسطین در تمام شهرها به ویژه نابلس که در محاصره قرار دارد، از ساکنان الخلیل، رفح و غزه، جنین و طولکرم و رام الله و تمام سرزمین ما می خواهم و به آنان اطمینان می دهم که به یاری خداوند منان ما پیروزیم. این ملت به خواست خداوند متعال شکست نمی خورد، اما به صبر و بردباری نیاز است. خشونت صهیونیستها عاقبت به سنگ خواهد خورد. این وضعیت به خواست خداوند منان و با پیروزی ما به پایان می رسد، اما امت اسلامی، عربها و همه مسلمانان در همه سطوح رسمی و حکومتها و رهبران ملتها، نویسندگان، اندیشمندان، احزاب و همه گروه ها نباید ملت فلسطین را از یاد ببرند و این ملت را تنها بگذارند تا شکار صهیونیستها شود. این ملت را تنها نگذارند که به تنهایی مسئولیت ملی و اسلامی را به گردن بگیرد. از آنها می خواهم که مسأله هموطنان عراقی ما را مورد توجه قرار دهند، زیرا مسأله عراق و مسأله فلسطین دو مسأله عربی و اسلامی و فریاد عدالتخواهانه در برابر دو اشغالگر ستمگر هستند. اشغالگر صهیونیستی و اشغالگر آمریکایی.
غسان بن جدو: استاد خالد مشعل به خاطر این مصاحبه از شما تشکر می کنم.
و از شما بینندگان محترم نیز تشکر می کنم. از شما سپاسگذارم. غسان بن جدو. به امان خدا.
منبع: / خبرگزاری / الجزیرهن
نویسنده : خالد مشعل
نظر شما