خیابان خیام - کاخ دادگستری دهه ۳۰
خیابان خیام یکی از خیابانهای اصلی شهر تهران است که در مرکز شهر قرار دارد. این خیابان از شمال به خیابان انقلاب اسلامی، از جنوب به خیابان شوش، از شرق به خیابان بهشت و از غرب به خیابان ولیعصر منتهی میشود.
کاخ دادگستری بنای تاریخی و اصلی دادگستری در ایران است که در خیابان خیام، تهران قرار دارد. این اثر با نام ساختمان دادگستری کل کشور در تاریخ ۱۶ اسفند ۱۳۸۴ با شمارهٔ ثبت ۱۴۶۱۴ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
کاخ دادگستری در سال ۱۳۱۶ توسط گابریل گورکیان، معمار سرشناس ارمنی، طراحی و ساخته شد. ساخت این بنا پس از دو سال به دلیل جنگ جهانی دوم متوقف شد و در نهایت در سال ۱۳۲۵ با حضور قوامالسطنه افتتاح شد.
این بنا در زمینی بنا شدهاست که از چهار طرف مشرف به خیابانهای اصلی است. تندیسهای بزرگی از استادان بزرگ ایرانی جلوه گر این ساختمان پرشکوه است که بانوی عدالت اثر ابوالحسن صدیقی و نقش برجسته انوشیروان دادگر اثر غلامرضا رحیمزاده ارژنگ از جمله آنهاست.
کاخ دادگستری یکی از نمادهای شهر تهران است و سالانه گردشگران زیادی از آن بازدید میکنند.
در حال حاضر، ساختمان کاخ دادگستری محل استقرار دیوان عالی کشور، دادستانی کل کشور و سایر ادارات و نهادهای قضایی است.
در ادامه به برخی از ویژگیهای کاخ دادگستری اشاره میکنیم:
سبک معماری: این بنا در سبک معماری نوکلاسیک طراحی شده است.
معمار: گابریل گورکیان، معمار سرشناس ارمنی
تاریخ ساخت: ۱۳۱۶
تاریخ افتتاح: ۱۳۲۵
موقعیت: خیابان خیام، تهران
آثار هنری: تندیس بانوی عدالت اثر ابوالحسن صدیقی و نقش برجسته انوشیروان دادگر اثر غلامرضا رحیمزاده ارژنگ
کاربری: محل استقرار دیوان عالی کشور، دادستانی کل کشور و سایر ادارات و نهادهای قضایی
اگر قصد دارید از کاخ دادگستری دیدن کنید، میتوانید از طریق مترو به ایستگاه خیام مراجعه کنید. همچنین میتوانید با تاکسی یا اتوبوس به این مکان برسید.
نظر شما